Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Τρέχει» τα προαπαιτούμενα της πρώτης «αξιολόγησης»

Τις συνοδευτικές αντιλαϊκές παρεμβάσεις που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του μνημονίου «τρέχει» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενόψει και της συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, την ερχόμενη Δευτέρα.

Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνέχεια του νομοσχεδίου για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της «Εγνατίας Οδού».

Η ΔΕΗ, από την πλευρά της, με απόφαση της χτεσινής συνέλευσης των μετόχων (όπου το Δημόσιο εκπροσωπεί το πλειοψηφικό κρατικό μετοχικό πακέτο), προχώρησε στη μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος προς την «ενεργοβόρο» βιομηχανία «Αλουμίνιον της Ελλάδος», θυγατρική του «Ομίλου Μυτιληναίου», σε ανακοίνωση του οποίου τονίζεται ότι «οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα, με γνώμονα το οικονομικό συμφέρον των δύο εταιρειών, τη συναινετική διευθέτηση προβλημάτων της ενεργειακής αγοράς και, βεβαίως, την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας».

Το νέο μειωμένο τιμολόγιο θα ισχύσει για την περίοδο 1/7/2016 έως 31/12/2020 και διαμορφώνεται ως εξής:

-- Εφαρμόζονται εκπτώσεις όγκου 25% και ειδικών καταναλωτικών χαρακτηριστικών 8% (δηλαδή συνολική έκπτωση 33%) επί του τιμολογίου υψηλής τάσης.

-- Πρόσθετη έκπτωση 15% για προκαταβολή και εμπρόθεσμη εξόφληση της ενέργειας. Η προκαταβολή για τον πρώτο χρόνο ορίζεται σε 100 εκατ. ευρώ και για τα επόμενα στο 30% της αξίας της ενέργειας του προηγούμενου έτους.

-- Προσαυξήσεις στην περίπτωση που η διεθνής τιμή του αλουμινίου ξεπεράσει τα 1.800 δολάρια ανά τόνο. Η προσαύξηση ορίζεται σε 1,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κάθε 100 δολάρια αύξησης της χρηματιστηριακής τιμής του αλουμινίου.

Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, στη χτεσινή συνεδρίαση, αποφάσισε την άμεση εκκίνηση της διαδικασίας για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της «Εγνατίας Οδού» και των τριών κάθετων σε αυτόν αξόνων, μέσω της «σύναψης σύμβασης παραχώρησης για την λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευσή τους από ιδιωτικό επενδυτικό σχήμα».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που εγκρίθηκε, οι δεσμευτικές προσφορές των επενδυτών θα κατατεθούν μέχρι το Νοέμβρη του 2017, ενώ η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2017.

Παράλληλα, η καταληκτική ημερομηνία για την πώληση κρατικού μετοχικού πακέτου στον ΑΔΜΗΕ ορίστηκε για τις 12 Οκτώβρη, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», που επικαλείται πηγές «κοντά στη διαδικασία», δηλαδή, κατά τα φαινόμενα, των ενδιαφερόμενων επιχειρηματικών ομίλων.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομίας έδωσε για ολιγοήμερη «δημόσια διαβούλευση» τα 4 βασικά καθεστώτα, σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις σε ισχυρές επιχειρήσεις που προβλέπονται μέσω του λεγόμενου «αναπτυξιακού νόμου», που ενεργοποιείται από τις 12/10.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι απλόχερες φοροελαφρύνσεις, απαλλαγές και κάθε είδους «διευκολύνσεις», ταυτόχρονα, βέβαια, με τις κρατικές επιδοτήσεις στο ύψος της επένδυσης, στο λεγόμενο «μισθολογικό κόστος» των επιχειρηματιών και στην επιδότηση των επιτοκίων για τα τραπεζικά δάνεια με τα οποία θα συμπληρωθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Παράλληλα, ειδική κρατική μέριμνα επιφυλάσσεται για τις «στρατηγικού χαρακτήρα» επενδύσεις, καθώς και για τις κρατικές ενισχύσεις σε «δίκτυα» επιχειρηματικών ομίλων και ισχυρών επιχειρήσεων που θα ενταχθούν σε ενιαίο επιχειρηματικό σχηματισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ