Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

«Κόκκινο» χτυπά το θερμόμετρο στη Συρία, καθώς εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις κύρια ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία με πρόσχημα την κλιμάκωση των βομβαρδισμών αντικαθεστωτικών στο Χαλέπι. Οι κόντρες αντικατοπτρίστηκαν στην τελευταία έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που έγινε με αίτημα ΗΠΑ - Βρετανίας - Γαλλίας, οι πρέσβεις των οποίων χρησιμοποίησαν ιδιαίτερα «σκληρή» γλώσσα κατά της Μόσχας...

Οι πρέσβεις ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ, Βρετανίας Μάθιου Ράικροφτ και Γαλλίας Φρανσουά Ντελάτρ εκτόξευσαν συντονισμένα «πυρά» έναντι Δαμασκού και Μόσχας, αφήνοντας αιχμές, σε βάρος της Ρωσίας, για πιθανά «εγκλήματα πολέμου», με το Βρετανό πρέσβη να απειλεί με πιθανή προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και την Αμερικανίδα πρέσβειρα να κατηγορεί τη Μόσχα πως «καταχράται το προνόμιο» να είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και να ασκεί βέτο... Υποκριτικά, ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων στο Χαλέπι από το συριακό στρατό και αποχώρησαν επιδεικτικά από τη συνεδρίαση όταν ανέβηκε στο βήμα του ομιλητή ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, Μπασάρ αλ Τζααφάρι. Ο τελευταίος τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να μάχεται κατά της τρομοκρατίας.

Στην ίδια συνεδρίαση, ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, υπογράμμισε ότι οι χώρες που στηρίζουν τους τρομοκράτες στη Συρία είναι υπεύθυνες για την υπονόμευση της ρωσο-αμερικανικής συμφωνίας εκεχειρίας και ο Κινέζος πρέσβης στον ΟΗΕ, Λίου Τζιέγι, τόνισε την «ανάγκη εξολόθρευσης των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία για να ξεκινήσει πολιτική διαδικασία επίλυσης της κρίσης».

Προηγήθηκαν οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, που κατηγόρησε τη Ρωσία για πιθανή διάπραξη «εγκλημάτων πολέμου» στη Συρία και του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό, πως Ρωσία και Ιράν θα ευθύνονται για «εγκλήματα πολέμου» εάν δεν πιέσουν το Σύρο Πρόεδρο Ασαντ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι...

Η απάντηση Δαμασκού και Μόσχας

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μοάλεμ, μιλώντας χτες στο τηλεοπτικό κανάλι «Al Mayadeen TV» κατηγόρησε ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία ότι προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες τους για την επίθεση που έκαναν στις 17/9 σε βάρος του συριακού στρατού στο Ντέιρ Εζόρ, ώστε να στηρίξουν το «Ισλαμικό Κράτος». Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν μπορούν να διαχωρίσουν οργανώσεις της αντιπολίτευσης με το «Μέτωπο Νούσρα», «γιατί αποτελεί τη ραχοκοκαλιά τους».

Αργότερα χτες βράδυ, ο πρόεδρος του συριακού Κοινοβουλίου, Χαντίγια Χάλαφ Αμπάς, δήλωσε πως διαθέτει μαγνητοφωνημένες συνομιλίες ανάμεσα σε Αμερικανούς στρατιωτικούς και τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» για μεταξύ τους συνεννόηση πριν το βομβαρδισμό θέσης του συριακού στρατού από τα αεροπλάνα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ντέιρ Εζόρ στις 17 Σεπτέμβρη.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τη Δύση ότι συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να κρύψει τις ευθύνες για τον πρόσφατο βομβαρδισμό θέσης του συριακού στρατού στο Ντέιρ Εζόρ, που ενίσχυσε τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Κατηγόρησε την «αμερικανική πολεμική μηχανή πως δεν υπακούει πολύ πρόθυμα» στις εντολές του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και ότι ο «φίλος του υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι» έγινε αποδέκτης «πολύ ισχυρών πιέσεων», προκειμένου να φωτογραφίσει πρόσφατα σαν υπεύθυνη τη Ρωσία για το βομβαρδισμό κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας στις 19/9. Παρ' όλα αυτά, υποστήριξε ότι δεν παραδίδει τα όπλα σε σχέση με την πρόσφατη αμερικανο-ρωσική συμφωνία εκεχειρίας στο Χαλέπι. Επιπλέον, κατήγγειλε τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, ότι «εξυπηρετεί συμφέροντα της συριακής αντιπολίτευσης που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία», την οποία κατηγόρησε ότι τορπίλισε τον περασμένο Μάη τις ενδοσυριακές συνομιλίες στη Γενεύη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κουρδικές αντιδράσεις στις επιθέσεις του τουρκικού στρατού (2018-11-01 00:00:00.0)
«Στοχευμένη» επίθεση των ΗΠΑ σε φιλοκυβερνητικές δυνάμεις (2018-02-09 00:00:00.0)
Πιέσεις ΟΗΕ στην αντιπολίτευση για διαπραγματεύσεις (2017-09-07 00:00:00.0)
Ο συριακός στρατός τερμάτισε την πολιορκία στο Ντέιρ Εζόρ (2017-09-06 00:00:00.0)
Σφοδροί βομβαρδισμοί και νέα παζάρια (2016-09-23 00:00:00.0)
Εντείνονται οι συγκρούσεις σε όλα τα μέτωπα (2016-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ