Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ολοκληρώθηκε με τη Ρωσία στο επίκεντρο

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με τις εργασίες της τελευταίας μέρας να επικεντρώνονται στην κατάσταση στην Ουκρανία, την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, την κατάσταση, επίσης σε Συρία και Αφγανιστάν.

Οπως είπε ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, το ΝΑΤΟ επιμένει για εφαρμογή της λεγόμενης Συμφωνίας του Μινσκ, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι την παραβιάζει, ότι παραβιάζεται η κατάπαυση πυρός και δεν αποσύρονται βαρέα όπλα. Παρουσίασε ως οδό λύσης τη διπλωματία, ωστόσο κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα να συνεχίσει την πίεση προς τη Ρωσία, ώστε να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της».

Σημειωτέον, στη Σύνοδο, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση σχετικά με την Ουκρανία, μετείχε και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, ο οποίος διαβεβαίωσε τους ομολόγους του του ΝΑΤΟ, ότι προχωρούν ταχέως οι μεταρρυθμίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας της χώρας, ώστε να προσαρμοστούν ταχύτερα στα ΝΑΤΟικά πρότυπα.

Γενικότερα, στη Σύνοδο και σε ό,τι αφορά την προσπάθεια ενίσχυσης των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζ. Κέρι, διαβεβαίωσε για τετραπλασιασμό των κονδυλίων που δίνει η Ουάσιγκτον για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη.

Για το Αφγανιστάν, επαναβεβαίωσαν αποφάσεις τους για ποικίλη στήριξη του καθεστώτος στη χώρα τουλάχιστον έως το 2020, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, όπως είπε και ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ, ότι η κατάσταση εκεί παραμένει «δύσκολη και σκληρή», καθώς «μόνο φέτος ο εχθρός έκανε οκτώ μεγάλες απόπειρες να καταλάβει πόλεις» και «οι αφγανικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν μεγάλες απώλειες». Σημειωτέον, στην Αθήνα, αρμόδιες στρατιωτικές πηγές, με γνώση και του τι λέγεται στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζουν το Αφγανιστάν, «χαμένο πόλεμο», μια «μαύρη τρύπα όπου χάνονται μέσα και χρήματα».

Τέλος, για τη Συρία, ο Στόλτενμπεργκ εστίασε στην κατάσταση στο Χαλέπι, μιλώντας για «ανθρωπιστική καταστροφή» και χρεώνοντάς την στην κυβέρνηση Ασαντ «η οποία στηρίζεται από τη Ρωσία», όπως φρόντισε να τονίσει, αποσιωπώντας ότι η χώρα και γενικά η Μέση Ανατολή έχει αναδειχτεί σε πεδίο σκληρών ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, αγορών και διαύλων.

Σύνοδος του ΟΑΣΕ

Σημειωτέον, αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ξεκίνησε (8 - 9/12), στο Αμβούργο της Γερμανίας η 23η Υπουργική Σύνοδος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), επισήμως με σκοπό την «περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργατικής ασφάλειας στην Ευρώπη», και αντικείμενα εξέτασης ζητήματα όπως η μετανάστευση, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο έλεγχος των εξοπλισμών και η πάταξη της διαφθοράς. Στο περιθώριο της Συνόδου διεξάγονται και δύο ειδικές εκδηλώσεις, με θέμα την κρίση στην Ουκρανία και τις υφιστάμενες προοπτικές για το καθεστώς Ελέγχου Συμβατικών Εξοπλισμών.

Στην παρέμβασή του στο Αμβούργο, ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων, κάλεσε «να επανεξετάσουμε καλύτερα τη γεωπολιτική μας κατάσταση. Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική δεν είναι σήμερα οι ίδιοι παίκτες που ήταν όταν υπογράφαμε τη Συμφωνία του Ελσίνκι. Η Ευρώπη δεν είναι σήμερα, όπως ήταν πριν από 40 χρόνια, το επίκεντρο του κόσμου. Η Ευρώπη χρειάζεται, όμως, όπως και τότε την εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη σημαίνει κυρίως να υλοποιήσουμε τις Συμφωνίες του Μινσκ», εξήγησε αναπαράγοντας τη ΝΑΤΟική προπαγάνδα.

Μάλιστα, ο υπουργός, για μια ακόμα φορά, αναφέρθηκε στη διάθεση της κυβέρνησης να πρωτοστατήσει στην προώθηση των ευρωΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «Για να ασκήσουμε, (...) καλύτερη πολιτική στη Μέση Ανατολή, νομίζουμε ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε έναν Οργανισμό, στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ανάλογο με αυτόν που διαθέτουμε εδώ στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, δηλαδή τον ΟΑΣΕ. Τις δομές που έχουμε δημιουργήσει και εμπεδώσει εδώ στην Ευρώπη, από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, θα πρέπει να τις μεταφέρουμε και σε αυτήν την περιοχή, η οποία είναι αυτήν τη στιγμή η πλέον ασταθής περιοχή στον κόσμο. Ετσι, θεωρούμε ότι θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί με όλες τις αραβικές χώρες, και φυσικά με το Ισραήλ, πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν τέτοιο θεσμό», πρόσθεσε αναλύοντας περαιτέρω την πρόταση που επισήμως εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ