Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Βολική και αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση

Να αξιοποιήσει τις επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις της εκκλησιαστικής ιεραρχίας και τις - σε αντιδραστική κατεύθυνση - τοποθετήσεις της για σειρά ζητημάτων, σπεύδει η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της αφενός να στήσει νέες αποπροσανατολιστικές αντιπαραθέσεις, αφετέρου να φιλοτεχνήσει για λογαριασμό της «προοδευτικό» προφίλ και να υποστηρίξει κάλπικα διλήμματα του τύπου «πρόοδος - συντήρηση», σε μια περίοδο όπου γίνεται ολοφάνερη η στρατηγική της σύμπλευσή με τις άλλες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης. Χαρακτηριστικοί είναι οι χτεσινοί πηχυαίοι τίτλοι των εφημερίδων που στηρίζουν την κυβέρνηση, όπως «Μισαλλόδοξο κήρυγμα», «Το βαθύ κράτος της ιεραρχίας» κ.ά.

Αφορμή η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προχτές το βράδυ στον «ΣΚΑΪ», όπου επανέλαβε τη γνωστή αρνητική του τοποθέτηση στο ζήτημα του διαχωρισμού Εκκλησίας - κράτους, υποστηρίζοντας ότι «στην Ελλάδα οι πολίτες δημιουργούν το κράτος. Υπάρχει μία σχέση. Η Εκκλησία γεννάει τους πολίτες» και πως «για εμάς, δεν υπάρχει η λέξη χωρισμός», ενώ αίσθηση δημιούργησαν οι τοποθετήσεις του - σε κλίμα ισλαμοφοβίας και εθνικισμού - ότι η Ελλάδα «προχωράει από στιγμή σε στιγμή στον αφελληνισμό και στον αποχριστιανισμό» και ότι υπάρχει «κίνδυνος ισλαμοποίησης», καθώς και η αντίθεσή του στην ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα.

Βεβαίως, από την όλη συζήτηση κρύβεται το γεγονός ότι ούτε η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας, αλλά και το ότι ο κοσμοπολιτισμός του κεφαλαίου αποτελεί την «άλλη όψη του νομίσματος» του εθνικισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ