Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
Συνθλίβουν το λαό για τα κέρδη του κεφαλαίου

Την ανάγκη για «καθαρό διάδρομο, για να ξέρουν οι Ελληνες και ξένοι επενδυτές ότι μπορούν να επενδύσουν χωρίς να υπάρξουν εκπλήξεις», ανέφερε χτες από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, κάνοντας ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους «εταίρους» έχει ως στόχο την εξασφάλιση πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο υπουργός, προβαίνοντας σε έκτακτη ενημέρωση της Ολομέλειας για την πορεία της διαπραγμάτευσης, αποσιωπώντας προκλητικά τα νέα μέτρα - κόλαφο που έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές, ανέφερε το γνωστό κυβερνητικό αφήγημα ότι «είμαστε στη μέση της διαπραγμάτευσης. Οπως συμβαίνει με όλες τις διαπραγματεύσεις, τίποτα δεν είναι συμφωνημένο μέχρι όλα να είναι συμφωνημένα. Μόνο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μπορούμε να πούμε ότι είναι οριστικά», ενώ δείχνοντας το στόχο της ταξικής πολιτικής πρόσθεσε: «Τι ζητάγαμε εμείς; Να ξέρουν όλοι ότι υπάρχει μια λύση για το χρέος, ώστε να προβούν σε επενδύσεις».

Παράλληλα, ο υπουργός έπαιξε το παιχνίδι του «κακού» ΔΝΤ και ζήτησε στήριξη της αντιπολίτευσης στο θέμα των Εργασιακών και των χαμηλότερων πλεονασμάτων, ενώ δείχνοντας και τον «μακρύ ορίζοντα» των μέτρων αλλά και το ποιους αφορά ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης έκανε λόγο για «μια διαφωνία με τους πιστωτές για πόσα χρόνια πρέπει να είναι 3,5%. Εμείς βλέπουμε ότι μετά το 2018 μια συμβιβαστική λύση θα ήταν 2,5% πλεόνασμα, και το 1% να είναι μόνο για την ανάπτυξη», δηλαδή να πάει σε νέα προνόμια στο κεφάλαιο. Ωστόσο, πρόσθεσε με νόημα ότι «θα απαντήσω το Σάββατο αν δεσμεύουμε τις μελλοντικές κυβερνήσεις με επιπρόσθετα μέτρα»!

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, απαντώντας στον υπουργό, ανέφερε, μεταξύ άλλων, να πει η κυβέρνηση, αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα που ερίζουν με την κυβέρνηση για το μείγμα της διαχείρισης όσον αφορά την «αξιολόγηση» και το χρέος: «Ποιος θα ωφεληθεί από αυτήν έστω τη ρύθμιση του χρέους; Θα πάρουν αυξήσεις οι εργαζόμενοι; Θα επιστραφούν οι συντάξεις; Θα αντιμετωπιστεί η ανεργία με σταθερές σχέσεις εργασίας και όχι με αυτήν τη ζούγκλα που υπάρχει και τη γαλέρα; Θα διασωθούν οι αυτοαπασχολούμενοι; Θα ζήσουν καλύτερα οι φτωχοί αγρότες; Οχι. Ποιοι θα ωφεληθούν; Οι επιχειρηματικοί όμιλοι και κυρίως οι τράπεζες».

Πρόσθεσε σχετικά με την τάχα «επιτυχία» της κυβέρνησης στο Γιούρογκρουπ, την οποία χαιρέτισε η ΝΔ, ότι «δεν είναι το 23%, που άντε να ζήσουμε μέχρι το 2060» αλλά ότι αυτό «συνοδεύεται με αυστηρή τήρηση των μνημονίων, όλων των μέτρων. Θα παρθούν πίσω οι τετρακόσιοι νόμοι οι μνημονιακοί, συν πόσους έχετε προσθέσει εσείς; Οχι! Αυτό είναι όρος για να μειωθεί το χρέος σ' αυτό το επίπεδο το οποίο λέτε». Τόνισε ότι θα παρθούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα «και όποιος έχει την τόλμη, ας πει ότι δεν θα παρθούν, είτε από την κυβέρνηση, είτε από τη ΝΔ».

Οπως σημείωσε, μπορεί να υπάρξει «απελευθέρωση πόρων, άλλωστε το έχουμε πει για τα παρκαρισμένα κεφάλαια. Εμείς δεν αμφισβητούμε την όποια ανάκαμψη, έστω κι αν είναι αναιμική. Ομως θα ωφελήσει τελικά τους εργαζόμενους; Ποιος από σας τολμάει να πει ότι θα γυρίσουμε, έστω σε πέντε χρόνια, στο 2009;».

Οσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα ανέφερε ότι είναι πληρωμένα με το αίμα του λαού, «τα παίρνετε - τόνισε - από τον συνταξιούχο και έχετε φτάσει ακόμα και στον ανάπηρο. Τσακίζετε, κυριολεκτικά συνθλίβετε χωρίς έλεος, αυτόν που παράγει τον πλούτο και τα παίρνετε από εκεί και τα δίνετε σ' αυτούς που δεν ξέρουν τι έχουν πλέον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ