Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εργαλείο για την παραπέρα αντιδραστική αναδιοργάνωση του αστικού κράτους

Ξεκίνησε με τις διαδικασίες του «επείγοντος» η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την «κινητικότητα»

Αρχισε χτες στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για το «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» και προωθείται για ψήφιση με τις... «καθιερωμένες» και απαράδεκτες διαδικασίες του επείγοντος.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, δήλωσε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο και κατήγγειλε τη διαδικασία του επείγοντος. Με την τοποθέτησή της ανέδειξε ότι η κυβέρνηση, με περιτύλιγμα τη διαφάνεια, οικοδομεί στο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο των προκατόχων της και επιδιώκει ουσιαστικά ό,τι κι αυτοί: Μια «δημόσια διοίκηση μοχλό ανάπτυξης της κερδοφορίας των καπιταλιστών, σε βάρος των βασικών αναγκών του λαού».

Δίνοντας συνοπτικά την εικόνα όσων προωθούνται, επισήμανε ότι «νομιμοποιεί και μονιμοποιεί (...) τη διαμορφωμένη κατάσταση με τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες» των Οργανισμών των οποίων οι οργανικές θέσεις συνεχώς μειώνονται, «την εντατικοποίηση της δουλειάς και τα τεράστια προβλήματα λειτουργίας που παιδεύεται ο κόσμος».

«Υπηρετεί την αντιδραστική αναδιοργάνωση του αστικού κράτους, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό στις υπηρεσίες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, πιο ταξικό, πιο αυταρχικό απέναντι στο εργατικό κίνημα και στους λαϊκούς αγώνες», πρόσθεσε.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τα άρθρα που προβλέπουν ότι «για την διενέργεια μετάταξης ή απόσπασης για τον αιτούντα υπάλληλο βάζετε ένα εξίσου αντιδραστικό και προκλητικό όρο και προϋπόθεση ότι το ποσοστό κάλυψης των θέσεων του κλάδου στον φορέα προέλευσης που ανήκει, πρέπει να είναι τουλάχιστον 50%. Τι σηματοδοτεί αυτό; Οτι το Δημόσιο για εσάς θα λειτουργεί με επάρκεια εάν έχει καλυμμένο το 50% των θέσεών του, δηλαδή, πληρότητα είναι το 50%; Αρα, νέοι διορισμοί δεν πρόκειται να γίνουν. Επί της ουσίας προαναγγέλλετε συνέχιση της απαγόρευσης των προσλήψεων, εξυπηρετώντας το δημοσιονομικό στόχο που βάζει το κουαρτέτο», υπογράμμισε.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε από την ίδια την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη, η οποία μιλώντας για το νομοσχέδιο, είπε ότι η επίτευξη της «ανάπτυξης» και «η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων (...) δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς αντίστοιχη διοικητική ανασυγκρότηση».

Από την πλευρά των αστικών κομμάτων, χωρίς να αμφισβητηθεί ο διακηρυγμένος στόχος του νομοσχεδίου, εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το εάν η κυβέρνηση θα καταφέρει να υλοποιήσει όλα όσα προβλέπονται. Για παράδειγμα, ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Γεωργαντάς, εκτίμησε ότι οι «προϋποθέσεις» που θέτει το νομοσχέδιο για την κινητικότητα «δεν πρόκειται εύκολα να πληρωθούν», ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση διατήρηση της αδιαφάνειας. «Φτωχή έκθεση ιδεών», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Θ. Παπαθεοδώρου, επιφυλάξεις εξέφρασε από το Ποτάμι ο Κ. Μπαργιώτας, τοποθετούμενος, ωστόσο, υπέρ επί της αρχής. Επικαλούμενος τη «διατήρηση της αδιαφάνειας και κομματικοκρατία» τοποθετήθηκε κατά του νομοσχεδίου ο ειδικός αγορητής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ηλ. Παναγιώταρος. Επιφύλαξη εξέφρασε η Ενωση Κεντρώων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ