Πέμπτη 23 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Πλειοψηφικό στις εκλογές των δικηγόρων!

Με αιφνιδιαστική τροπολογία, ο υπουργός Δικαιοσύνης προβλέπει ότι για τους Δικηγορικούς Συλλόγους θα ισχύει ενιαίο ψηφοδέλτιο

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των μεγάλων Δικηγορικών Συλλόγων ο υπουργός Δικαιοσύνης επιχειρεί με τροπολογία να καθιερώσει πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των διοικήσεων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Στην τροπολογία που κατατέθηκε χτες στο νομοσχέδιο για την «Εκτιση ποινών εμπόρων ναρκωτικών» προβλέπεται ότι «για την εκλογή των Συμβούλων των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών των Συλλόγων καταρτίζεται ενιαίο ψηφοδέλτιο για όλους τους υποψήφιους Συμβούλους».

Η διάταξη αυτή που αντικαθιστά την αναλογική εκλογή των μελών των Δικηγορικών Συλλόγων έχει φανερό στόχο τον εξοβελισμό των μικρότερων παρατάξεων που δρουν στον δικηγορικό χώρο και πάρθηκε χωρίς ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλος, να ενημερώσει ή να πάρει υπόψη του τη γνώμη των μεγάλων δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Πολύ περισσότερο που ειδικά ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας, έχει θέση υπέρ της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος για την ανάδειξη των μελών των ΔΣ των συλλόγων.

Στη συζήτηση που έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος αντέδρασε έντονα, ζητώντας την απόσυρσή της και την υιοθέτηση της πρότασης του ΔΣΑ για την απλή αναλογική, ενώ η ΝΔ αν και συμφώνησε επί της ουσίας με το πλειοψηφικό ζήτησε να γίνει διάλογος με τους δικηγορικούς συλλόγους. Το ίδιο ζήτησε και ο ΣΥΝ, ενώ ο υπουργός υποσχέθηκε ότι μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια θα γίνει διάλογος με τους δικηγόρους.

Με άλλη διάταξη της ίδιας τροπολογίας η θητεία των προσώπων που στελεχώνουν τις «ανεξάρτητες διοικητικές αρχές» (ΕΣΡ, ΑΣΕΠ, Προσωπικών Δεδομένων κ.α.) παρατείνεται μέχρις ότου επιλεγούν και διοριστούν τα νέα μέλη με τη διαδικασία που προβλέπει το αναθεωρημένο Σύνταγμα. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νέο Σύνταγμα ο ορισμός τους γίνεται από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με πλειοψηφία 4/5. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τον υπουργό να βάλει καταληκτική ημερομηνία για την παράταση της θητείας την 31 Δεκεμβρίου 2001, αλλά αυτός αρνήθηκε κάτι που δείχνει με τη λογική του «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» ότι η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει για μακρό διάστημα τους ήδη υπηρετούντες στις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» στις εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων (2021-11-20 00:00:00.0)
Συνεχίζεται ο αγώνας για το σύλλογο των μαχόμενων δικηγόρων (2002-02-27 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην τροπολογία Σταθόπουλου (2001-09-05 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί οριστικά η τροπολογία ζητούν οι δικηγόροι (2001-08-31 00:00:00.0)
Σε θέση μάχης οι δικηγόροι για την τροπολογία (2001-08-25 00:00:00.0)
Υποψήφιος πρόεδρος ο Β. Δημόπουλος (1999-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ