Πέμπτη 23 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΝ
Εντείνεται η διαμάχη για το πετρέλαιο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΠΑΚΟΥ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Αυξάνονται οι ενδείξεις της έντασης μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ιράν όσον αφορά ένα πετρελαϊκό κοίτασμα το οποίο θέλει να εκμεταλλευτεί διεθνές κονσόρτσιουμ με επικεφαλής τη βρετανική ΒΡ AMOCO, αλλά βρίσκεται σε διαφιλονικούμενα μεταξύ των δύο χωρών χωρικά ύδατα. Χτες στην αντιπαράθεση ενεπλάκη η Τουρκία με μια διπλή «προειδοποίηση»: ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας Χουσεΐν Κιβρίκογλου έφθασε στο Μπακού για επίσημη επίσκεψη, και ταυτόχρονα σε αεροδρόμιο της Πολεμικής Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν αναμενόταν σήμερα μοίρα τουρκικών αεροσκαφών «F-16».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Καμάλ Χαραζί δήλωσε ότι η κυβέρνηση Χαταμί«ανησυχεί» για τις τουρκικές κινήσεις, αν και όπως είπε στην εφημερίδα «Iran News», η Αγκυρα διαβεβαίωσε την Τεχεράνη ότι «δεν την απειλεί». Το Ιράν «παρακολουθεί από πολύ κοντά την υπόθεση και με μεγάλη προσοχή», δήλωσε.

Οπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, η τουρκική εμπλοκή στη διαμάχη σημειώνεται μετά από τη νηοψία πολεμικού του Ιράν σε δύο σκάφη της βρετανικής εταιρίας ΒΡ που πραγματοποιούσαν έρευνες για πετρέλαιο στην αμφισβητούμενη περιοχή της Κασπίας για λογαριασμό του Αζερμπαϊτζάν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ