Τετάρτη 20 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Τζ. Μπασού

Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) για το θάνατο του Τζιότι Μπασού

Ο Ινδός κομμουνιστής Τζιότι Μπασού
Ο Ινδός κομμουνιστής Τζιότι Μπασού
Μήνυμα προς το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) για το θάνατο του Τζιότι Μπασού απέστειλε η ΚΕ του ΚΚΕ. Το μήνυμα της ΚΕ του Κόμματος έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του Τζιότι Μπασού, ιστορικού στελέχους του ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικού) και σημαίνουσας φυσιογνωμίας του κομμουνιστικού κινήματος της Ινδίας με ευρύτερο κύρος και αναγνώριση.

Ο Τζιότι Μπασού πέθανε την Κυριακή 17 Γενάρη σε ηλικία 95 ετών εκ των οποίων τα 70 έζησε στρατευμένος στο εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα. Διετέλεσε μέλος της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό), συμμετείχε στο ΠΓ από την ίδρυση του κόμματος το 1964 έως το 2008, ενώ μέχρι το θάνατό του υπήρξε μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής. Ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα σε πολύ διαφορετικές συνθήκες και τομείς της κομματικής δουλειάς, γνώρισε τη φυλακή και την παρανομία. Διετέλεσε πρωθυπουργός του κρατιδίου της Δυτικής Βεγγάλης από το 1977 έως το 2000 και συνέδεσε το όνομά του με την αγροτική μεταρρύθμιση - σταθμό που προώθησε η καθοδηγούμενη από τους κομμουνιστές κυβέρνηση του κρατιδίου.

Η εργατική τάξη και το κομμουνιστικό κίνημα της Ινδίας έχασαν ένα μεγάλο αγωνιστή στρατευμένο στην υπόθεση της κατάργησης της εκμετάλλευσης και την υπόθεση του σοσιαλισμού.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στο ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό), στα μέλη και τους φίλους του κόμματος στη Δυτική Βεγγάλη, στην οικογένεια και τους φίλους του εκλιπόντος συντρόφου».

  • Χιλιάδες λαού με τιμές αποχαιρέτισαν χτες στους δρόμους της Καλκούτας τον κομμουνιστή ηγέτη Τζιότι Μπασού. Η σορός του σημαντικού αγωνιστή εκτέθηκε για προσκύνημα στα γραφεία του Κόμματος, έπειτα στην έδρα της κυβέρνησης και στο Κοινοβούλιο και τιμές του αποδόθηκαν από όλα τα πολιτικά κόμματα. Με βάση την τελευταία του επιθυμία δεν υπήρξε καύση της σορού του αλλά αυτή δωρίθηκε για ιατρικούς, επιστημονικούς σκοπούς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ