Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ

Αναδείχτηκαν οι δύο στρατηγικές που αντιπαρατίθενται και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Eurokinissi

Δύο στρατηγικές θα αντιπαρατεθούν σ' αυτήν τη συζήτηση, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, σημειώνοντας πως τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όσο και τα άλλα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, αν και δεν είναι ταυτόσημα, εντούτοις στηρίζουν το δρόμο ανάπτυξης που υπηρετεί τους λίγους σε βάρος των πολλών.

«Είστε στο ίδιο κάδρο του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών», σημείωσε και πρόσθεσε πως όλα τα άλλα κόμματα θεωρούν αναγκαιότητα τα μνημόνια που ισοπεδώνουν τη ζωή του λαού, θέτουν ως προτεραιότητα τη μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου, των ασφαλιστικών εισφορών, την ενίσχυσή τους με ζεστό χρήμα για να κάνουν επενδύσεις, στηρίζουν ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που σκορπούν θάνατο...

«Αλήθεια πού διαφωνούν με τον προϋπολογισμό;» διερωτήθηκε και σημείωσε πως κανένα άλλο κόμμα δεν θέτει ζήτημα ανάκτησης απωλειών, επαναφοράς Συλλογικών Συμβάσεων, ούτε αντιτίθεται στο να κλείσει η δεύτερη "αξιολόγηση" με τα αντεργατικά μέτρα που κάτι τέτοιο προϋποθέτει, ή στο να διευθετηθεί το χρέος με όσα επώδυνα μέτρα αυτό συνεπάγεται, ώστε να χρηματοδοτείται το κεφάλαιο απ' τα ματωμένα πλεονάσματα.

Προς επιβεβαίωση πρόσθεσε ότι όσες προτάσεις νόμου κι αν έφερε το ΚΚΕ για όλες τις πλευρές της ζωής του λαού, όλα τα άλλα κόμματα στάθηκαν απέναντι και τις απέρριψαν, γιατί η στρατηγική που υπηρετούν δεν επιτρέπει την ανακούφιση του λαού.

Το ΚΚΕ, κατέληξε ο Χρ. Κατσώτης, επισημαίνει ότι όσο κάνουν κουμάντο οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η κατάσταση θα επιδεινώνεται. Προβάλλει την ανάγκη η εργατική τάξη να συμπορευθεί με το ΚΚΕ στον αγώνα για να γίνουν ιδιοκτησία της τα εργοστάσια, οι επιχειρήσεις, τα μέσα παραγωγής, να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, ώστε με δική της εξουσία και εργαλείο τον κεντρικό σχεδιασμό να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες.

Λεηλασία στους ναυτεργάτες, φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές

Την επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα ναυτεργατών και αγροτών, ανέδειξε με την ομιλία της στη Βουλή η Διαμάντω Μανωλάκου. Οπως επισήμανε, αφού οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταδίκασαν ΝΑΤ, ΟΓΑ και τα άλλα Ταμεία σε υποχρηματοδότηση, ήρθε τώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να βάλει την ταφόπλακα. Για τους αγρότες, σημείωσε ότι το ένα χαράτσι διαδέχεται το άλλο, πως το εισόδημα μειώνεται και οι φόροι αυξάνονται, ενώ τις επιδοτήσεις τις έχουν καταπιεί η τράπεζα, ο ΕΛΓΑ και μεγαλέμποροι.

Αντίστοιχα για τους ναυτεργάτες τόνισε: «Λεηλασία για τους ναυτεργάτες, φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εκτινάσσει τη φορολογία ακόμα και στο 54% του εισοδήματός τους. «Γιατί δεν φορολογείτε με 54% τους εφοπλιστές και το επιβάλλετε στους ναυτεργάτες;», ρώτησε και απηύθυνε το κάλεσμα ο αγώνας τους «να αγκαλιαστεί από όλο το λαό».

Είστε κυβέρνηση ειδικών αποστολών σε βάρος του λαού

Στα στοιχεία που τεκμηριώνουν την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει ούτε απ' την ελάφρυνση του χρέους, ούτε απ' την όποια χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, ούτε απ' την ανάκαμψη της οικονομίας, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας.

Η πρόβλεψη αυτή του ΚΚΕ - όπως τόνισε - «καταρχήν προκύπτει απ' τον προϋπολογισμό που προβλέπει ανάπτυξη για το 2017 και την ίδια στιγμή προβλέπει νέο τσουνάμι φόρων για τα λαϊκά στρώματα, νέα μείωση κοινωνικών δαπανών, νέα μείωση κρατικής χρηματοδότησης στους ασφαλιστικούς οργανισμούς ακόμα και νέες περικοπές στα προνοιακά επιδόματα», ενώ αναφέρθηκε και στην απόφαση του Eurogroup, τονίζοντας ότι σύμφωνα μ' αυτήν οι παρεμβάσεις για το χρέος θα συνοδευτούν όχι μόνο από απαρέγκλιτη τήρηση του τρέχοντος μνημονίου, αλλά και με νέα πέραν του 2018 δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα, δηλαδή με λιτότητα διαρκείας για το λαό.

«Ποιος λοιπόν είναι ο αντίκτυπος της ανάπτυξης που ευαγγελίζεστε στα λαϊκά νοικοκυριά; Μηδέν στο πηλίκον. Ποιος θα την καρπωθεί; Οι επιχειρηματικοί όμιλοι», σημείωσε.

Η πρόβλεψη αυτή του ΚΚΕ απορρέει κι απ' το αδιάψευστο γεγονός - όπως σημείωσε - ότι το ξήλωμα κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, όπως οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, δεν ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια, αλλά προηγούμενα, σε περίοδο υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και επιταχύνθηκε στα χρόνια της κρίσης.

Επεσήμανε ακόμα ότι η κυβέρνηση παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από ΕΕ, ΔΝΤ και ΗΠΑ και λόγω της ικανότητας να εξαπατά το λαό και να ξεπλένει ό,τι πιο αντιδραστικό υπάρχει.

Η εξωτερική πολιτική αντανακλά οικονομικούς σχεδιασμούς

«Αυτήν τη στιγμή, οι συζητήσεις που γίνονται στο επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, τα ελληνοτουρκικά, οι μεγαλοϊδεατισμοί, τα σουλτανάτα είναι απολύτως οικονομικοί σχεδιασμοί», σημείωσε στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, που κατήγγειλε πως τη στιγμή που ο ελληνικός λαός έχει φτωχοποιηθεί, εξακολουθεί να πληρώνει το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ. «Η αλήθεια είναι ότι αυτή η χώρα πεινάει γιατί έχει αυτό το σύστημα διακυβέρνησης, αυτές τις κεντρικές πολιτικές επιλογές, μέσα στο ΝΑΤΟ, μέσα στην ΕΕ», ανέφερε.

Ανάμεσα σε άλλα στηλίτευσε την κοινή παρουσία του υπουργού Αμυνας, κυβερνητικών βουλευτών και βουλευτών της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στο Καστελόριζο, επισημαίνοντας ότι γίνεται προσπάθεια να εκπαιδευτεί ο λαός «σιγά - σιγά με αριστερό πρόσημο, με δεξιό πρόσημο, με χρυσαυγίτικο πρόσημο ότι το ΝΑΤΟ θα τον σώσει», ενώ αναφερόμενη στο Κυπριακό η Λ. Κανέλλη υπογράμμισε ότι «οι συζητήσεις που γίνονται για τις εγγυήσεις στην Κύπρο αφορούν στο ΝΑΤΟ ... έχετε πει το μείζον ψέμα ότι η είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ θα έλυνε το Κυπριακό και τώρα θα το λύσει το ΝΑΤΟ (...) μιλάτε για μια συνομοσπονδία δύο κρατών που την ισορροπία θα την κρατήσει το ΝΑΤΟ στην περιοχή».

Φοβάστε την αγροτιά και τους αγώνες της ενάντια στην πολιτική σας

Τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στη φτωχομεσαία αγροτιά ανέδειξε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Μωραΐτης. Απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, σημείωσε ότι τα «δώρα της κυβερνώσας αριστεράς στη φτωχομεσαία αγροτιά μέσα απ' τον προϋπολογισμό», αναφερόμενος στην ένταση της φοροληστείας, το φόρο με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, το φόρο 22%, τα εκατοντάδες εκατομμύρια που πληρώνουν σε έμμεσους φόρους, το κόψιμο της επιστροφής του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο που μαζί με την αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης θα σημάνει 30 λεπτά το λίτρο ακριβότερα, πράγμα που θα εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος παραγωγής, τις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ που σε πρώτη φάση αυξήθηκαν κοντά στο 30%.

Στα παραπάνω πρόσθεσε το φόρο στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΕΛΓΑ, το περιβαλλοντικό τέλος κ.ά., σημειώνοντας «είπατε ότι οι αγρότες περνάνε καλά, ότι είναι ήσυχοι και ότι ευθύνεται το ΚΚΕ που τους παρακινεί και τους ξεσηκώνει. Τους ξεσηκώνει η αντιαγροτική πολιτική σας που σκορπά φτώχεια και εξαθλίωση. Τους τρέμετε τους αγώνες της αγροτιάς και κάνετε τα πάντα, δεν θα τα καταφέρετε όμως. Καταφεύγετε στον κοινωνικό αυτοματισμό, σας φοβίζει πραγματικά η συμμαχία εργατών και αγροτών. Θα πάρετε απάντηση στις κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης που η φτωχομεσαία αγροτιά θα δώσει το "παρών"».

Το καπιταλιστικό κέρδος πίσω απ' τα λαϊκά προβλήματα

Στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά κατ' εφαρμογήν του τρίτου μνημονίου, στις καταστροφικές πλημμύρες στη Λέσβο την περασμένη βδομάδα και στο Προσφυγικό με τον πρόσφατο τραγικό θάνατο δύο ανθρώπων στο «hot spot» της Μόριας, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Τάσσος, υπογραμμίζοντας ότι κοινός παρονομαστής και στα τρία αυτά ζητήματα είναι το καπιταλιστικό κέρδος.

Η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, δείχνουν προτίμηση στους έμμεσους αντιλαϊκούς φόρους που συγκεντρώνουν πόρους από το λαό για να τους δώσουν στους βιομήχανους, τραπεζίτες, εφοπλιστές. Παρέθεσε παράλληλα τα αιτήματα των κατοίκων της Λέσβου που διαδήλωσαν πρόσφατα ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ.

Σε ό,τι αφορά στις πλημμύρες υπογράμμισε ότι αυτές ανέδειξαν την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και ζήτησε την καταγραφή των ζημιών, αποζημίωση για το σύνολο των καταστροφών, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε όλο το νησί για φέτος και την επόμενη χρονιά, απαλλαγή από δημοτικά τέλη, πάγωμα χρεών για πληγέντες, όπως και να σταματήσουν διαδικασίες κατάσχεσης, αλλά και άμεσα μέτρα για αποκατάσταση ζημιών και για έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής θωράκισης, σημειώνοντας πως τέτοια έργα δεν είναι επιλέξιμα «γιατί απλά δεν φέρνουν επιθυμητά κέρδη σε επιχειρηματικούς ομίλους».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό επεσήμανε ότι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι γίνονται για την κερδοφορία των ομίλων, για τον έλεγχο ενεργειακών πόρων και δρόμων μεταφοράς τους, και οι ίδιοι που τους προκαλούν αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες στην καλύτερη σαν φτηνά χέρια, στη χειρότερη σαν βάρος απ' το οποίο πρέπει να απαλλαγούν. Ζήτησε άμεσα μέτρα ανθρώπινης διαβίωσης, απεγκλωβισμό τους από τα νησιά και την Ελλάδα, να σταματήσει η λειτουργία και επέκταση των «hot spots», ανοιχτές δομές με ευθύνη του κράτους χωρίς ανάμειξη των ΜΚΟ, να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, να κλείσουν οι βάσεις, να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Μονιμοποιείτε και επεκτείνετε την άθλια κατάσταση στην Υγεία

Στα όσα προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για τον τομέα της Υγείας εστίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, καταγγέλλοντας ότι με τη μείωση της χρηματοδότησης στον ΕΟΠΥΥ και στο ΠΕΔΥ, με τη διατήρηση σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα άλλων δαπανών, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα, επιδεινώνεται η άθλια σημερινή κατάσταση. «Η κατάσταση του συστήματος Υγείας βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις ανάγκες των εργαζομένων», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Γ. Λαμπρούλης στηλίτευσε τη ραγδαία υποχρηματοδότηση του συστήματος Υγείας, τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με συνέπεια οι ασθενείς να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, τον προσανατολισμό των νοσοκομείων στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών τους και υπογράμμισε: «Και στο ζήτημα αυτό η κυβέρνηση υλοποιεί ευρωενωσιακές κατευθύνσεις για φτηνούς εργαζόμενους, φτηνούς ασθενείς σε ένα φτηνό σύστημα Υγείας για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Να γιατί απορρίψατε πρόσφατα την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για μονιμοποίηση των εργαζομένων, επικουρικών, με δελτίο παροχής υπηρεσιών ... προβάλλοντας τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις και συμφωνίες, μια πρόταση που αποσκοπούσε στην κάλυψη ενός μέρους των τεράστιων αναγκών».

Κατήγγειλε ακόμα τη χειροτέρευση της κατάστασης στην Πρόνοια και κλείνοντας σημείωσε πως «μόνο όταν αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού η τεχνολογική πρόοδος και ο παραγόμενος πλούτος, η Υγεία θα μπορεί να γίνει κατοχυρωμένο και εξασφαλισμένο λαϊκό δικαίωμα».

Ο προϋπολογισμός υπηρετεί και τις αντιδραστικές αλλαγές στη διοικητική δομή

Τις αντιδραστικές αλλαγές στη διοικητική δομή και λειτουργία των κρατικών θεσμών, σε δήμους και περιφέρειες, υπηρετεί συν τοις άλλοις ο κρατικός προϋπολογισμός, διευκολύνοντας έτσι τη σύνδεσή τους με σχέδια επιχειρηματικών ομίλων σε κρίσιμους κερδοφόρους τομείς μεγάλης κεφαλαιακής απόδοσης μέσα από συμβάσεις παραχώρησης και ΣΔΙΤ, ευνοϊκές φοροαπαλλαγές και άλλα κίνητρα, ανέδειξε στην παρέμβασή του ο Μ. Συντυχάκης.

Τόνισε ότι η απονέκρωση αρμοδιοτήτων που στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις «στοχεύει στην αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών και στην απαλλαγή του κράτους από την κάλυψη κοινωνικών αναγκών» και πρόσθεσε ότι «δήμοι και περιφέρειες αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής».

Αναφερόμενος στα προγράμματα ΕΣΠΑ υπογράμμισε ότι κυρίως χρηματοδοτούν έργα που ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και αφήνουν στο περιθώριο λαϊκές αναγκαίες για αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση, για σχολική στέγη και άλλα.

«Το ΚΚΕ - κατέληξε - έχει εντελώς διαφορετική αντίληψη για δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, θεμέλιο για μας είναι η κοινωνική ιδιοκτησία σε συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κεντρικός σχεδιασμός στην παραγωγή με κίνητρο την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών».

Θα χειροτερέψει η τραγική κατάσταση σε σχολεία, ΤΕΙ και ΑΕΙ

«Ο λαός πληρώνει με χίλιους τρόπους και το κεφάλαιο, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, κερδίζουν με άλλους τόσους», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Μιλώντας για την Παιδεία, σημείωσε ότι υπάρχει αύξηση κονδυλίων, μόνο εκεί που υπάρχει ανάγκη για το κεφάλαιο, όπως είναι η προώθηση της διά βίου μάθησης και κατάρτισης και στην έρευνα και την καινοτομία. Οπως επεσήμανε, όλες οι άλλες δαπάνες είναι παγωμένες που σημαίνει ότι θα χειροτερέψει η τραγική κατάσταση σε σχολεία, ΤΕΙ και ΑΕΙ.

Τόνισε ότι πρέπει να δοθεί αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα σχολεία, όπως δίνεται στους εφοπλιστές και να απαλλαχθούν από ΦΠΑ για τα αναλώσιμα όπως συμβαίνει με τις ξένες πρεσβείες. Ανέφερε ότι θα πρέπει να δίνεται δωρεάν γεύμα για όλα τα παιδιά στα σχολεία και κανένα να μην είναι χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σημείωσε ότι δουλειά για τους οικοδόμους υπάρχει αν γίνουν τα 1.500 νηπιαγωγεία που χρειάζονται, αν προχωρήσει η αντισεισμική θωράκιση των σχολείων, αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί αλλαγή εξουσίας καθώς για την κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα προτεραιότητα είναι οι δανειστές, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες και όχι οι λαϊκές οικογένειες που φτύνουν αίμα για να σπουδάσουν τα παιδιά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ