Πέμπτη 23 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΧΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Ενα σκηνικό που τους βολεύει όλους...

Πανομοιότυπο σκηνικό με αυτό του 2000, όταν ξέσπασε ο «πόλεμος των ταυτοτήτων», ένα νοσηρό σκηνικό αποπροσανατολισμού του λαού από τα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζει, στήνουν σε αγαστή συνεργασία ιεραρχία και κυβέρνηση, η καθεμιά για τους δικούς της λόγους.

Μετά την εξαγγελία του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου ότι στις 28 Αυγούστου θα προβεί στην ανακοίνωση του αποτελέσματος του «δημοψηφίσματος», δηλαδή του αριθμού των υπογραφών με τις οποίες ζητάνε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος υπέρ της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες, άρχισαν οι εκατέρωθεν βολές από εκκλησιαστικούς παράγοντες και κυβερνητικά στελέχη.

Χτες όλοι κινήθηκαν στο απόηχο των προχθεσινών δηλώσεων του Αρχιεπισκόπου και των ειδικών αναφορών του στον Κ. Σημίτη και τον Α. Παπανδρέου. Στη στρατηγική του αρχιεπισκόπου εντάσσεται τόσο η εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και η αξιοποίηση των συνεδριακών διεργασιών του ΠΑΣΟΚ.

Με τον Κ. Στεφανόπουλο αναμένεται να ζητήσει συνάντηση στις 29 Αυγούστου, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του αριθμού των υπογραφών. Στη συνάντηση αυτή ο αρχιεπίσκοπος θα παραδώσει στον πρόεδρο τον αριθμό, αλλά και πολυσέλιδο υπόμνημα, στο οποίο θα εξηγεί τις θέσεις της Εκκλησίας για το θέμα και θα παραθέσει επίσης τα επιχειρήματα της Εκκλησίας για τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ακόμα, η Ιερά Σύνοδος έχει ζητήσει και συνάντηση από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και θ' ακολουθήσουν ανάλογα αιτήματα προς τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Οσον αφορά την εμπλοκή του θέματος των ταυτοτήτων στις διαδικασίες του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, εκκλησιαστικοί κύκλοι που σχεδιάζουν και δρουν σαν πολιτικοί παράγοντες, εκτιμούν ότι είναι πιθανόν να δοθεί λύση ακόμα και μέσα από το συνέδριο, προσδοκώντας στη βοήθεια και την παρέμβαση συγκεκριμένων στελεχών του κυβερνητικού κόμματος. Τα κυβερνητικά επιτελεία, από την άλλη, βλέπουν πως εξασφάλισαν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία πολλαπλών χρήσεων. Ετσι και αποπροσανατολισμό από τα υπαρκτά προβλήματα εξασφαλίζουν και «προοδευτικό» άλλοθι για κάθε χρήση, εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ, στήνουν.

Από την κυβερνητική πλευρά, χτες το λόγο πήρε ο υπουργός Παιδείας Π.Ευθυμίου, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, όπου προφανώς συζήτησαν και για το θέμα αυτό, επανέλαβε ότι το θέμα των ταυτοτήτων έχει κλείσει. «Είναι, είπε ο Π.Ευθυμίου, συνείδηση του ελληνικού λαού ότι θεμελιώδης κατάκτηση αυτού του τόπου είναι η δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. Ολοι λειτουργούν με βάση αυτήν την κατάκτηση, δηλαδή τη λειτουργία του Συντάγματος και την έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας. Κανείς δεν μπορεί να ανατρέψει και να εκτρέψει τη λειτουργία αυτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ