Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΔΥΣΗ
Ερίζουν για τη συντριβή του μαλαισιανού αεροσκάφους

ΚΙΕΒΟ.--

Στο προσκήνιο της αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας έρχεται για άλλη μια φορά η υπόθεση της συντριβής του μαλαισιανού αεροσκάφους ΜΗ17 στην Ανατολική Ουκρανία, στις 17 Ιούλη 2014, στο δρομολόγιο Αμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ, όπου βρήκαν το θάνατο 298 άνθρωποι (επιβάτες και πλήρωμα). Η νέα διαμάχη αφορά και πάλι τη γνωστοποίηση, την Τρίτη, του πορίσματος της λεγόμενης διεθνούς επιτροπής με επικεφαλής τους Ολλανδούς, που επιμένει στην εκδοχή της κατάρριψης από πύραυλο εδάφους - αέρος ρωσικής κατασκευής, τύπου BUK, που αυτή τη φορά (είχε προηγηθεί ένα πρώτο πόρισμα το Δεκέμβρη του 2015) προσδιορίζουν ότι εκτοξεύτηκε από περιοχή, που έλεγχαν οι πολιτοφυλακές, θετικά προσκείμενες στη Ρωσία.

Θυμίζουμε ότι η συντριβή του αεροπλάνου έγινε την περίοδο που μαίνονταν σφοδρές μάχες ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου (προϊόν πραξικοπήματος με τη στήριξη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ) και τις πολιτοφυλακές που αντέδρασαν και παρ' όλα αυτά δεν είχαν διακοπεί οι πτήσεις.

Χτες, η ρωσική κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή της, όπως αφήνεται να εννοηθεί από το πόρισμα, και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τα δεδομένα που έλαβαν οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις «καθιστούν ήδη σαφές πως ο πύραυλος δεν εκτοξεύθηκε από έδαφος των ανταρτών, αλλά από αλλού». Εκανε αναφορά σε δεδομένα ραντάρ της περιοχής, που επιβεβαιώνουν ότι η κατεύθυνση του πυραύλου δείχνει ότι δεν μπορεί να προερχόταν από περιοχές υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλακών. Επιπλέον, εκπρόσωποι του κρατικού μονοπωλίου οπλικών συστημάτων «Αλμάζ - Αντέι», που έκαναν μια εξομοίωση με πύραυλο 9Μ38Μ1 σε αεροπλάνο, με βάση και τα ευρήματα που παρουσίασαν οι Ολλανδοί, σημειώνουν ότι αυτός ο τύπος πυραύλου - BUK - σταμάτησε να παράγεται το 1986 και αποσύρθηκε αλλά εξακολουθούσε να είναι στην κατοχή του ουκρανικού στρατού, «φωτογραφίζοντας» από την πλευρά τους το ενδεχόμενο προβοκάτσιας.

Το βέβαιο είναι ότι η όλη υπόθεση θα χρησιμοποιηθεί και πάλι στην αντιπαράθεση Ρωσίας - Ουκρανίας και συμμάχων της, σε μια περίοδο που τουλάχιστον οι στρατιωτικές συγκρούσεις βρίσκονται σε περίοδο ύφεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ