Τρίτη 14 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Συγκλόνισε ο Γκατσιούδης

Αν και τραυματίας κατάφερε να ανέβει στην τρίτη θέση του βάθρου με βολή στα 89.95 μ. «Αγγιξε» το μετάλλιο και η Κελεσίδου (4η στο δίσκο)

Πιστός με το βάθρο ήταν άλλη μία φορά ο Κώστας Γκατσιούδης. Ο Ελληνας πρωταθλητής, αν και τραυματισμένος στο πόδι, κατάφερε να κρατήσει ξανά τον ελληνικό ακοντισμό ψηλά, καθώς κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Εντμοντον, και να κάνει τα μετάλλια 4 για την ελληνική αποστολή.

Ο ακοντιστής από το Διδυμότειχο δεν υπολόγισε τον πόνο που ένιωθε καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα. Αν και είχε δηλώσει πως θα προσπαθούσε να ρίξει μόνο δύο βολές, έριξε και τις έξι, έχοντας τρεις έγκυρες και ισάριθμες άκυρες. Το σημαντικό πρόβλημα φάνηκε από την πρώτη προσπάθεια, όπου γύρισε το πόδι του και έπεσε κάτω. Στην τέταρτη βολή, όμως, τα 89 μέτρα και 95 εκατοστά ήταν αρκετά για να του ανοίξουν το δρόμο για ένα σκαλί στο βάθρο. Και ενώ όλα έδειχναν ότι θα ήταν στη δεύτερη θέση, ο Φινλανδός Ακι Παρβιάινεν, με μόνο μια έγκυρη βολή, που καρφώθηκε στα 91 μέτρα και 31 εκατοστά, κατάφερε να τον... ρίξει στην τρίτη θέση, χωρίς αυτό φυσικά να στερήσει στον Ελληνα ακοντιστή κάτι από την τεράστια προσπάθειά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκατσιούδης είναι από τους λίγους αθλητές στον ακοντισμό που έχει κατακτήσει τρία συνεχόμενα μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Τσέχος Γιαν Ζελέσνι, ρίχνοντας το ακόντιο στα 92 μέτρα και 80 εκατοστά. Ο Ζελέσνι, που είναι κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ με 98 μέτρα και 48 εκατοστά, κατέκτησε το τρίτο του χρυσό μετάλλιο σε ισάριθμα Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Η τριάδα των νικητών. Παρβιάινεν, Ζελέζνι, Γκατσιούδης

Sportidea

Η τριάδα των νικητών. Παρβιάινεν, Ζελέζνι, Γκατσιούδης
Μετά τον αγώνα, ο Κώστας Γκατσιούδης δήλωσε: «Ηταν αγώνας τρομερά υψηλού επιπέδου. Στην πρώτη προσπάθεια που γλίστρησα πόνεσα πολύ, αλλά ήρθα για να παλέψω και όχι για να τα παρατήσω. Τον Ζελέζνι τον περίμενα, όχι όμως και τον Παρβιάινεν που είχε προβλήματα με τον ώμο του. Οπως μου είπε μετά τον αγώνα, ήρθε ουσιαστικά για μία βολή. Ηταν τυχερός και του βγήκε», είπε και συμπλήρωσε: «Πόνεσα πάρα πολύ στην πρώτη προσπάθεια που έπεσα κάτω αλλά δεν το έβαλα κάτω. Δεν ήρθα στο Εντμοντον για να εγκαταλείψω τον αγώνα. Το πάλεψα. Εγώ είμαι ευχαριστημένος και από τον αγώνα και από τη διάρκεια που δείχνω εδώ και χρόνια. Ετσι έχω σκοπό να συνεχίσω».

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Γιάν Ζελέσνι μίλησε για τους δύο βασικούς αντιπάλους του λέγοντας: «Από τον Παρβιάινεν περίμενα κάτι καλό φέτος, αφού είχε δείξει ότι είναι σε καλή κατάσταση. Ο Κώστας (σ.σ. Γκατσιούδης) πήγε πολύ καλά παρά το πρόβλημα που αντιμετώπιζε στο γόνατο. Είναι σπουδαίος αθλητής και βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις μαζί με εμένα και τον Παρβιάινεν».

Αντίθετα από τον Κώστα Γκατσιούδη, η Αναστασία Κελεσίδου αν και προσπάθησε δεν κατάφερε να παραμείνει στην πρώτη τριάδα της δισκοβολίας, κατακτώντας τελικά την 4η θέση. Η Ελληνίδα αθλήτρια στη δεύτερη βολή έστειλε τον δίσκο στα 65 μέτρα και 50 εκατοστά, που ήταν κατά δύο εκατοστά πιο πίσω από την καλύτερη φετινή της επίδοση. Η βολή αυτή την είχε φέρει στην τρίτη θέση αλλά η Ρουμάνα Νικολέτα Γκράτσου, με βολή στα 66,24 μ., την... έριξε στην 4η θέση, παραμένοντας όμως στις κορυφαίες θέσεις του κόσμου. Η Κελεσίδου πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι την άνοιξη είχε υποβληθεί σε αρθροσκόπηση στο γόνατο, κάτι που την είχε κρατήσει μακριά από τη δισκοβολία για αρκετό διάστημα. Μετά το τέλος του αγώνα δήλωσε: «Εγώ προσπάθησα, έκανα ό,τι μπορούσα». Και συμπλήρωσε: «Την επόμενη φορά θα ελπίζω να κερδίσω ένα μετάλλιο. Είχα μείνει πίσω στις προπονήσεις λόγω της επέμβασης που είχα κάνει στο γόνατο και ήταν δύσκολα. Οι άλλες αθλήτριες έριξαν πολλά μέτρα αλλά αν ήμουν τυχερή μπορούσα να ανέβω στο βάθρο». Την πρώτη θέση κατέκτησε η Ρωσίδα Ναταλία Σάντοβα, για πρώτη φορά στην καριέρα της, με βολή στα 68,57 μ., ενώ τη δεύτερη θέση του βάθρου κατέκτησε η Ελίνα Ζβέρεβα από τη Λευκορωσία (67,10 μ.).

Αγγιξε το μετάλλιο η Τασούλα Κελεσίδου

Sportidea

Αγγιξε το μετάλλιο η Τασούλα Κελεσίδου
Τέλος, στα 4Χ100 μ. γυναικών, η ελληνική ομάδα, που αποτελούνταν από τις Γεωργία Κοκλώνη, Φρόσω Πατσού, Ολγα Καϊδαντζή και Κατερίνα Θάνου, κατάφερε να προκριθεί στον τελικό και με 43.25 να κατακτήσει την έβδομη θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 43.58 των προκριματικών ήταν ανασφαλές και οι αθλήτριές μας περίμεναν την 2η κούρσα για να δουν αν είχαν προκριθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ