Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ρωσοαμερικανικές κόντρες και διάθεση «συνεργασίας»

Πύραυλοι «S-300» στη ρωσική ναυτική βάση στο Ταρτούς της Συρίας

Copyright 2016 The Associated

Πύραυλοι «S-300» στη ρωσική ναυτική βάση στο Ταρτούς της Συρίας
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι ρωσοαμερικανικές ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες στη Συρία αντικατοπτρίστηκαν χτες στις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών αμφοτέρων των χωρών, καθώς αντάλλαξαν κατηγορίες σε σχέση με τους λόγους κατάρρευσης της διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατήγγειλε «ορισμένα μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης», που από νωρίς υπονόμευαν την αμερικανορωσική συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας στη Συρία, τονίζοντας ότι η Μόσχα «θα συνεχίσει τις προσπάθειες για πολιτική επίλυση του πολέμου στη Συρία». Παράλληλα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζακχάροβα, σημείωσε πως οι ΗΠΑ απέτυχαν να τιμήσουν τις υποσχέσεις τους «σε δύο σημαντικά ζητήματα»: α) Στον διαχωρισμό των αντικαθεστωτικών από τους τζιχαντιστές του «Μετώπου Φατέχ αλ Σαμ» (πρώην «Μέτωπο Νούσρα» της «Αλ Κάιντα») και β) στην εξασφάλιση της αποχώρησης τζιχαντιστών από την Οδό Καστέλο στο Χαλέπι. Επιπροσθέτως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε ότι «η άρνηση των ΗΠΑ να συνεχίσουν το διάλογο με τη Ρωσία για τη Συρία επιβεβαιώνει ότι είναι ντε φάκτο αδύνατος ο διαχωρισμός των "τρομοκρατών" από την αυτο-αποκαλούμενη "μετριοπαθή" αντιπολίτευση...».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, μιλώντας χτες στις Βρυξέλλες σε εκδήλωση του γερμανικού «Ιδρύματος Μάρσαλ», υποστήριξε ότι θα συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες και δεν παρέλειψε να αποδοκιμάσει υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην ΕΕ για την κωλυσιεργία που επιδεικνύουν, όσον αφορά σε μέτρα θωράκισης της «ασφάλειας στην Ευρώπη» και σε κυρώσεις κατά των τζιχαντιστών.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποστήριξε ότι ο τουρκικός στρατός είναι σε θέση να απομακρύνει τις δυνάμεις της οργάνωσης YPG (ένοπλη πτέρυγα του κόμματος «Δημοκρατικής Ενωσης» των Κούρδων της Συρίας).

Ρωσικοί πύραυλοι «S-300» στο Ταρτούς

Πάντως, η Ρωσία ενισχύει περισσότερο τα οπλικά συστήματα που αναπτύσσει στη Συρία. Χτες, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε την εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας «S-300» στη ναυτική βάση που διαθέτει στο Ταρτούς της κεντροδυτικής Συρίας «για την προστασία της». Αυτό, πέρα από τους πυραύλους «S-400», που ανέπτυξε πέρσι στη Συρία, μετά την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικό «F-16».

Στο Χαλέπι, η συνεργασία συριακού στρατού - ρωσικής αεροπορίας αποδίδει, καθώς και χτες Σύροι στρατιώτες ανακατέλαβαν και άλλα προάστια στο ανατολικό τμήμα της πόλης. Επιπροσθέτως, αντικαθεστωτικοί που στηρίζονται από την Τουρκία φέρεται πως είναι πλέον σε απόσταση μικρότερη του ενός χλμ. από τη συριακή πόλη Νταμπίκ, που κατελήφθη από τους τζιχαντιστές τον Αύγουστο του 2014, δίνοντας το όνομά της στο περιοδικό του «Ισλαμικού Κράτους», Νταμπίκ. Πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ αναφέρουν πως τα τελευταία 24ωρα οι τζιχαντιστές ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους με τουλάχιστον 800 μισθοφόρους και πως προετοιμάζονται για τη «μεγάλη επίθεση».

Τέλος ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ιρανικό πολιτικό περιοδικό δεν απέκλεισε συνομιλίες «με τρομοκράτες», εννοώντας κάποιες από τις ένοπλες ομάδες αντικαθεστωτικών, όπως είπε, ώστε να «βοηθήσει τον τερματισμό της αιματοχυσίας».

  • Επίσης, χτες στη Ρωσία άρχισε η ετήσια άσκηση πολιτικής προστασίας που γίνεται από το 2012 και εμπλέκονται 40 εκατομμύρια άνθρωποι. Ειδικά φέτος πραγματοποιείται σε μια περίοδο όξυνσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ, ενώ αυτό που ελέγχεται είναι δυνατότητα συντονισμού για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επίθεσης με πυρηνικά ή χημικά όπλα. Συμμετέχουν, επίσης, 200.000 μέλη διασωστικών ομάδων και 50.000 οχήματα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ