Πέμπτη 19 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Τελευταίες κινήσεις Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η χορήγηση της επόμενης δόσης των ΗΠΑ, ύψους 500 εκατ. δολαρίων, στο λεγόμενο Ταμείο Κλιματικών Αλλαγών του ΟΗΕ, η μείωση των ποινών ή η απονομή χάρης σε δεκάδες κρατούμενους, μεταξύ των οποίων και η στρατιωτικός Τσέλσι Μάινινγκ που είχε καταδικαστεί σε 35ετή κάθειρξη για την αποκάλυψη 700.000 απόρρητων εγγράφων στην ιστοσελίδα WikiLeaks σε σχέση με εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν και η χτεσινοβραδινή, τελευταία συνέντευξη σε δεκάδες δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο ήταν ορισμένες από τις τελευταίες κινήσεις του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Οι κινήσεις αυτές γίνονται με βασικό στόχο την πολιτική υστεροφημία του, λίγο πριν παραδώσει τη «σκυτάλη» της εξουσίας στον νεοεκλεγέντα Ντόναλντ Τραμπ αύριο, Παρασκευή. Στη συνέντευξη κεντρικό σημείο ήταν η υπεράσπιση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που συνέχισε, ενώ απαντώντας σχετικά με τη συνέχιση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, είπε ότι «είναι συμφέρον των ΗΠΑ οι εποικοδομητικές σχέσεις με τη Ρωσία και ότι αυτό επιδίωξε», αλλά «η Ρωσία έκανε βήματα ενάντια στα συμφέροντά μας, που κορυφώθηκαν με την προσάρτηση της Κριμαίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία». Βέβαια, και στην Ουκρανία και στη Συρία και σε άλλα πεδία εξελίσσεται μια σφοδρή σύγκρουση για αγορές, ενεργειακούς πόρους, δρόμους μεταφοράς τους και σφαιρών επιρροής και από τις δύο πλευρές. Αλλο θέμα ήταν το Παλαιστινιακό, όπου κράτησε όπως πάντα ίσες αποστάσεις από το θύτη και το θύμα, ενώ για τις δικές του σκοπιμότητες εκφράζει αντίθεση με τους εβραϊκούς εποικισμούς.

Παράλληλα, συνεχίστηκε στο Κογκρέσο η ακρόαση των υποψήφιων υπουργών της νέας κυβέρνησης, με την νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, να ασκεί κριτική στη στάση της ρωσικής ηγεσίας και να επισημαίνει πως η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη Ρωσία και πρέπει να δει πρακτικές «θετικές ενέργειες» από τη Μόσχα, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε χαλάρωση των κυρώσεων που της έχει επιβάλλει.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν αφενός πως ο Τραμπ έχει τη χαμηλότερη δημοτικότητα νεοεκλεγέντος Προέδρου εδώ και δεκαετίες και αφετέρου την έντονη ανησυχία του πληθυσμού για ζητήματα εσωτερικής πολιτικής που σχετίζονται με την Υγεία, την περίθαλψη και την Παιδεία.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρώην Πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος διακομίστηκε χτες στην εντατική νοσοκομείου στο Χιούστον με βαριά πνευμονία. Η γυναίκα του 92χρονου πρώην Προέδρου, Μπάρμπαρα Μπους, διακομίστηκε στο ίδιο νοσοκομείο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ