Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΕΘΕΑ
Οταν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης υπονομεύουν την απεξάρτηση

Ενα νέο άνθρωπο που έδωσε τη μάχη της απεξάρτησης, είναι εδώ και 2,5 χρόνια καθαρός, βρίσκεται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης, η αστική «Δικαιοσύνη» τον καταδίκασε ερήμην του (τόσο σε πρώτο, όσο και σε δεύτερο βαθμό) σε ποινή φυλάκισης 4 ετών για αδικήματα που είχε διαπράξει όσο ήταν στη χρήση, 10 χρόνια πριν.

Ο Μιχάλης, μέλος του ΚΕΘΕΑ «ΝΟΣΤΟΣ - ΕΞΑΝΤΑΣ», βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στις φυλακές της Χίου. Εχοντας ολοκληρώσει τη Θεραπευτική Κοινότητα και ως μέλος πλέον της Κοινωνικής Επανένταξης, άσκησε αίτηση ακύρωσης της διαδικασίας, προκειμένου να στηρίξει το δίκαιο αίτημά του για την εκδίκαση της υπόθεσης σύμφωνα με το Ν. 4139/2013. Το δικαστήριο απέρριψε την αίτησή του και διέταξε την εκτέλεση της ποινής. Ο Μιχάλης συνελήφθη επιτόπου και οδηγήθηκε στη φυλακή.

«Η Δικαιοσύνη - καταγγέλλει το ΚΕΘΕΑ με ανακοίνωσή του - σε όλα τα παραπάνω στάδια αγνόησε το γεγονός της εξάρτησης του Μιχάλη, όπως αυτό πιστοποιείται από τις βεβαιώσεις παρακολούθησης του θεραπευτικού προγράμματος, και του στέρησε την ευκαιρία να ολοκληρώσει την προσπάθειά του να απεξαρτηθεί και να έχει την ευνοϊκή μεταχείριση του νόμου, όπως δικαιούται. Επιπλέον, μετά τη σύλληψή του, δεν λήφθηκε υπόψη το αίτημά του να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου λειτουργεί συμβουλευτικό πρόγραμμα και πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ, αλλά οδηγήθηκε στις φυλακές της Χίου, όπου δεν λειτουργεί καμία υποστηρικτική υπηρεσία».

Το ΚΕΘΕΑ απαιτεί την άμεση μεταγωγή του Μιχάλη στις φυλακές Κορυδαλλού, ώστε να εξασφαλιστεί η θεραπευτική του υποστήριξη και να αποτραπεί ο κίνδυνος της υποτροπής, μέχρι να κινήσει τις διαδικασίες ώστε να διεκδικήσει εκ νέου ενώπιον του δικαστηρίου το δικαίωμά του στη θεραπεία και την επανένταξη. Παράλληλα, για μια ακόμα φορά, επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δικαστικών λειτουργών, προκειμένου να μην παραβλέπουν και να εφαρμόζουν τις προβλεπόμενες από το νόμο ευεργετικές διατάξεις για ανθρώπους όπως ο Μιχάλης, που βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης και καταβάλλουν μια γενναία προσπάθεια να ενταχθούν και πάλι στην κοινωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ