Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Μαζικές απολύσεις στην «Ερικσον» στη Σουηδία

Η γνωστή πολυεθνική «Ερικσον» (σουηδικών συμφερόντων) ανακοίνωσε χτες μαζικές απολύσεις σε τουλάχιστον πέντε πόλεις της Σουηδίας. Τρεις χιλιάδες εργαζόμενοι θα απολυθούν, για να αυξηθούν περαιτέρω τα κέρδη της πολυεθνικής. Αυτά, παρότι η «Ερικσον» πέρυσι είχε καθαρά κέρδη ύψους 21,8 δισ. σουηδικών κορονών, αυξημένα σε σχέση με το 2014, που ήταν 16,8 δισ. σουηδικές κορόνες για το 2014.

Η πολυεθνική εξέφρασε τη «λύπη» της για τις απολύσεις. Η σουηδική σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση κι αυτή «λυπάται» και γι' αυτό θα επιδοτήσει την ανεργία, δίνοντας με αυτό τον τρόπο κάλυψη στην πολυεθνική. Σε αυτούς που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, συμπεριλαμβάνονται και τα συνδικάτα που εξέφρασαν κι αυτά την «αγανάκτησή» τους, παραμένοντας στην αναμονή για να δουν τις καλές διαθέσεις της εταιρείας και της κυβέρνησης. Τα συνδικάτα δεν κάλεσαν ούτε σε μια αγωνιστική κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις, δεχόμενα, όπως κάνουν οι ξεπουλημένες ηγεσίες, τις αποφάσεις της εργοδοσίας. Αυτές, βέβαια, δεν είναι οι πρώτες απολύσεις που κάνει η πολυεθνική. Το 2009 απολύθηκαν 2.000 εργαζόμενοι, το 2012 άλλοι 1.500 και πέρυσι, το 2015, άλλοι 2.200.

Η πολυεθνική είχε το 2000 42.000 εργαζόμενους στη Σουηδία, ενώ το 2016, πριν τις πρόσφατες απολύσεις, μόνο 17.000. Κι αυτό παρά την αύξηση των κερδών της πολυεθνικής.

Οι καπιταλιστές, για να αυγατίσουν τα κέρδη τους, δεν διστάζουν να πετάξουν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση των καπιταλιστών, της κυβέρνησης αλλά και των ξεπουλημένων ηγεσιών των συνδικάτων και να παλέψουν ενάντια στις επιλογές του κεφαλαίου, συγκροτώντας το δικό τους αγωνιστικό ταξικό πόλο, για μια άλλη κοινωνία όπου θα νέμονται τους καρπούς της δουλειάς τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ