Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ελιγμοί και τεχνάσματα για το επίδομα στους νοσηλευτές

Σε ελιγμό προχώρησε χτες το υπουργείο Υγείας, ισχυριζόμενο σε δελτίο Τύπου ότι δεν πρόκειται να κοπεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους διευθυντές και τομεάρχες της νοσηλευτικής υπηρεσίας, καθώς και τους νοσηλευτές που συμμετέχουν σε προγράμματα νοσηλευτικών ειδικοτήτων.

Ο ισχυρισμός αυτός, όμως, για να έχει πρακτικό αντίκρυσμα, θα πρέπει να εκφραστεί και με τα αντίστοιχα διοικητικά έγγραφα, όπως με έγγραφο στις 30 Σεπτέμβρη το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωνε το υπουργείο Υγείας ότι «η Διευθύντρια και οι τομεάρχες της νοσηλευτικής υπηρεσίας, οι οποίο ασκούν διοικητικό έργο», αλλά και ειδικευόμενοι νοσηλευτές, «δεν δικαιούνται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας», στην πρώτη περίπτωση γιατί ασκούν «διοικητικό έργο» και στη δεύτερη γιατί δεν εργάζονται με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

Από την άλλη, για την αντιμετώπιση των όρων που καθιστούν ορισμένα επαγγέλματα «βαριά και ανθυγιεινά», δεν φτάνει απλώς η καταβολή ενός επιδόματος, αλλά απαιτείται η λήψη μέτρων για την ασφάλεια και την προστασία της υγείας των εργαζομένων, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.

Τέλος, το υπουργείο Υγείας, ακολουθώντας τη γνωστή πια τακτική συνολικά της κυβέρνησης να καλλιεργεί τον εφησυχασμό με ψευδείς δηλώσεις (όπως «δεν μειώνουμε τις συντάξεις» ή «θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ»), εμφανίζει σαν ανυπόστατη φήμη την κατάργηση του επιδόματος μετά τις 31/12/2017. Κάνει πως δεν θυμάται το υπουργείο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο άρθρο 18 του νόμου 4354/2015 προβλέπει ότι το επίδομα θα καταβάλλεται «με την επιφύλαξη της επικείμενης ευθυγράμμισης του σχετικού καθεστώτος με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία έως τις 31.12.2017». Η ευθυγράμμιση αυτή δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά περαιτέρω συρρίκνωση ή και περικοπή του επιδόματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ