Σάββατο 14 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προκαλεί παζαρεύοντας ανταλλάγματα

Ενδεικτικές οι νέες δηλώσεις Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε, χτες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, αναδεικνύοντας ότι η Αγκυρα μετέχει στο παζάρι για το Κυπριακό προσδοκώντας ανταλλάγματα, μεταξύ άλλων και στα Ελληνοτουρκικά.

Ο Τούρκος ηγέτης υποστήριξε ότι Λευκωσία και Αθήνα δεν επιθυμούν λύση του Κυπριακού, λέγοντας ότι «δεν θα πρέπει να περιμένουν λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυητή. Θα είμαστε εκεί (στην Κύπρο) για πάντα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων» και ότι δεν πρέπει να αναμένεται λύση «όπου δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, όπως έχει διευκρινιστεί και παλαιότερα, θα έχουμε ισάριθμο στρατό με τη "Βόρεια" και τη "Νότια Κύπρο". Τα είχαμε πει και παλαιότερα». Ο Ερντογάν συνέχισε μάλιστα με αναφορές και σε πλευρές του Εδαφικού, προτείνοντας να ενωθούν τα Κόκκινα με τη Μόρφου και να δοθούν στην τουρκοκυπριακή πλευρά, με αντάλλαγμα να δοθούν τα Βαρώσια στην ελληνοκυπριακή, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να περάσει η Καρπασία στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Ακόμα, είπε ότι οι συζητήσεις για την ακτογραμμή έχουν τελειώσει, σχολιάζοντας ότι «πλέον το σχέδιο Ανάν δεν ισχύει». Την ίδια στιγμή, βέβαια, εξέφρασε την ευχή του «να διασφαλιστεί λύση και να γίνει βήμα».

Η επιθετικότητα της Τουρκίας στο Κυπριακό εκδηλώνεται ταυτόχρονα και με αντίστοιχες προκλήσεις στο Αιγαίο (βλ. σχετικό θέμα).

Απάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα επιλέγει να στέλνει «σήματα» για «συνεχή διαπραγμάτευση». Ετσι, σε νέες του δηλώσεις από τη Γενεύη, χτες, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, είπε ότι «βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαπραγμάτευση και μάχη για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού», επιχαίροντας επειδή η διαδικασία «θα είναι "open ended", δηλαδή θα είναι ανοικτή και δεν θα σταματήσει εάν υπάρξει διακοπή». Συμπλήρωσε για τη συνάντηση στις 18 Γενάρη: «Συμφωνήσαμε να συνεχιστεί με τη μορφή συνομιλιών μεταξύ ειδικών και, πιο συγκεκριμένα, από πλευράς ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με μια αντιπροσωπεία υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου. Η διαπραγμάτευση θα συγκληθεί εκ νέου την άλλη εβδομάδα και όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες, θα λάβει τη μορφή διυπουργικής με τη συμμετοχή και άλλων εκπροσώπων».

Πρόσθεσε ακόμα: «Πρέπει δε να σας εξηγήσω ότι αποτρέψαμε μια μεθοδευμένη αποτυχία της διάσκεψης». Κληθείς να σχολιάσει τις χτεσινές δηλώσεις Ερντογάν, απάντησε: «Την Παρασκευή, η τουρκική αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τη Γενεύη λέγοντας ότι είχε και άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνει, όπως να ασχοληθεί με το Συριακό και τη συνταγματική μεταρρύθμιση, και ότι επιθυμούσε να γίνει μια μη οργανωμένη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων. Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ