Πέμπτη 23 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι σφαγές συνεχίζονται

Κι άλλες κηδείες. Τρεις από τους τέσσερις Παλαιστίνιους που σκότωσαν Ισραηλινοί στρατιώτες ήταν πολίτες...

Associated Press

Κι άλλες κηδείες. Τρεις από τους τέσσερις Παλαιστίνιους που σκότωσαν Ισραηλινοί στρατιώτες ήταν πολίτες...
ΝΑΜΠΛΟΥΣ-ΓΑΖΑ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιους σκότωσαν χτες νωρίς το πρωί πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Οχθη, ενώ λίγες ώρες αργότερα στη Λωρίδα της Γάζας δύο πύραυλοι εδάφους-εδάφους, που εκτόξευσε ο ισραηλινός στρατός, ισοπέδωσαν παλαιστινιακό αστυνομικό τμήμα, τραυματίζοντας επτά αστυνομικούς και έναν πολίτη. Ακόμη μια μέρα «περιορισμένου» πολέμου: Και αυτό παρά τις προχτεσινές συνομιλίες που αφορούσαν στις συνομιλίες, δηλαδή την επανέναρξή τους, μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής.

Η επίθεση με πυραύλους ήταν «αντίποινα», σύμφωνα με το επιχείρημα της ισραηλινής πλευράς που μεταδίδει το Ρόιτερς, για επιθέσεις από Παλαιστινίους με όλμους, αλλά και πυρά ενός φορτηγού αποκομιδής σκουπιδιών που κόστισαν τον τραυματισμό δύο επιβαινόντων σ' αυτό, όπως αναφέρει η Χα' αρέτζ. Πρόκειται για την τρίτη ισραηλινή επίθεση με πυραύλους στην περιοχή από την αρχή της βδομάδας... Οσο για τα τέσσερα θύματα, τα δύο από αυτά δέχτηκαν πυρά «προσπαθώντας να τοποθετήσουν βόμβα κοντά στη Ναμπλούς», κατά τις ίδιες πηγές. Η ισραηλινή πλευρά ανέφερε πως ένας δεύτερος «ένοπλος παλαιστινιακός πυρήνας» κινήθηκε στην ίδια περιοχή δυο ώρες αργότερα και στρατιώτες «σκότωσαν τρεις» εξ αυτών. Η Παλαιστινιακή Αρχή επιβεβαίωσε μόνο τέσσερις θανάτους, αναφέροντας ότι οι τρεις ήταν πολίτες που δέχτηκαν πυρά όταν πήγαν να βοηθήσουν έναν τραυματισμένο άνδρα της Φατάχ. Ο κυβερνήτης της Ναμπλούς, Μαχμούντ Αλούλ, μίλησε περί «νέας σφαγής» από τον ισραηλινό στρατό, λέγοντας πως οι άνδρες του έστησαν παγίδα παγιδεύοντας πολίτες.

Η οργάνωση Φατάχ επιβεβαίωσε ότι το μέλος της τοποθετούσε εκρηκτικά, και στην κηδεία του, που έγινε από κοινού με τις κηδείες των άλλων τριών θυμάτων, στελέχη της είπαν ότι θα εκδικηθούν το θάνατό του.

Η διαρκής βία - ο πόλεμος «χαμηλής έντασης», αν και μόνο χαμηλό δεν είναι το επίπεδο της έντασης... - προδιαθέτει αρνητικά την επικείμενη συνάντηση, πιθανώς την επόμενη βδομάδα, του Γιάσερ Αραφάτ και του Σιμόν Πέρες στο Βερολίνο, με τη μεσολάβηση του Γιόσκα Φίσερ. Δεν είναι φυσικά μόνο η βία: Εχει ήδη γίνει σαφές ότι η ισραηλινή πλευρά το μόνο που προτίθεται να «διαπραγματευτεί» με τους Παλαιστινίους είναι οι όροι μιας εκεχειρίας, «θέματα ασφαλείας», όπως το θέτει ο Αριέλ Σαρόν, και όχι τα ακανθώδη πολιτικά θέματα, την αιτία της νέας Ιντιφάντα. Ο πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στον ΟΗΕ, Νάσερ Αλ Κίντουα, εκτίμησε ότι η συνάντηση θα γίνει «υπό προϋποθέσεις τις οποίες υπαγορεύει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, περιλαμβανομένης και της ιδέας να μη θιγούν με σοβαρό τρόπο τα πολιτικά ζητήματα, αλλά να περιοριστεί σε όσα αφορούν στην ασφάλεια... Δεν πιστεύω ότι σ' αυτό το πλαίσιο η συνάντηση αυτή θα αλλάξει κάτι».

Ο ίδιος ο Αριέλ Σαρόν απειλούσε τον Αραφάτ: Σύμφωνα με την εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαμήνυσε στον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής διά μέσου του Γιόσκα Φίσερ ότι «αν υπάρξουν πυρά εναντίον της Ιερουσαλήμ, το Ισραήλ θα απαντήσει με μια αυστηρότητα που δε θα μπορεί να φανταστεί».

Ο Πέρες και ο Αραφάτ βρίσκονταν μακριά από τις έδρες τους χτες. Ο μεν Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν σε περιοδεία στην Πολωνία που δεν έχει σχέση με τα μεσανατολικά προβλήματα, ενώ ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής παραβρέθηκε στην έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο πριν αναχωρήσει (σήμερα, Πέμπτη) για την Κίνα.

Η έκκληση του Αραφάτ προς τον Αραβικό Σύνδεσμο να σκληρύνει τη στάση του προς το Ισραήλ «πιέζοντάς το» για να υπαναχωρήσει από την αδιάλλακτη θέση του (πολιτική επιλεκτικών δολοφονιών, νέα κατοχή Ανατολικής Ιερουσαλήμ, πλήρης αποκλεισμός των αυτόνομων/κατεχόμενων, εισβολές στην Τζενίν και άλλες πόλεις, παρελκυστική στάση στο θέμα της αποστολής παρατηρητών κ.ά.) δεν αναμενόταν να βρει θετική αντίδραση. Οι Αραβες διπλωμάτες, αν και συμμερίζονται την άποψη ότι «τα Σώματα του Διεθνούς Δικαίου είναι παραλυμένα μπροστά στην ισραηλινή επιθετικότητα» (με κορυφαίο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ), κι αναμενόταν να καταδικάσουν αυτήν την πολιτική, δε μοιάζουν διατεθειμένοι να προβούν σε πράξεις. Αν και ορισμένοι Αραβες διπλωμάτες έχουν υποσχεθεί οικονομική βοήθεια ύψους 1 δισ. δολαρίων για τους Παλαιστινίους, δεν υπήρχε περίπτωση οι αραβικές χώρες να προχωρήσουν σε διακοπή των σχέσεών τους με το Ισραήλ. «Ποιος θα διακόψει τις σχέσεις του με το Ισραήλ, η Ιορδανία;», κάγχαζε ο σχολιογράφος Γκαμάλ Ζέιντα στο χτεσινό φύλλο της αιγυπτιακής εφημερίδας Αλ-Αχράμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ