Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προκλητικές πιέσεις για μεγαλύτερη υποχώρηση στις τουρκικές απαιτήσεις

Καλομελετημένη επιχείρηση για να προσπεραστούν οι συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής

Ανησυχητικές οι δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ (φωτ.) για τη μη συμμετοχή της «Κυπριακής Δημοκρατίας» στη Διάσκεψη του Γενάρη

Copyright 2016 The Associated

Ανησυχητικές οι δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ (φωτ.) για τη μη συμμετοχή της «Κυπριακής Δημοκρατίας» στη Διάσκεψη του Γενάρη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Μεγαλώνουν προκλητικά οι πιέσεις ιμπεριαλιστικών επιτελείων που, εκμεταλλευόμενα την αγωνία του κυπριακού λαού, καλλιεργούν την υποχωρητικότητα στις απαιτήσεις της Τουρκίας και προδιαγράφουν μια «λύση» του Κυπριακού όλο και πιο επικίνδυνη για τους λαούς όλης της περιοχής. Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες του ΚΚΕ, που προειδοποίησε για εκβιασμούς και μεθοδεύσεις που επιβάλλει το σκληρό παζάρι μεταξύ ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, που για τον κυπριακό λαό εγκυμονούν μόνο τεράστιους κινδύνους.

«Ποια Κυπριακή Δημοκρατία;» λέει ο Αϊντε

Ο ίδιος ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ, ουσιαστικά προδιέγραψε τη μη συμμετοχή της «Κυπριακής Δημοκρατίας» (δηλαδή του μοναδικού διεθνώς - και από τον ΟΗΕ - αναγνωρισμένου κράτους που σήμερα υπάρχει πάνω στο νησί) στη «Διάσκεψη για την Ασφάλεια» που ξεκινά στις 12 Γενάρη, προσπερνώντας προκλητικά την εισβολή και κατοχή μετά το 1974. «Οι Τουρκοκύπριοι, οι Ελληνοκύπριοι, η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι εκεί (σ.σ. στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια)» είπε ο Αϊντε, αποφεύγοντας ακόμα και να ψελλίσει τον όρο «Κυπριακή Δημοκρατία». Ενώ, στο φόντο του αυξημένου «ενδιαφέροντος» αλλά και διαφωνιών για τη συμμετοχή στη Διάσκεψη, σημείωσε ότι η ΕΕ έχει θέση σε αυτή γιατί «η Ενωμένη Κύπρος στην ολότητά της θα ανήκει στην ΕΕ» και πρόσθεσε πως «πέραν αυτού θα υπάρχουν περαιτέρω συζητήσεις για τη σύνθεση».

Οταν η δημοσιογράφος επισήμανε ότι «κάποιος μπορεί να αναμένει ότι θα υπάρχει μια εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας γι' αυτή τη Διάσκεψη», είπε εντελώς κυνικά: «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συνθήκες, η Συνθήκη Εγγυήσεως, η Συνθήκη Συμμαχίας και η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης, είναι συμφωνίες που έχουν τέσσερα μέρη. Οι εγγυητές και η Κύπρος. Και όταν κάποια αλλαγή θα συμβεί, χρειάζονται τέσσερις, όχι τρεις πένες. Το ερώτημα, φυσικά, είναι πότε αυτές οι επίσημες αλλαγές θα πρέπει να συμβούν. Εάν θα συμβούν τη στιγμή πριν από την επανένωση ή τη στιγμή της επανένωσης. Διότι αυτό επηρεάζει, ποιος, όχι ποιου θα είναι η πένα - θα είναι η πένα της Κύπρου - αλλά κατά πόσον θα είναι της ομόσπονδης Κύπρου ή θα είναι πριν από αυτήν, η απάντηση δεν είναι τόσο εύκολη, διότι εξαρτάται από το πώς είναι δομημένες διαπραγματεύσεις, είναι και αυτό κάτι στο οποίο θα πρέπει να επανέλθουμε».

Τέτοιες παρεμβάσεις, πάντως, ουσιαστικά προκρίνουν «προσπέρασμα» της «Κυπριακής Δημοκρατίας» και επαναφέρουν επανειλημμένες παρεμβάσεις της Τουρκίας σε διεθνείς οργανισμούς, όπου χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία «εκλιπούσα δημοκρατία».

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο (προερχόμενος από το εθνικιστικό ΜΗΡ) αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Τουγρούλ Τουρκές, μιλώντας στην τουρκική Βουλή έκρινε σκόπιμο να τονίσει πως η Τουρκία δεν είναι εγγυήτρια δύναμη μόνο του «βορρά» αλλά ολόκληρου του νησιού και πως αυτή η συμφωνία (σ.σ. Συνθήκη 1960) δεν έχει αλλάξει.

Λύση για «ευρύτερη σταθερότητα» προκρίνει η Αγκυρα

Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο Τούρκος υπουργός, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις Βρυξέλλες. Σε ανακοίνωση της Αγκυρας τονίστηκε ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν «στη σημασία επίτευξης μιας συνολικής λύσης, που θα είναι επωφελής για την ευρύτερη ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, καθώς και για τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ».

Ακόμα, σε χτεσινές του δηλώσεις, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «όλοι είναι ικανοποιημένοι από την παρούσα εικόνα στο Κυπριακό», συμπληρώνοντας ότι η διαδικασία πρέπει να έχει χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τη διαδικασία.

Επαφές στις Βρυξέλλες είχε όμως και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, που είδε τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, την Φ. Μογκερίνι, τον Γερμανό ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ. Επίσης, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ μετά εκπρόσωπος της Κομισιόν μίλησε για «συνάντηση μεταξύ φίλων» και επιβεβαίωσε ότι η κουβέντα αφορούσε και την «οικονομική βοήθεια» που οι Βρυξέλλες θα προσφέρουν στην Κύπρο μετά τη λύση.

Υψηλοί τόνοι στο εσωτερικό της Κύπρου

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό της Κύπρου εκδηλώνονται «τριβές» στο πλαίσιο και ενδοαστικών διαφωνιών για τους χειρισμούς.

Το πρωί της Τετάρτης συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο (με τη συμμετοχή πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας και επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων). Μεταξύ άλλων, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, είπε ότι στη Γενεύη θα τον συνοδεύσουν οι αρχηγοί των κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις του, ο Κύπριος ηγέτης είπε για τη σύνθεση της «Διάσκεψης για την Ασφάλεια» ότι «η παρουσία της ΕΕ είναι εκ των ων ουκ άνευ, η παρουσία μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν γίνει και γίνονται διαβήματα για να είναι παρόντα». Πρόσθεσε ότι «δεν είναι το τέρμα η 12η (Γενάρη), οπωσδήποτε εάν υπάρξει ανάγκη συνέχισης του διαλόγου θα συνεχίσει».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε ότι ο κάθε δρόμος έχει τις δικές του δυσκολίες και πως πάντα υπάρχουν κάποιοι πιθανοί κίνδυνοι, προσθέτοντας ότι το θέμα είναι να λαμβάνεις υπόψη και τους κινδύνους, αλλά και να έχεις μια καθαρή εικόνα για το τέλος του δρόμου.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού είπε πως «αυτή η φάση στην οποία έχει εισέλθει το Κυπριακό, είναι ίσως η πιο κρίσιμη και καθοριστική», καθώς «εμπερικλείει αρκετές προοπτικές για επίλυση του Κυπριακού με τρόπο που να γίνεται αποδεκτός, αλλά ταυτόχρονα εμπερικλείει και πάρα πολλούς κινδύνους... Χρειάζεται, λοιπόν, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, συνεπείς στα ζητήματα αρχών και χρειάζεται να λειτουργήσουμε συλλογικά». Επίσης, έκανε έκκληση «προς τα πολιτικά κόμματα να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας, να ξεπεράσουμε τις έντονες απόψεις που μπορεί να έχουμε και να δούμε πώς καταφέρνουμε να συνεργαστούμε όλοι μεταξύ μας, συμβάλλοντας στις προσπάθειες τις οποίες θα καταβάλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Τα υπόλοιπα πέντε κόμματα (Δημοκρατικό Κόμμα, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, «Αλληλεγγύη», Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών) με κοινή ανακοίνωσή τους μιλούν για «πλήρη περιφρόνηση» «προς το θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου» και επικρίνουν τον Κύπριο Πρόεδρο «για την αθέτηση των όσων είχε υποσχεθεί σε ό,τι αφορά το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ως επίσης και για την πλήρη αποδοχή από μέρους του των τουρκικών όρων επί της διαδικασίας, που όμως αγγίζουν και την ουσία».

Να σημειωθεί ότι από το Ισραήλ, όπου βρισκόταν χτες για την τριμερή Σύνοδο (βλ. σχετικό θέμα), ο Κύπριος Πρόεδρος εξέδωσε γραπτή επιστολή - απάντηση, μιλώντας για «συστηματική και ατεκμηρίωτη κινδυνολογία».

Σήμερα φτάνει στο μεταξύ στην Κύπρο ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, που το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ