Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Δύσκολη η επόμενη μέρα

Στην αντεπίθεση περνά ο αντιδραστικός πρώην Πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε, υπέρμαχος της απόρριψης στο δημοψήφισμα της Κυριακής, της συμφωνίας ειρήνης της κυβέρνησης του Χ. Μ. Σάντος με τους αντάρτες των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP), όπως τελικά έγινε με οριακό προβάδισμα του «Οχι» με 50,21% και την τεράστια αποχή του 62,57%.

Ο αστός γερουσιαστής σήμερα με το κόμμα «Δημοκρατικό Κέντρο» και άμεσους δεσμούς με τα παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου, δεν πήρε μέρος στη σύσκεψη των πολιτικών κομμάτων που έγινε τη Δευτέρα υπό τον πρόεδρο Σάντος, στην οποία αποφασίστηκε να συνεχιστεί η προσπάθεια για την εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης, πιθανά με κάποιες τροποποιήσεις. Ωστόσο, χτες, ο Ουρίμπε δήλωσε ότι δεν πρόκειται να πάει στην Αβάνα, όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις με το αντάρτικο, και θέτει το ζήτημα να υπάρξει αμνηστία για αντάρτες που δεν «εμπλέκονται σε σοβαρά εγκλήματα» και οι υπόλοιποι να καταδικαστούν. Ταυτόχρονα, να εξασφαλιστεί και «ευνοϊκή δικαστική μεταχείριση» για στρατιώτες, ενώ απευθύνει ερώτημα στον Σάντος, αν είναι διατεθειμένος να αλλάξει σημεία της συμφωνίας, όπως αυτό που προβάλλει το στρατόπεδο του «Οχι». Βεβαίως, η ερμηνεία για τα σχετικά «εγκλήματα» χωράει πολλή συζήτηση και ο Ουρίμπε, όπως αστικά ΜΜΕ και αντιδραστικές δυνάμεις που πρωταγωνίστησαν στην αντικομμουνιστική προπαγάνδα, στο κλίμα φόβου και παραπληροφόρησης που επικράτησε και στο δημοψήφισμα, επιδιώκουν να ποινικοποιήσουν τη λαϊκή δράση και να «ξεπλύνουν» γενοκτονίες από την πλευρά του κράτους και του παρακράτους, των λεγόμενων παραστρατιωτικών «ομάδων αυτοάμυνας», στην υπηρεσία καπιταλιστών που εξακολουθούν να απειλούν και να δολοφονούν αγωνιστές.

Πάντως, η κυβέρνηση Σάντος όρισε νέα διαπραγματευτική ομάδα, με τον ίδιο επικεφαλής όπως και στις τετράχρονες διαπραγματεύσεις στην Αβάνα, Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε, και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, τόσο με την ηγεσία των ανταρτών όσο και με το στρατόπεδο του «Οχι». Οι FARC δηλώνουν ότι θα σεβαστούν τη συμφωνία που υπέγραψαν και θεωρούν ότι δεν μπορεί να τροποποιηθεί. Επίσης, η μικρότερη αντάρτικη οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) δηλώνει ότι είναι διατεθειμένη να πάει σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ