Τετάρτη 20 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Εμπλοκή στην τοποθέτηση επιτρόπου

ΣΟΦΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η Κρισταλίνα Γκεόργκεβα, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, επιλέχθηκε να αντικαταστήσει την υποψηφιότητα της υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ρουμιάνα Γέλεβα, για τη θέση της επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Νωρίτερα, η Γέλεβα είχε δηλώσει παραίτηση τόσο από υποψήφια επίτροπος όσο και από το αξίωμα της υπουργού Εξωτερικών, ωστόσο ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ απορρίπτοντας τη παραίτησή της από την υπουργική θέση, συμφώνησε στην παραίτηση της υποψηφιότητας για επίτροπος της ΕΕ.

Αιτία του όλου ελιγμού ...ήταν το γεγονός ότι η εν λόγω πολιτικός δεν μπόρεσε να απαντήσει στις ερωτήσεις ευρωβουλευτών για τις οικονομικές της δραστηριότητες, ενώ δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας έφερε το σύζυγό της να έχει σχέσεις με τη μαφία. Ταυτόχρονα, έδειξε ανεπάρκεια σε γνώσεις σχετικά με τη διεθνή πολιτική σκηνή.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έγινε αποδεκτή από την ΕΕ αφού γρήγορα αντικαταστάθηκε με τη νέα πρόταση από τη βουλγαρική κυβέρνηση, ωστόσο η αντικατάσταση αναμένεται να καθυστερήσει την ψηφοφορία για την έγκριση της νέας Κομισιόν, η οποία επρόκειτο να γίνει την ερχόμενη βδομάδα. Η Κομισιόν, μια επιτροπή διορισμένων υπαλλήλων (απο την Ελλάδα συμμετέχει η Μαρία Δαμανάκη) έχει σημαντικό ρόλο στην προώθηση των πολιτικών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ευρωενωσίτικου κεφαλαίου.

Πάντως, η παραπάνω εξέλιξη δε θα βελτιώσει καθόλου τις συνθήκες διαβίωσης του βουλγάρικου λαού που, είκοσι χρόνια μετά τις ανατροπές του σοσιαλιστικού συστήματος, θεωρείται μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στην ΕΕ. Μάλιστα, χτες ο ίδιος ο εκτελεστικός διευθυντής της Ενωσης Βουλγάρων Βιομηχάνων (ΒΙΑ) Μπόζινταρ Ντάνεφ, δήλωσε πως το 2010 ένας στους πέντε Βούλγαρους πολίτες αναμένεται να μείνουν χωρίς δουλειά, ενώ πρόσθεσε ότι στη βορειοδυτική και βορειοανατολική Βουλγαρία η ανεργία θα φτάσει στο 60%!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ