Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνέχεια συλλήψεων και διεργασιών

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στις 32.000 έφτασαν οι συλλήψεις ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιούλη, ενώ συνολικά δικαστικές διαδικασίες έχουν κινηθεί ενάντια σε 70.000 άτομα. Μάλιστα, χτες, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, εξήγησε ότι ίσως χτιστούν και νέα δικαστήρια για τις δίκες της συγκεκριμένης υπόθεσης, ενώ ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες οι ΗΠΑ θα διαμορφώσουν την τελική τους εκτίμηση σχετικά με το τουρκικό αίτημα έκδοσης του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν (που θεωρείται πρωτεργάτης της προσπάθειας ανατροπής της κυβέρνησης του ΑΚΡ).

Στο μεταξύ, οι «τριβές» μεταξύ Αγκυρας - Βρυξελλών επανήλθαν στο προσκήνιο, με τον Τούρκο πρέσβη στην ΕΕ, Σελίμ Γενέλ, να δηλώνει ότι η μη άρση της βίζας θα καταστήσει τη συμφωνία για το Προσφυγικό «νεκρό γράμμα». Επιπλέον, τον εκνευρισμό της Αγκυρας προκάλεσε η επιλογή Ευρωπαίων αξιωματούχων να χαρακτηρίσουν «καθοριστικό» το ρόλο που το σοσιαλδημοκρατικό φιλοκουρδικό κόμμα HDP (Δημοκρατίας των Λαών) μπορεί να παίξει στη «λύση» του Κουρδικού. Οι δηλώσεις έγιναν στη διάρκεια επαφών του προέδρου του HDP, Σ. Ντεμιρτάς, στις Βρυξέλλες.

Τέλος, τον Οκτώβρη αναμένεται πιθανώς νέα επίσημη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Τουρκία, καθώς όπως ανέφερε χτες ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ, «όταν ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες, θα κάνουμε σχετική ανακοίνωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ