Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί σήμερα

Στη Λευκωσία, χτες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα συνάντηση αναμένεται να γίνει σήμερα ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, ενώ συνεχίζονται και οι προετοιμασίες για τις συνομιλίες που οι δυο πλευρές θα έχουν το πρώτο 15ήμερο του Νοέμβρη για το Εδαφικό, πιθανώς στην Ελβετία. Προχτές το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση μίας ακόμα συνάντησης των δύο ανδρών, ο Κύπριος ηγέτης εξήγησε πως «συζητήσαμε λεπτομέρειες ή τρόπους εφαρμογής των διαφόρων είτε ελευθεριών είτε δικαιωμάτων κ.λπ. Υπήρξε μια, οφείλω να πω, σχετική πρόοδος, που χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση».

Από τη μεριά του, ο Μ. Ακιντζί επανέλαβε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια ομοσπονδιακή δομή και αποτελεσματική συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, αποκλείοντας ωστόσο τη λήψη αποφάσεων με απλή πλειοψηφία, προσθέτοντας ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι πολύ ευαίσθητη όσον αφορά αυτό το ζήτημα».

Την ίδια στιγμή, άλλωστε, συνεχίζονται και μια σειρά διαρροές για το περιεχόμενο των συνομιλιών και των προτάσεων στο τραπέζι, η διασταύρωση των οποίων βέβαια δεν είναι εύκολη, με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να αποκλείσει μεθοδεύσεις που μπορεί να εξυπηρετούν και τέτοιες διαρροές. Πάντως, προχτές, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κιμπρίς» εμφάνιζε τις δυο πλευρές να έχουν συμφωνήσει για ίσο αριθμό δικαστών στο ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο, όπου - σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη εφημερίδα - για να μη «διαταράσσεται» η ισότητα μεταξύ των δικαστών θα δημιουργηθεί μια λίστα με ξένους δικαστές και θα εκλέγεται με κλήρο δικαστής που θα καλείται σε συνεδρίαση που θα γίνεται προσθέτως, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο και δεν έχει επιτευχθεί η έκδοση απόφασης.

Στο μεταξύ, χτες, βρέθηκε στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Μαρκ Ερό, που νωρίτερα είχε βρεθεί σε Τουρκία και Ελλάδα. Το Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, ενώ είχαν προγραμματιστεί χωριστές επαφές και με τους Αναστασιάδη και Ακιντζί. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Ερό περιέγραψε την ετοιμότητα της χώρας του να λάβει μέρος στον προβληματισμό για το «ζωτικό» ζήτημα της ασφάλειας στην Κύπρο και έκρινε σκόπιμο να επισημάνει ότι σε μία τόσο ευαίσθητη γεωγραφική περιοχή, όπως η Ανατολική Μεσόγειος, που αφορά και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρέπει να ληφθούν υπόψη όλα όσα διακυβεύονται. Ο Ερό τόνισε ότι η χώρα του θα στηρίξει όλες τις ενέργειες που θα συμβάλουν στη μελλοντική ευημερία της Κύπρου αλλά και στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού του δικού της και όλης της Ευρώπης, υπενθυμίζοντας και το γαλλικό ενδιαφέρον (π.χ. «Τοτάλ») για τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες. Μεταξύ άλλων, ο Γάλλος υπουργός εκτίμησε ότι μια λύση στο Κυπριακό θα είχε θετικό αντίκτυπο για όλη την περιοχή και «θα δώσει ώθηση στην ειρήνη».

Νέος μποναμάς από Κομισιόν στο ψευδοκράτος

Στο μεταξύ, η Κομισιόν ενέκρινε νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας για το ψευδοκράτος, αυτή τη φορά ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για «συνέχεια του προγράμματος που χρηματοδοτείται από την ΕΕ με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική ολοκλήρωση της νήσου και στη βελτίωση των επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων και με την ΕΕ». Χρηματοδοτούνται έργα π.χ. υποδομών αλλά και επιχορηγήσεις σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις, μίλησε για «άλλο ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης της Επιτροπής για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στην τουρκοκυπριακή κοινότητα», τονίζοντας ότι «η στήριξη αυτή επιβεβαιώνει τη σταθερή δέσμευση της Επιτροπής στις διαπραγματεύσεις διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους(2017-08-31 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί σήμερα(2017-05-11 00:00:00.0)
Επίσκεψη Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα(2016-08-31 00:00:00.0)
Τηλεφωνική επαφή Αναστασιάδη - Μπάιντεν(2016-05-27 00:00:00.0)
Επενδυτικές και άλλες συναντήσεις και «ζυμώσεις»(2016-03-24 00:00:00.0)
«Παζάρια» πολυεπίπεδα και επικίνδυνα για τους λαούς(2015-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ