Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Συνεχείς κινητοποιήσεις φοιτητών

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Με γκλομπς, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και μπαράζ συλλήψεων αντιμετώπισε χτες η νοτιοαφρικανική αστυνομία τις συνεχιζόμενες (εδώ και περίπου έξι βδομάδες) κινητοποιήσεις φοιτητών σε διάφορα πανεπιστήμια της Ν. Αφρικής, με κεντρικό αίτημα την κατάργηση των δυσβάσταχτων (για πολλές λαϊκές οικογένειες) διδάκτρων στα ΑΕΙ.

Ορισμένα από τα πιο σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν χτες το πρωί στο πανεπιστήμιο του Σοβέτο, όπου η αστυνομία διέλυσε συγκέντρωση φοιτητών με βροχή δακρυγόνων και συλλήψεις τουλάχιστον 12 νεαρών.

Την Δευτέρα, ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Μπλέιντ Ντζιμάντε, εκτίμησε ότι τα πανεπιστήμια στη χώρα κλείνουν «από μία μειοψηφία φοιτητών που είναι αποφασισμένη να διασπείρει την αναρχία και να καταστρέψει ό,τι έκτισε το έθνος». Προειδοποίησε ακόμη ότι είναι υπαρκτός πλέον ο κίνδυνος να χαθεί η ακαδημαϊκή χρονιά λόγω της συνέχισης των κινητοποιήσεων και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα καλύψει τις αυξήσεις διδάκτρων για το 2017 σε πολλούς φοιτητές που έχουν περιορισμένη οικονομική δυνατότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ