Παρασκευή 10 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο Θερμαϊκός αργοπεθαίνει, αλλά δε φταίει κανείς!

Ρύπανση στο Δέλτα του Γαλλικού ποταμού έξω από τη Θεσσαλονίκη
Ρύπανση στο Δέλτα του Γαλλικού ποταμού έξω από τη Θεσσαλονίκη
Οτι δεν ευθύνεται για οποιονδήποτε βαθμό ρύπανσης υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Θερμαϊκό, υποστηρίζει η Εταιρία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), προσθέτοντας ότι όποια ποσότητα βιομηχανικών απόβλητων πέφτει ανεπεξέργαστη στη θάλασσα, προέρχεται από παράνομες μονάδες, η λειτουργία των οποίων βεβαίως δεν είναι στην ευθύνη της.

Σύμφωνα με την άποψη της ΕΥΑΘ, τα απόβλητα των βιομηχανιών της Βιομηχανικής Περιοχής επεξεργάζονται σήμερα από τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού της ΒΙΠΕΘ, ενώ τα απόβλητα των υπόλοιπων βιομηχανικών μονάδων τυγχάνουν επεξεργασίας από την κάθε μονάδα. Αλλιώς δεν παίρνουν άδεια από τη Νομαρχία να τα ρίχνουν στον αποδέκτη, δηλαδή στη θάλασσα. Τα δε λύματα των τουριστικών περιοχών μεταφέρονται είτε με αγωγό είτε με οχήματα (όπου ο αγωγός κατασκευάζεται ακόμα) στην εγκατάσταση της Μηχανιώνας.

Με τον τρόπο αυτό η ΕΥΑΘ επιχειρεί περισσότερο τη μετατόπιση ευθυνών σε άλλους για τα σημερινά προβλήματα ρύπανσης του Θερμαϊκού, παρά τη διαβεβαίωση του κοινού ότι δεν υφίσταται θέμα ρύπανσης. Γιατί βέβαια δεν μπορεί να μη γνωρίζουν οι υπεύθυνοι της ΕΥΑΘ ότι ούτε στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ΒΙΠΕΘ γίνεται σωστός και συστηματικός βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων, ούτε ότι οι βιομηχανίες των άλλων περιοχών λειτουργούν οι περισσότερες χωρίς βιολογικό καθαρισμό παρόλο που διαθέτουν άδεια λειτουργίας από τη Νομαρχία. Χωρίς να υπολογίσουμε τις παράνομες μονάδες που για τη μέχρι τώρα λειτουργία τους κάποιοι πρέπει να ευθύνονται. Η έλλειψη αποτελεσματικών ελέγχων και εφαρμογής αυστηρών μέτρων από την πλευρά των φορέων της Πολιτείας ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την παράνομη ρύπανση του Θερμαϊκού.

Κοντά σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και το σοβαρό πρόβλημα της λειτουργίας των βυρσοδεψείων στην περιοχή του λιμανιού και της μεγάλης ρύπανσης που προκαλούν με τα τοξικά λύματα που ρίχνουν στον κόλπο. Για το θέμα της μετεγκατάστασης των βυρσοδεψείων στην ειδική περιοχή της ΒΙΠΕΘ, που είναι επείγουσα ανάγκη για να «πάρει ανάσα» ο Θερμαϊκός, η ΕΥΑΘ υποστηρίζει ότι το θέμα αυτό «δεν είναι μόνο συνάρτηση της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς αποβλήτων από τη ΒΙΠΕΘ στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων, αλλά και πολλών άλλων ενεργειών, με κυριότερες την αγορά οικοπέδων, την κατασκευή εργοστασίων...».

Και στο θέμα αυτό παρατηρείται η συνηθισμένη τάση στη χώρα μας οι εμπλεκόμενοι φορείς να περιμένουν ο ένας τον άλλον για να ενεργήσουν και να ρίχνει ο ένας την ευθύνη στους άλλους. Να σημειωθεί εδώ ότι η ΕΤΒΑ που είναι υπεύθυνη για την προετοιμασία των συμβολαίων πώλησης των οικοπέδων της ΒΙΠΕΘ, αρνείται να προχωρήσει σε συγγραφή και υπογραφή συμβολαίων, παρά το γεγονός ότι οι βυρσοδέψες έχουν κάνει προ πολλού τη σχετική αίτηση, με τη δικαιολογία ότι δεν μπορεί να προβεί στην πώληση οικοπέδων αν δεν έχει ολοκληρωθεί και να μπορεί να λειτουργήσει ο αγωγός μεταφοράς των βιομηχανικών λυμάτων από τη ΒΙΠΕΘ στο Κέντρο Βιολογικού Καθαρισμού!

Αντί οι υπεύθυνοι φορείς να παίζουν συνέχεια το παιχνίδι παραπομπής από τον Αννα στον Καϊάφα, θα ήταν πολύ πιο αποδοτικό να πάρουν άμεσα μέτρα για να σταματήσει η παράνομη και χωρίς βιολογικό καθαρισμό λειτουργία βιομηχανικών μονάδων και να βρουν τρόπο συντονισμού των ενεργειών και καθορισμού συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης των απαραίτητων έργων για να σωθεί επιτέλους ο Θερμαϊκός από την αποπνικτική δυσοσμία που εξακολουθεί να εκπέμπει σε κάποιες περιοχές, ακόμα και στον χώρο της παραλίας, ορισμένες ημέρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγκατέλειψε ο εργολάβος (2008-08-05 00:00:00.0)
Βρώμα και ασυδοσία! (2006-06-22 00:00:00.0)
Βρώμα από έλλειψη «Ποσειδώνα» (2000-05-04 00:00:00.0)
Το "θάνατο" κουβαλάει η "τάφρος 66" (1998-08-25 00:00:00.0)
Κινδυνεύουν να μετατραπούν σε χαβούζα (1998-04-22 00:00:00.0)
Δεν κλείνει η χωματερή για τα απόβλητα της Ψυττάλειας (1997-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ