Παρασκευή 10 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΚΥΡΟΣ
Ημίμετρα για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης

Επτά προθέσεις που βαφτίζονται «μέτρα» στα πλαίσια της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών που έχει ο σεισμός στη Σκύρο μετά και από τις ακυρώσεις κρατήσεων που πραγματοποιήθηκαν, κυρίως από το εσωτερικό της χώρας, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία. Στην πραγματικότητα, ακόμα κι αν αυτές οι προθέσεις γίνουν πράξεις, στην ουσία πρόκειται για ημίμετρα στο βαθμό που δε συνοδεύονται από ουσιαστικά μέτρα για την ανακούφιση των κατοίκων του νησιού και την αποκατάσταση των ζημιών. Οι αποφάσεις ανακοινώθηκαν μετά από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο από το υπουργείο Ανάπτυξης και τον ΕΟΤ κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ξενοδόχων, των τουριστικών γραφείων, των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων κ.ά.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι θα γίνει παρέμβαση προς τράπεζες, οργανισμούς κλπ. για την «παροχή διευκολύνσεων» σε όσους τουριστικούς επιχειρηματίες της Σκύρου έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα δοθούν τεχνική βοήθεια και κατευθύνσεις από τον ΕΟΤ ώστε οι μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις της Σκύρου να ενταχθούν στα προγράμματα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και ποιοτικού εκσυγχρονισμού, θα διευρυνθούν οι δυνατότητες ειδικής παρέμβασης των μεγάλων οργανισμών, τραπεζών, ΔΕΚΟ κλπ. ώστε να επιδοτήσουν τις διακοπές εργαζομένων τους στη Σκύρο. Επίσης, θα επεκταθούν τα αυξημένα κίνητρα για διακοπές μέσω του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού που αποφασίστηκαν για τη Σκύρο και για την τουριστική περίοδο του 2002 και πιθανόν και για το 2003, ενώ θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών ώστε στις άγονες αεροπορικές γραμμές να περιληφθεί και η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Σκύρο, και θα συνδεθεί η Σκύρος με την Αττική με ταχύπλοα σκάφη για να αναπτυχθεί ο τουρισμός του Σαββατοκύριακου.

Πάντως, παράγοντες και κάτοικοι του νησιού σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωναν ότι πέρα από τις γενικόλογες προθέσεις της κυβέρνησης, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την ικανοποίηση των αιτημάτων των κατοίκων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν μετά το σεισμό. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι οι κάτοικοι ζητούν διαγραφή και όχι «μεσολάβηση» για «παροχή διευκολύνσεων» σε όσους έχουν οφειλές, ενώ αναρωτιούνται πώς είναι δυνατό να ενισχυθεί ο τουρισμός όταν δεν υπάρχει σχέδιο για την ουσιαστική αποκατάσταση των ζημιών στο κάστρο, δε δίνεται δεκάρα για την αποκατάσταση των ζημιών και δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σχέδιο για την αντισεισμική θωράκιση του νησιού που βρίσκεται στη συγκεκριμένη περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα. Επιπλέον, η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας του νησιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της ναυτιλιακής εταιρίας της Σκύρου, μιας εταιρίας λαϊκής βάσης που άμεσα θα έρθει αντιμέτωπη με την αδηφαγία του μεγάλου ναυτιλιακού κεφαλαίου ενόψει της «απελευθέρωσης» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ