Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διαξιφισμοί για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Διαπιστευτήρια» στα μονοπώλια έδωσαν χτες ξημερώματα οι δύο υποψήφιοι αντιπρόεδροι των ΗΠΑ, στη διάρκεια της πρώτης και τελευταίας τηλεοπτικής αναμέτρησης (ντιμπέιτ) που έδωσαν στο πανεπιστήμιο Λονγκγουντ στην πολιτεία της Βιρτζίνια, με συντονίστρια δημοσιογράφο του CBS.

Οι πρώτες σφυγμομετρήσεις μετά την ολοκλήρωση της τηλεμαχίας ανέδειξαν «νικητή» τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο αντιπρόεδρο (και κυβερνήτη της Ιντιάνα) Μάικ Πενς, έναντι του επιθετικού Δημοκρατικού υποψήφιου αντιπροέδρου (και γερουσιαστή) Τιμ Κέιν, με 48% έναντι 42%.

Οι ερωτήσεις που τέθηκαν, επιδίωξαν τάχα να «αποκαλύψουν» τις θέσεις ή την ανυπαρξία θέσεων μεταξύ των δύο υποψηφίων για Υγεία και Κοινωνική Ασφάλιση, μετανάστευση, οικονομία, εξωτερική πολιτική. Οι δύο υποψήφιοι απέφυγαν να απαντήσουν επί της ουσίας, επιλέγοντας σαν «λύση» τις γνωστές «διαφορές» των δύο αστικών κομμάτων του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου π.χ. σε φορολογία, Κοινωνική Ασφάλιση, μετανάστευση. Ο Τ. Κέιν υπερασπίστηκε τις υποσχέσεις της Κλίντον για αύξηση της φορολογίας των πλουσίων, ο Μ. Πενς του «θύμισε» πως οι πολιτικές της κυβέρνησης Ομπάμα αύξησαν κατά αρκετά εκατομμύρια τους φτωχούς Αμερικανούς, διαλαλώντας το δημαγωγικό πρόγραμμα του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου Ντόναλντ Τραμπ για δραστική μείωση της φορολογίας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά «με στόχο ανάπτυξη και θέσεις εργασίας». Κατηγόρησε παράλληλα την Χίλαρι Κλίντον και τον συνομιλητή του, ότι έχουν «κηρύξει πόλεμο» κατά της παραγωγής Ενέργειας από υδρογονάνθρακες (πετρέλαια, φυσικό αέριο), επιλέγοντας να υπερασπιστούν τα μονοπώλια των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μολονότι «χάνονται εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ».

«Ετοιμοπόλεμοι»

Παρά την αναμενόμενη εξέλιξη της τηλεμαχίας σε κοκορομαχία, οι δύο υποψήφιοι φάνηκαν «ενωμένοι» σε ζητήματα μελλοντικής κλιμάκωσης ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στο εξωτερικό, εκφράζοντας την προθυμία τους υπέρ στρατιωτικών «λύσεων» σε Μέση Ανατολή και Ασία.

Ο Πενς σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να αρχίσουν να ασκούν ισχυρότερη ηγεσία για να προστατεύσουν τους ευάλωτους πολίτες και τα πάνω από 100.000 παιδιά στο Χαλέπι... Αυτό που πιστεύω πως η Αμερική πρέπει να κάνει τώρα αμέσως, είναι να δημιουργήσει ασφαλείς ζώνες, ώστε οι οικογένειες, και κυρίως αυτές με παιδιά, να φύγουν από αυτές τις περιοχές. Να συνεργαστεί με τους Αραβες εταίρους μας, σε πραγματικό χρόνο, ακριβώς τώρα, για να συμβεί αυτό».

Ο Κέιν φάνηκε, επίσης, «ετοιμοπόλεμος», λέγοντας ότι και η Κλίντον έχει συμφωνήσει με τη θέσπιση «ανθρωπιστικών ζωνών στη βόρεια Συρία για την πρόβλεψη διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας, στο πλαίσιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Φλεβάρη του 2014, θεωρώντας ότι θα είναι μία πολύ, πολύ καλή ιδέα... Για το Χαλέπι, συμφωνούμε ότι η ιδέα είναι πως πρέπει να δημιουργήσουμε μία ανθρωπιστική ζώνη στη Βόρεια Συρία. Είναι πολύ σημαντικό»!

Αμφότεροι εμφανίστηκαν πρόθυμοι και μπροστά στην περίπτωση χρήσης στρατιωτικής βίας κατά της ΛΔ Κορέας.

  • Ο Αυστραλός ιδρυτής της ιστοσελίδας «αποκαλύψεων» «Wikileaks», Τζούλιαν Ασάνζ, απειλεί τα τελευταία 24ωρα με τη δημοσιοποίηση ενός εκατομμυρίου απόρρητων εγγράφων σχετικών με τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ