Τετάρτη 4 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Αλληλοκατηγορίες για παραβιάσεις της εκεχειρίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Υπό αμφισβήτηση φαίνεται να τίθεται η ισχύς της γενικής εκεχειρίας που ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα της 30ής Δεκέμβρη καθώς χτες Ρώσοι, Τούρκοι αξιωματούχοι αλλά και αντικαθεστωτικοί κατήγγειλαν την παραβίασή της «δεκάδες φορές» εκτοξεύοντας αλληλοκατηγορίες.

Ειδικότερα, οι Ρώσοι κατήγγειλαν 27 παραβιάσεις της εκεχειρίας κυρίως στις επαρχίες Χάμα, Χαλέπι, Λατάκεια και στα περίχωρα της Δαμασκού. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι διαπίστωσαν 58 παραβιάσεις της εκεχειρίας κυρίως σε Χαλέπι, Ιντλίμπ, Χομς και Νταράα.

Οι αντικαθεστωτικοί, ανάμεσά τους ένοπλοι ισλαμιστές του λεγόμενου «Στρατού του Ισλάμ», κατήγγειλαν το συριακό και ρωσικό στρατό για βομβαρδισμούς θέσεών τους κυρίως στην κοιλάδα Μπαράντα, αφότου οι ίδιοι μόλυναν τα νερά και τις δεξαμενές νερού από τον ομώνυμο ποταμό που υδροδοτεί την πρωτεύουσα, η οποία έχει μείνει χωρίς τρεχούμενο νερό από τις 22 Δεκέμβρη.

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι 12 αντιπολιτευόμενων οργανώσεων της Συρίας (μεταξύ τους ο «Στρατός του Ισλάμ», ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός») ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από οιεσδήποτε διαβουλεύσεις σχετίζονται με τη συνέχιση τήρησης της εκεχειρίας ή τις επικείμενες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στην Αστάνα του Καζακστάν που αναμένονταν τις επόμενες βδομάδες, κατηγορώντας τις συριακές και ρωσικές δυνάμεις για παραβίαση της συμφωνίας παύσης των εχθροπραξιών. Εθεσαν ως όρο για την επιστροφή τους στο διάλογο την «πλήρη εφαρμογή της εκεχειρίας»...

Ρώσοι και Τούρκοι αξιωματούχοι απέφυγαν να σχολιάσουν την κοινή ανακοίνωση των 12 συριακών αντιπολιτευόμενων οργανώσεων ή να αναβάλουν για αργότερα τις προσπάθειες για την πραγματοποίηση ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στο Καζακστάν.

Στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανακοίνωσε χτες πως θα μεταβεί αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή στο Ιράκ προκειμένου να έχει συναντήσεις με την ιρακινή κυβέρνηση και την αυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ σε σχέση με τη συνέχιση των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Η μετάβασή του σε Βαγδάτη και Ερμπίλ ανακοινώθηκε ένα 24ωρο μετά την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, και στις δύο πόλεις...

Τέλος, στο Ιράκ, εκπρόσωπος οργάνωσης του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι σε διάφορες επιθέσεις αυτοκτονίας σκοτώθηκαν το 2016 περίπου 6.500 Ιρακινοί άμαχοι και τραυματίστηκαν σοβαρά πάνω από 12.000 άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ