Σάββατο 15 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε στρατηγική σύμπλευση με την κυβέρνηση για το κεφάλαιο

...σε δικομματική κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον εγκλωβισμό του λαού, πάνω και σε υπαρκτές ενδοαστικές κόντρες

Σε δύο άξονες κινείται η τακτική της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση, όπως προκύπτει από δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της: Από τη μια συναίνεση στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου, από την άλλη κοκορομαχίες για να κρύψουν τη στρατηγική τους ταύτιση, αλλά και αντιπαράθεση σε ζητήματα που αφορούν και σκληρές επιχειρηματικές κόντρες για το μοίρασμα της «πίτας» (π.χ. τηλεοπτικές άδειες).

Προς επίρρωση των παραπάνω, ο αρμόδιος για την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ αντιπρόεδρος του κόμματος, Κ. Χατζηδάκης, στον απόηχο του χαιρετισμού που απηύθυνε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου τάχθηκε υπέρ της «συνεννόησης» των δύο κομμάτων σε μια σειρά ζητήματα, με ταυτόχρονη συνέχιση της δικομματικής κοκορομαχίας, μιλώντας χτες στο ραδιοφωνικό «ΣΚΑΪ», εξηγούσε:

«Η παρουσία μου στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν μια άσκηση δημοσίων σχέσεων, ούτε προάγγελος πολιτικών εξελίξεων. Εκείνοι θα εξακολουθούν να ασκούν σκληρή κριτική στη ΝΔ και εμείς θα εξακολουθούμε να λέμε να φύγουν μια ώρα αρχύτερα! Στάθηκα όμως σε 3 θέματα που μπορούμε να έχουμε μια επαφή: τη συνταγματική αναθεώρηση, το Προσφυγικό και την εξωτερική πολιτική».

Στέλνει μήνυμα

Παραπλήσιες δηλώσεις περί συνεννόησης και επίδειξης συναίνεσης έχουν κάνει τελευταία ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ν. Δένδιας και φυσικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, ως ένα μήνυμα όχι μόνο προς ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προς ντόπια και ξένα επιτελεία, ότι ως «υπεύθυνη» αστική πολιτική δύναμη, η ΝΔ είναι διατεθειμένη να βάλει πλάτη όπου χρειαστεί για τη διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Η επιδίωξη συναίνεσης δεν αφορά μόνο συνταγματική αναθεώρηση, Προσφυγικό και εξωτερική πολιτική (ζητήματα που συνδέονται με αναγκαίους για το κεφάλαιο θεσμικούς εκσυγχρονισμούς του αστικού κράτους και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας), αλλά και άλλα θέματα όπου έχουν παραπλήσιους - αν όχι κοινούς - στόχους με τους κυβερνώντες και αφορούν την προσπάθεια αναθέρμανσης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, με απελευθέρωση κονδυλίων από την εξυπηρέτηση του χρέους, για να πέσουν στην «αγορά», την «πραγματική οικονομία», όπως λένε, προς παραπέρα ενίσχυση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, που ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ με ομιλίες σε αμερικανικά πανεπιστήμια και συναντήσεις με «επενδυτές», τόνιζε στους συνομιλητές του ότι χρειάζεται «χαλάρωση» των δημοσιονομικών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους.

Αλλά και σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg», ναι μεν ζήτησε «πολιτική αλλαγή» και εκλογές, γιατί η κυβέρνηση είναι ανίκανη να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και να προσελκύσει επενδύσεις. Ωστόσο, εξέφρασε την υποστήριξή του στο στόχο «να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας οικονομολόγος που ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα μπορεί να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% και παράλληλα να επιτύχει ανάκαμψη της οικονομίας της (...) Θεωρώ ότι χρειαζόμαστε ελάφρυνση χρέους. Το ποσοστό ελάφρυνσης του χρέους είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Προεκλογική ετοιμότητα

Στα εσωκομματικά, η ηγεσία της ΝΔ συνεχίζει να προωθεί στελέχη της επιρροής της σε καίρια κομματικά πόστα, δίνοντας ταυτόχρονα προς τα έξω μια εικόνα ανανέωσης και ...φρεσκαδούρας, ώστε να εξωραϊστεί το μοτίβο ενός κόμματος βαρώνων και φέουδων.

Σε αυτή τη βάση, ανακοινώθηκε ο ορισμός 66 τομεαρχών - συνδέσμων μεταξύ της γραμματείας Οργανωτικού και των περιφερειακών - νομαρχιακών οργανώσεων της ΝΔ, για «την επίτευξη καλύτερου συντονισμού και αποτελεσματικότητας στη λειτουργία του κόμματος».

«Η ενδυνάμωση των οργανώσεων του κόμματος, η ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού μέσα από ένα πάντρεμα αξιοποίησης παλιών έμπειρων στελεχών, αλλά και νέων στελεχών με φρέσκες ιδέες και διάθεση προσφοράς, αποτελούν βασικό άξονα της στρατηγικής της ΝΔ» διαχέουν επ' αυτού.

Τέλος, λένε ότι «η ΝΔ κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς με την αξιοποίηση των στελεχών της, την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού, με συνεχείς περιοδείες σε όλη την Ελλάδα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις άλλων κομμάτων (2017-02-21 00:00:00.0)
Η συζήτηση δεν αφορά το λαό (2015-06-09 00:00:00.0)
Τσακίζουν το λαό, εμφανίζουν «πλεονάσματα» (2014-01-15 00:00:00.0)
«Πρωτογενές πλεόνασμα» με εξαθλίωση του λαού (2013-09-03 00:00:00.0)
Πλειοδοτεί στο τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων (2011-10-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ