Πέμπτη 23 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Αντί των λύσεων, τα ψίχουλα ελεημοσύνης

Η παγκοσμιοποίηση, ως έννοια, περιεχόμενο και με τις βαρύτατες επιπτώσεις, μεταμορφώνεται ως χαμαιλέων, σε μια συστηματική προσπάθεια στρέβλωσης και παραπληροφόρησης. Η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι ο ιμπεριαλισμός, στο σημερινό του στάδιο, μεταμφιέζεται παραπλανητικά, συγκαλύπτοντας επιστημονικές έννοιες που τον προσδιορίζουν συνολικά και στα επιμέρους συστατικά του στοιχεία.

Ιδιαίτερα συγκαλύπτει την ταξικότητα, την οποία επιχειρεί να καμουφλάρει με νεολογισμούς και ιδεολογήματα.

Ετσι, στις αμήχανες αναλύσεις των υποστηρικτών του κεφαλαίου στρεβλώνονται οι έννοιες της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, της κυριαρχίας των μονοπωλίων, του άγριου ανταγωνισμού και της απάνθρωπης εκμετάλλευσης της εργασίας. Και, βέβαια, συγκαλύπτεται η έννοια της ταξικής διαπάλης και των συγκρούσεων.

Εμφανίζεται έτσι η παγκοσμιοποίηση ως μεταφυσική, θεόσταλτη και αμετακίνητη έννοια, που θα ορίζει τη μοίρα του κόσμου στο «αιέν και αεί».

Αν όμως αυτά αφορούν την πλευρά του καπιταλισμού, ορισμένα φαινόμενα ασάφειας καταγράφονται και στο επεκτεινόμενο, ραγδαία, κίνημα της αντιπαγκοσμιοποίησης, που αναζητεί μέσα από την πολυσπερμία των επιμέρους κοινωνικών ομάδων και των αιτημάτων που το συγκροτούν, και το ορίζουν, τις κοινές συνιστώσες των αγώνων, αλλά και του περιεχομένου μιας άλλης κοινωνίας.

Ετσι, για παράδειγμα, μέσα απ' αυτές τις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις - που θέτουν συνολικά την παγκοσμιοποίηση υπό αμφισβήτηση - εντοπίζονται και μερικές διστακτικές φωνές συμβιβασμού, διαλόγου και «να τα βρούμε» με τον αντίπαλο, από τον οποίο αναμένονται, αντί ουσιαστικών λύσεων, παρηγορητικά φάρμακα συμπτωματικής αντιμετώπισης και συνταγές φιλανθρωπίας, που πάλι τα θύματα θα πληρώσουν.

Μια από τις σχετικές προτάσεις αυτού του χαρακτήρα, που «ζυμώνονται» αυτό τον καιρό από τους υπέρμαχους των συμβιβασμών και των διαλόγων, είναι ο λεγόμενος φόρος ΤΟΒΙΝ, που θα επιβάλλεται, περιοριστικά, κατά τις βραχυπρόθεσμες μετακινήσεις χρηματιστηριακών κεφαλαίων και το προϊόν του οποίου θα χρησιμοποιείται για την άσκηση δήθεν «οικονομικής πολιτικής» κατά το πρότυπο ψίχουλων και ελεημοσύνης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά σε... παγκοσμιοποιημένο επίπεδο!


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ