Παρασκευή 10 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΡΟΥΣΙ
Ζητούν ακύρωση δανείου 8 δισ. για το Χωριό Τύπου

Προσφυγή κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου για τη χορήγηση δανείου 8 δισ. δρχ. από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με σκοπό την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «Δημοτικής Επιχείρησης Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Δήμου Αμαρουσίου ΑΕ», κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης Σοφία Σακοράφα, Ελ. Καστανάκη, Επαμ. Γαρδέλης και Χαρ. Ζαφειρόπουλος.

Με την προσφυγή τους, που στρέφεται κατά της υπουργού Εσωτερικών Β. Παπανδρέου και του Δήμου Αμαρουσίου, ζητούν συγκεκριμένα να ακυρωθεί η υπ' αρ. 270/14-6-2001 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (με την οποία συνομολογήθηκε το εν λόγω δάνειο), γιατί, όπως υποστηρίζουν, αυτή είναι παράνομη, δεδομένου ότι «δε συντάχθηκε και δεν εγκρίθηκε από τα αρμόδια όργανα προκαταρκτική μελέτη για το σκοπό διάθεσης του δανείου, δεν υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 των μελών του δημοτικού συμβουλίου και δεν ορίζονται οι ειδικότεροι όροι του δανείου και η τοκοχρεολυτική δόση του».

Σημειώνεται ότι το ποσό του δανείου θα χρησιμοποιηθεί από την επιχείρηση του Δήμου για την αγορά οικοπέδου στο Μαρούσι προκειμένου να κατασκευαστεί Χωριό Τύπου για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Επιπλέον, οι προσφεύγοντες θεωρούν ότι και αυτή η ίδρυση της εταιρίας «Δημοτική Επιχείρηση Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Δήμου Αμαρουσίου ΑΕ» δεν είναι νόμιμη γιατί, βάσει του υπ' αρ. 410/1995 Προεδρικού Διατάγματος, οι δήμοι και οι κοινότητες «δεν μπορούν να αναπτύσσουν δραστηριότητες που κατατείνουν στην πραγματοποίηση εσόδων και χαρακτηρίζονται ως "επιχειρηματικές", ούτε μπορούν να ιδρύουν δημοτικές ή κοινοτικές "επιχειρήσεις" ή ΑΕ για επιχειρηματικές δραστηριότητες». Το ίδιο ΠΔ προβλέπει μόνο τη σύσταση ΑΕ μεταξύ ΟΤΑ και συνεταιρισμών.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι σημειώνουν, επίσης, ότι ούτε η «Δημοτική Επιχείρηση Τεχνολογίας Δήμου Αμαρουσίου», που είναι μέτοχος της πρώτης ΑΕ, έχει συσταθεί νόμιμα γιατί «δεν υπάρχει πράξη σύστασής της από τον περιφερειακό διευθυντή, η οποία να έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, ούτε έχει συνταχθεί πλήρης οικονομικοτεχνική μελέτη για τη σύστασή της». Οσον αφορά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της δημοτικής επιχείρησης, αυτή, καταλήγουν, «προϋποθέτει τη σύνταξη και έγκριση πλήρους οικονομικοτεχνικής μελέτης και έκθεσης σκοπιμότητας που δικαιολογούν την αύξηση αυτή. Στην προκειμένη όμως περίπτωση, τέτοιες εκθέσεις δεν υπάρχουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ