Σάββατο 21 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ
Τη Δευτέρα η ψηφοφορία για το τελικό πόρισμα

Την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Γενάρη, ολοκληρώνεται το «έργο» της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία διερεύνησε τη νομιμότητα της δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ από τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, όπως αποφάσισε κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση, μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας τα κόμματα θα πρέπει να έχουν καταθέσει στο προεδρείο τις προτάσεις τους, ενώ στις 6 το απόγευμα θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για το τελικό πόρισμα.

Χτες, ήταν ο τελευταίος γύρος συζήτησης στην Επιτροπή όπου οι εκπρόσωποι των κομμάτων αναφέρθηκαν στα τελικά συμπεράσματα. Αυτό που κυριάρχησε στη διάρκεια της συζήτησης ήταν μία ακόμα αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στα αστικά κόμματα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ να κάνουν λόγο για «τρίγωνο διαπλοκής» ανάμεσα στα ΜΜΕ, τις τράπεζες και τους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, την ώρα που οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, Μ. Βορίδης και Αντ. Λοβέρδος αντίστοιχα ανέφεραν ότι για ΝΔ - ΠΑΣΟΚ «δεν αποδείχτηκε τίποτα», ενώ αντίθετα «για το κυβερνών κόμμα προέκυψαν πολλά θολά σημεία» κ.λπ.

Στον αντίποδα αυτού του κλίματος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής, Ν. Καραθανασόπουλος, τόνισε ότι «οι εργασίες της Επιτροπής επιβεβαίωσαν τις βασικές μας εκτιμήσεις, δηλαδή ότι αξιοποιήθηκαν για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ένα κλίμα αποπροσανατολισμού που μεθοδικά επιδιώκεται και έχει σκοπό να συντηρήσει και να ενισχύσει ένα ψευδεπίγραφο πολωτικό κλίμα» για να συγκαλυφθεί η σύγκλιση των κομμάτων αυτών στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου. Τόνισε ακόμα ότι επιπρόσθετα «δόθηκε και η ευκαιρία, το βήμα στους εκπροσώπους εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής να στήνουν διάφορα σόου».

Σημείωσε ότι προέκυψαν τρία βασικά συμπεράσματα. Πρώτον ότι το έργο της Επιτροπής ήταν πολύ περιορισμένο, αφού το αντικείμενό της ήταν 2 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια, όταν το σύνολο της δανειοδότησης ξεπερνάει τα 238 δισ. ευρώ ενώ τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια ξεπερνάνε το 45%.

Το δεύτερο είναι η σύμφυση του τραπεζικού συστήματος με τους υπόλοιπους επιχειρηματικούς ομίλους και με αυτούς που δραστηριοποιούνται στα ΜΜΕ.

Ενώ τρίτο στοιχείο είναι ότι τα κόμματα της διακυβέρνησης «πάντα προσπαθούσαν να ελέγξουν την ενημέρωση, έκαναν προσπάθεια να έχουν φιλικές σχέσεις με επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στα ΜΜΕ, να έχουν προσκείμενα ή ευνοϊκά σε αυτές ΜΜΕ», ενώ αυτό κάνει και η σημερινή με την αδειοδότηση, προκειμένου να ξαναμοιράσει την πίτα σε παλιά και νέα τζάκια.

Πρόκειται σημείωσε «για βασικούς κανόνες του καπιταλιστικού συστήματος, όπως και ότι η διαπλοκή και η διαφθορά είναι σύμφυτα με τον καπιταλισμό, φαινόμενα. Από τη στιγμή που η πολιτική εξουσία εξυπηρετεί και νομοθετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, έχει διασύνδεση και αυτή είναι που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για διαφθορά, διαπλοκή, σκάνδαλα και σπατάλες. Και αυτά θα συνεχίζονται αν το σύστημα δεν ανατραπεί».

Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει δικό του πόρισμα, ενώ σημείωσε ότι καταγράφηκε από τα στοιχεία και αναφέρεται και στο πόρισμα της πλειοψηφίας ότι το ΚΚΕ εξυπηρετεί τα δάνειά του και αυτό της «Τυποεκδοτικής» με εμπράγματες εγγυήσεις, παραπάνω από το ύψος του δανεισμού. Τόνισε ότι η προσπάθεια του Κόμματος είναι να απεμπλακεί γρηγορότερα από το δανεισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ