Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούμε να αντεπιτεθούμε και να νικήσουμε

Στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας φιλοξενήθηκε η εκδήλωση. Στο βήμα ο Μ. Παπαδόπουλος
Στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας φιλοξενήθηκε η εκδήλωση. Στο βήμα ο Μ. Παπαδόπουλος
Εκδήλωση με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης διοργάνωσαν οι ΚΟ Μηχανικών και Τεχνικών Εταιρειών της ΤΟ Κατασκευών Αττικής του ΚΚΕ το απόγευμα της Τετάρτης 2/11.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα στο πρόβλημα της υποχώρησης του κινήματος, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα». Οπως είπε, «είναι γεγονός ότι σε αρκετούς εργαζόμενους κυριαρχεί σήμερα μια αντίληψη ηττοπάθειας. Είχαν την αυταπάτη ότι η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα οδηγούσε στη βελτίωση της κατάστασής τους και τώρα εκφράζουν την απογοήτευσή τους. Ωστόσο, η αρνητική πείρα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μετατραπεί σε μέσο οργάνωσης της λαϊκής αντεπίθεσης. Φτάνει, το πάθημα να γίνει μάθημα. Γιατί η διετία της κυβέρνησης Τσίπρα διδάσκει ότι καμιά αλλαγή αστικής κυβέρνησης δεν μπορεί να οδηγήσει σε φιλολαϊκή διαχείριση του καπιταλισμού. Επιβεβαιώνει την αρνητική ιστορική πείρα με ανάλογες κυβερνήσεις στην Ιταλία, στην Κύπρο και παλαιότερα στη Γαλλία και την Πορτογαλία. Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της κυβερνητικής πολιτικής δεν αποδεικνύεται μόνο απ' την κλιμάκωση της επίθεσης στους εργαζόμενους αλλά και απ' την ταυτόχρονη προκλητική στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Στήριξη που εκφράζεται με σωρεία μέτρων, όπως ο επενδυτικός νόμος, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, η φορολογία των μονοπωλιακών ομίλων, που δεν φτάνει ούτε το 5% των ετήσιων φορολογικών εσόδων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ασφαλιστικού των μηχανικών. Με συνενοχή όλων των κυβερνήσεων και όλων των διοικήσεων του ΤΕΕ, δηλαδή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, για δύο δεκαετίες έγινε η σφαγή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και η κλοπή των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ».

Η απάτη της «δίκαιης ανάπτυξης»

Ο Μ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε απατηλούς τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί εξασφάλισης «δίκαιης ανάπτυξης» για όλους, θύτες και θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και πρόσθεσε: «Ας σκεφτούμε γιατί τώρα που η ελληνική οικονομία τείνει να μπει σε φάση αναιμικής ανάκαμψης δρομολογούνται νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, όπως το κόψιμο των προνοιακών επιδομάτων, η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, ο περιορισμός της συνδικαλιστικής δράσης, η μεγαλύτερη φοροαφαίμαξη του λαού. Ακριβώς γιατί η ανάκαμψη και η αύξηση των κερδών προϋποθέτει αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, ξεζούμισμα των εργαζομένων, φθηνή εργατική δύναμη. Ας δούμε τι έγινε με την αύξηση της κερδοφορίας των ομίλων σε κλάδους, όπως οι Τηλεπικοινωνίες, ο Τουρισμός, η Ενέργεια, την τελευταία διετία. Είπαν οι όμιλοι στους εργαζόμενους ελάτε να σας δώσουμε πίσω όσα χάσατε την περίοδο της κρίσης; Αντίθετα, η αύξηση της κερδοφορίας βασίστηκε στην επίθεση που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι. Επίσης, δεν προβλέπεται κάποια μεγάλη αλλαγή της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα του 2008, θα χρειαστούν 15 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης με ετήσιο ρυθμό πάνω από 2%, πράγμα απίθανο. Ακόμα και η επόμενη διετία εξαρτάται απ' την πορεία της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας, που βρίσκεται σε επιβράδυνση, χωρίς κανένα ιμπεριαλιστικό κέντρο να μπορεί να παίξει το ρόλο της ατμομηχανής. Σ' όλα τα κέντρα εκφράζεται η δυσκολία μιας ελεγχόμενης απαξίωσης μεγάλου μέρους του υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου ώστε να υπάρξει σταθερή πορεία ανάπτυξης το επόμενο διάστημα. Αυξάνει ο κίνδυνος μιας πιο γενικευμένης ιμπεριαλιστικής πολεμικής αναμέτρησης, με επίκεντρο τόσο την Ανατολική Μεσόγειο, όσο και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας».

Δεν γίνεται τίποτα;

Τέλος, ο ομιλητής αναφέρθηκε στους αγώνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, τις δυσκολίες και την ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού δύναμης: «Φυσικά, αρκετοί εργαζόμενοι είχαν επίσης την αυταπάτη ότι θα αρκούσαν 3 - 4 μεγάλες απεργίες, κάποιες μαχητικές κινητοποιήσεις για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική. Τώρα λένε πως δεν βγαίνει τίποτα με τους αγώνες. Σ' όλους αυτούς πρέπει υπομονετικά να εξηγήσουμε πόσο χειρότερη θα ήταν η κατάσταση αν δεν υπήρχαν οι αντιστάσεις και η πάλη των συνεπών ταξικών δυνάμεων, στο εργατικό κίνημα, των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Να υπενθυμίσουμε επιθέσεις που ανακόπηκαν σε κλάδους και ομίλους αυτό το διάστημα, όπως, για παράδειγμα, η προσπάθεια να επιβληθούν ατομικές συμβάσεις με όρους ξένου δικαίου στις Κατασκευές. Πάνω απ' όλα, όμως, να αναδείξουμε τη σημασία της καθημερινής αγωνιστικής δράσης για να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης σε κάθε κλάδο, κάθε εργασιακό χώρο.

Μπορούμε να αλλάξουμε τον συσχετισμό αν σημαδέψουμε τον πραγματικό αντίπαλο: Την αστική τάξη και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που την στηρίζουν. Μπορούμε αν απαιτήσουμε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας και δεν εγκλωβιστούμε στην παγίδα του λεγόμενου "μικρότερου κακού", που μας καλεί να συγκρίνουμε πόσα χτυπήματα δεχτήκαμε απ' τη ΝΔ και πόσα απ' τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορούμε να διευρύνουμε τις πρωτοπόρες εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης σε κάθε μεγάλο εργασιακό χώρο. Δεν κλείνουμε τα μάτια μπροστά στις δυσκολίες γιατί εμείς είμαστε για τα δύσκολα. Μπορούμε να αντεπιτεθούμε και να νικήσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ