Σάββατο 14 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργία αύριο Κυριακή στο Εμπόριο

Απεργούν, αύριο, Κυριακή, οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο. Η αυριανή μέρα (πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων) περιλαμβάνεται στις Κυριακές κατά τις οποίες οι εμποροϋπάλληλοι καλούνται να δουλέψουν, με τη σημερινή κυβέρνηση μάλιστα όχι μόνο να διατηρεί, αλλά και να επεκτείνει τους σχετικούς νόμους που έχουν ψηφίσει οι προκάτοχοί της.

Στο πλαίσιο της απεργίας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση αύριο Κυριακή, στις 10 π.μ., στα γραφεία του. «Με πρόσχημα το άνοιγμα της εκπτωτικής περιόδου οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Εμπορίου καλούνται για μια ακόμα Κυριακή να θυσιάσουν κάθε δικαίωμα στην ανάπαυση, στον ελεύθερο χρόνο, στο σταθερό ωράριο, συνολικά στη δουλειά με δικαιώματα για τα κέρδη των μεγαλοεργοδοτών», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Ο Σύλλογος συνδέει την πάλη για την κυριακάτικη αργία με τον αγώνα ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - επιχειρηματικών ομίλων. «Φέρνουν νέα μέτρα φοροληστείας για το λαό και φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο. Παραπέρα "ευελιξία" στην αγορά εργασίας, πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, θεσμοθέτηση νέων εμποδίων στη συνδικαλιστική δράση, θεσμοθέτηση υπο-κατώτερου μισθού σε βάρος της νέας γενιάς», σημειώνει.

Καλεί τους εμποροϋπάλληλους να απαντήσουν με οργάνωση και αγώνα σε κάθε κατάστημα, διεκδικώντας κατάργηση των αντεργατικών νόμων και κάλυψη των απωλειών τους, αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Μόνοι κερδισμένοι πολυκαταστήματα και μεγάλες αλυσίδες

Τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, το δικαίωμα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών εμπόρων σε ανθρώπινα ωράρια και ξεκούραση διεκδικεί ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων. «Το σταδιακό ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας στήριξαν τόσο η ΕΣΕΕ και η προηγούμενη ηγεσία του Εμπορικού Συλλόγου, όσο και η περιφέρεια και ο δήμος που έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους για την εφαρμογή του», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του.

Οπως τονίζει, η προπαγάνδα περί τόνωσης της αγοράς έχει καταρριφθεί από την ίδια την πραγματικότητα: «Τα ίδια τα στοιχεία δείχνουν ότι ο τζίρος των μικρών καταστημάτων δεν αυξήθηκε αλλά αντίθετα μειώθηκε (...) Οι μόνοι κερδισμένοι είναι τα μεγάλα πολυκαταστήματα και οι πολυεθνικές αλυσίδες που καταφέρνουν να συγκεντρώσουν τον συνολικό τζίρο της αγοράς, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι επιβαρυνόμαστε με την αύξηση των λειτουργικών μας εξόδων και τη συσσωρευμένη κόπωση λόγω των εξαντλητικών ωραρίων που μας επιβάλλονται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ