Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Διαφήμισε τις «ενεργειακές ευκαιρίες» για τα μονοπώλια των ΗΠΑ

Πρόσκληση στους επιχειρηματικούς ομίλους των ΗΠΑ - με δεδομένο το ενδιαφέρον τους στο πλαίσιο και των ευρύτερων σχεδιασμών τους στην περιοχή - να επενδύσουν στην Ελλάδα για να αξιοποιήσουν προς όφελός τους τα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» που προσφέρει η γεωστρατηγική θέση της χώρας και να αποκομίσουν «υψηλές αποδόσεις», απηύθυνε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, κατά την ομιλία του στο επιχειρηματικό φόρουμ «Invest in Greece», που πραγματοποιήθηκε στη Ν. Υόρκη.

Ο υπουργός περιέγραψε το πλαίσιο μέσα στο οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε, «ελαχιστοποιείται το ρίσκο που συνδέεται με τις επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες υπόσχονται υψηλές αποδόσεις», περιγράφοντας ουσιαστικά όλα τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τα οποία δημιουργούν συνθήκες μεγάλης κερδοφορίας, τη συμβολή της στην προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή, αλλά και τις προσδοκίες για γρήγορο κλείσιμο της «αξιολόγησης», ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ και πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ώστε να διασφαλιστεί φτηνό χρήμα για την κρατική στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, επομένως και των ξένων επενδύσεων.

Αυτές οι παράμετροι, σημείωσε, καθορίζουν το πλαίσιο που θα αναπτυχθούν οι επενδύσεις στον κλάδο της Ενέργειας, όπου, όπως σημείωσε, διαφημίζοντας την «πραμάτεια», ανοίγουν το επόμενο διάστημα «5 επενδυτικές ευκαιρίες». Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπου απαιτούνται επενδύσεις τόσο στη διανομή όσο και στην παραγωγή Ενέργειας, καθώς και στην αναβάθμιση των παλαιών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Στα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας «νέας γενιάς», που θα στηρίζονται στην ψηφιακή τεχνολογία, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους «έξυπνες μετρητές», όπου εκτίμησε ότι υπάρχει περιθώριο για επενδύσεις 1 δισ. ευρώ, ενώ, κατά τον υπουργό, ανάλογες «επενδυτικές ευκαιρίες» παρουσιάζει το πρόγραμμα διασύνδεσης των Κυκλάδων και της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού. Από την ομιλία του δεν θα μπορούσε να λείψουν τα σχέδια για την ανάπτυξη αγωγών φυσικού αερίου και η δυνητική μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης. Τέλος, σημείωσε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην εξόρυξη πετρελαίου, όπου ήδη έχουν προκηρυχθεί διεθνείς διαγωνισμοί για αναζήτηση κοιτασμάτων στη Δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης.

Επιπλέον, ο Γ. Σταθάκης στάθηκε ιδιαίτερα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - οι οποίες προσφέρουν σταθερή επιδότηση στους «επενδυτές» μέσω του ειδικού τέλους που ενσωματώνεται στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος - και στη δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου να περιορίσει το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρισμού κάτω από 50% μέχρι το 2020.

Ολα αυτά βέβαια στο πλαίσιο και του διακηρυγμένου στόχου της αστικής τάξης της Ελλάδας να μετατραπεί η χώρα σε «ενεργειακό κόμβο», όπως επανέλαβε χτες ο πρωθυπουργός, εντός των σχεδίων για την «ενεργειακή ένωση» της ΕΕ, που είναι επίσης ένας ελκυστικός παράγοντας για επενδύσεις με δεδομένη τη δυνατότητα διείσδυσης από την Ελλάδα σε άλλες αγορές, αλλά και των τεράστιων ανταγωνισμών ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη και ιμπεριαλιστικές ενώσεις που συγκρούονται στην περιοχή, με επίκεντρο και την Ενέργεια, όπου η κυβέρνηση αναδεικνύει την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας.

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού στη συνέντευξη Τύπου προς εκπροσώπους των ομογενειακών ΜΜΕ της Νέας Υόρκης, τονίζοντας ότι «οι θεσμικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διαμορφώνουν το κατάλληλο πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ