Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Μοιράζονται το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης

Το οικονομικό περιβάλλον «έχει ήδη σταθεροποιηθεί», δήλωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, στην Υποεπιτροπή της Βουλής για το Χρέος, προβλέποντας ότι «με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και με την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, θα οδηγήσουν πράγματι τις επενδύσεις σε ανάκαμψη».

Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αντιλαϊκή πολιτική, ώστε «η παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων (για την απομείωση του χρέους) να γίνει τώρα (...) όχι μόνο για να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και για να δώσουμε από τώρα το σήμα τόσο στις αγορές, όσο και στην ιδιωτική οικονομία ότι σε χρονικό ορίζοντα 2 ετών, το 2019, θα υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος» για τη λήψη μιας σειράς ευνοϊκών μέτρων για το κεφάλαιο, όπως είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, «να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων και αντίστοιχα και οι συντελεστές Κοινωνικής Ασφάλισης»!

Αναφορά έκανε και στα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, για τα οποία είπε ότι θα πρέπει να τίθενται «ρεαλιστικοί» στόχοι, χωρίς όμως να αμφισβητεί αυτούς που ήδη υπάρχουν. Οπως σημείωσε, «είμαι βέβαιος ότι με τη δέσμη μέτρων που έχει ήδη νομοθετηθεί, ο στόχος του 1,75% το 2017 και ο στόχος του 3,5% του 2018 θα υλοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότι οι ρυθμοί μεγέθυνσης της οικονομίας θα είναι αυτοί που προβλέπονται».

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Χρ. Σταϊκούρας έδειξε ότι το κόμμα του έχει λάβει το μήνυμα που έστειλαν κυρίαρχα τμήματα της αστικής τάξης για συναίνεση στα ζητούμενα του κεφαλαίου και σημείωσε: «Εμείς, σε κάθε περίπτωση, την αντιπολίτευση που άσκησαν κάποιοι άλλοι στο παρελθόν, του "όχι σε όλα", δεν θα την ακολουθήσουμε». Οπως είπε, «συμφωνώ μαζί σας ότι κομβικό σημείο είναι να βελτιώσουμε τους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας», και σ' αυτήν την κατεύθυνση πρότεινε «εμπροσθοβαρή υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων, αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ