Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραιτήθηκαν από την Ενωση Δικαστών δύο αντιπρόεδροι του ΣτΕ

Στον «αφρό» οι κόντρες γύρω από την εκδίκαση των προσφυγών για τις τηλεοπτικές άδειες

Την παραίτησή τους από την Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ανακοίνωσαν χτες δύο δικαστές του ΣτΕ, εκφράζοντας τη διαφωνία τους στη ματαίωση της πρώτης διάσκεψης για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωσή τους στη συνέχεια.

Οι δύο αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Χρ. Ράμμος, αφήνουν σαφείς αιχμές ενάντια στον πρόεδρο του ΣτΕ, Ν. Σακελλαρίου, καταλογίζοντάς του ουσιαστικά πως προσπάθησε να τους στρέψει προς μια απόφαση χωρίς να έχουν πλήρη εικόνα.

Καταγγέλλουν, επίσης, ως «μέγα ατόπημα» την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση Δικαστών του ΣτΕ μετά τη ματαίωση της διάσκεψης, αναφέροντας ότι λειτούργησε ως «γραφείο Τύπου του προέδρου» και ότι άφησε την εντύπωση ότι «ομιλεί το σύνολο του σώματος» του ΣτΕ, δηλαδή όλοι οι δικαστές, κάτι που, όπως λένε, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή, μετά την αναβολή της διάσκεψης και τη διαρροή πληροφοριών ότι σε αυτήν υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των δικαστών και του προέδρου του δικαστηρίου επί διαδικαστικών ζητημάτων σχετικά με τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών, ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών του ΣτΕ υποστήριζε όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣτΕ για τη ματαίωση της διάσκεψης και τόνιζε ότι «όσα αντίθετα αναφέρονται στον Τύπο, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ των αστικών κομμάτων

Οπως ήταν αναμενόμενο, η χτεσινή εξέλιξη οδήγησε σε νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ των αστικών κομμάτων γύρω από την περιβόητη «ανεξαρτησία» της Δικαιοσύνης...

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, δήλωσε: «Εδώ και καιρό, η ΝΔ επανειλημμένα έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό της για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική Δικαιοσύνη. Για τις σοβαρές δυσλειτουργίες, τις περίεργες μεθοδεύσεις και τις απαράδεκτες κυβερνητικές παρεμβάσεις σε αυτήν». Πρόσθεσε ότι η χτεσινή εξέλιξη «επιβεβαιώνει και ενισχύει ακόμα περισσότερο τις έντονες αυτές ανησυχίες μας», ενώ αναφέρει ότι η ΝΔ δε θα επιτρέψει «οποιασδήποτε μορφής υπονόμευση της ανεξαρτησίας της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Στις κατηγορίες της ΝΔ, το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε με μία απ' τα ίδια, σχολιάζοντας ότι «η ακαριαία αντίδραση της ΝΔ στην παραίτηση δύο δικαστικών από την Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, αλλά και τα όσα ανέφερε εχθές στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, καθιστούν σαφές (...) το ποιος προσπαθεί, με κάθε μέσον και τρόπο, να επηρεάσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά», υποστήριξε: «Οπωσδήποτε θα προτιμούσα η δίκη να είχε διεξαχθεί, αλλά το τι συμβαίνει σε μια περίπτωση ματαίωσης μιας δικασίμου δεν είναι κάτι το οποίο είναι σκοτεινό ή αόριστο, η δικονομία προβλέπει την επανεισαγωγή της δίκης και αυτή οπωσδήποτε θα προχωρήσει».

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ. Παπαθεοδώρου, δήλωσε: «Η επιβεβαίωση (...) ότι η ματαίωση της Διάσκεψης του ΣτΕ για την αδειοδότηση των καναλιών αποτελεί μορφή "αρνησιδικίας", αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την κρίση στην οποία έχει περιέλθει η Δικαιοσύνη από κάθε είδους εξωτερικές παρεμβάσεις».

Ανακοίνωση του Ποταμιού αναφέρει ότι οι «ηχηρές παραιτήσεις» των δύο δικαστών και τα «όσα πολύ σοβαρά καταγγέλλουν (...) αποδεικνύουν ότι η κατάσταση στη Δικαιοσύνη έχει γίνει θεσμικά επικίνδυνη. Οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πρέπει να σταματήσουν τις πιέσεις και πρέπει να καταλάβουν ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι και δεν θα γίνει παράρτημα της εξουσίας τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ