Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Οξυνση της αντιπαράθεσης με πρόσχημα το Χαλέπι

Από τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι
Από τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Επιδεινώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ με τη Ρωσία με αφορμή τη σύγκρουση συμφερόντων τους στη Συρία. Χτες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό, ανακοίνωσε πως προωθεί προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης για την επίτευξη «εκεχειρίας» στο Χαλέπι της Συρίας, με την επισήμανση πως όποια χώρα αντιτίθεται σε αυτό θα μπορεί να θεωρηθεί συνεργός σε εγκλήματα πολέμου.

Ο Ερό, μιλώντας στη Βουλή, υποστήριξε ότι η Συρία εξαπολύει «ολοκληρωτικό πόλεμο σε βάρος αμάχων» και ότι το Παρίσι (που παίζει ήδη ενεργό ρόλο στις ιμπεριαλιστικές επιδρομές στη Συρία και με αεροπορικές δυνάμεις και με κομάντος) τάχα «δεν μπορεί να κάτσει με σταυρωμένα χέρια και να παρακολουθεί».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σκέφτεται να σταματήσει κάθε συνεργασία με τη Ρωσία στο θέμα της Συρίας και να «παγώσει» τη διμερή συνεργασία αλλά και κάθε σχετική επαφή... Μετέφερε τη «βαθιά ανησυχία» του Κέρι για το βομβαρδισμό νοσοκομείων, γιατρών και περιοχών αμάχων, προσθέτοντας πως ο Αμερικανός υπουργός επικοινώνησε χτες τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, και του είπε πως οι ΗΠΑ θεωρούν πλέον τη Ρωσία «υπεύθυνη για τη χρήση εμπρηστικών και άλλων βομβών σε βάρος κατοικημένων περιοχών» του Ανατολικού Χαλεπιού, που τελεί υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών. Ζήτησε να σταματήσουν «αμέσως» οι βομβαρδισμοί συριακών και ρωσικών αεροσκαφών.

Από το «χορό» των καταγγελτικών δηλώσεων για το Χαλέπι δεν έλειψαν εκείνες του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και του Πάπα Φραγκίσκου.

Στην Αγκυρα συνέχισαν τις συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους για συντονισμό τάχα των επιχειρήσεων «κατά του "Ισλαμικού Κράτους"» ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ο αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Ομπάμα στο συνασπισμό κατά του «Ισλαμικού Κράτους», Μπρετ Μακ Γκαρκ, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρασίας, Τζόναθαν Κοέν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ