Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Συνεδριάζει αύριο με ανοιχτά όλα τα μέτωπα των ανταγωνισμών

Με ανοιχτά όλα τα μέτωπα των ανταγωνισμών, εντός και εκτός της ιμπεριαλιστικής ένωσης, συνεδριάζει αύριο, Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ) με θέματα την πολιτική άμυνας, τη μετανάστευση, καθώς και ζητήματα που άπτονται των προσπαθειών ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας.

Στην πρόσκλησή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, υποστηρίζει σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση τα «σημαντικά βήματα μπροστά» που έχουν γίνει για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αναφέρει όμως ότι «υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει», υποδεικνύοντας επέκταση των μέτρων καταστολής.

Αναφέρει ακόμα ότι θα εξεταστούν η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και το πλαίσιο εταιρικής σχέσης καθώς και ζητήματα που άπτονται της χρηματοδότησης των χωρών που εμπλέκονται με το Προσφυγικό.

Για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ προαναγγέλλει ένα σχέδιο απόφασης για τη συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία, ενώ θα συζητηθεί η πορεία εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ, όπως και η κατάσταση στη Συρία, στο πλαίσιο πάντα των ανταγωνισμών με την καπιταλιστική Ρωσία. Προσθέτει ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, θα ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, όπου εντείνονται οι πιέσεις ΗΠΑ - ΕΕ για επιτάχυνση διχοτομικής λύσης, με το μάτι στις «ενεργειακές ευκαιρίες» για τα μονοπώλια.

Με το μάτι στους σφοδρούς αυτούς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στο επίκεντρο της απογευματινής συνεδρίασης θα βρεθεί η αμυντική πολιτική. Ο Ντ. Τουσκ προτρέπει στην ανάληψη μεγαλύτερων ευθυνών στην κατεύθυνση ενίσχυσης της «ασφάλειας της Ευρώπης σε ένα δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον», με ζητούμενο την προστασία των συμφερόντων των μονοπωλίων της ΕΕ και με τα όπλα, αν και όπου αυτό απαιτηθεί. Στη συζήτηση αυτή θα παραβρεθεί και ο γγ του ΝΑΤΟ, καθώς στο πλαίσιο της παραπάνω συζήτησης θα υπάρξει αναφορά στη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ.

Τέλος, όσον αφορά τα οικονομικά θέματα, θα συζητηθεί η επέκταση του επενδυτικού σχεδίου, αλλά και η συνοπτική έκθεση που θα παραδώσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την οικονομική ανάκαμψη και τις προοπτικές της.

Μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα υπάρξει μια άτυπη συνάντηση, στη διάρκεια του δείπνου των «27», ώστε να συζητηθεί το Brexit.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ