Σάββατο 21 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο λαός φτωχαίνει ενεργειακά για να πλουτίζουν μια χούφτα μονοπώλια

Από τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, αναβαθμισμένα θα είναι τα ντόπια και ξένα μονοπώλια και υποβαθμισμένα τα λαϊκά συμφέροντα, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μιλώντας χτες στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, όπου παραβρέθηκε ο επίτροπος Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα.

Ο Σ. Ζαριανόπουλος επισήμανε ότι ο λαός μας, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια χώρα με ενεργειακές πηγές που μπορεί να αξιοποιήσει, φτωχαίνει ενεργειακά ακόμα περισσότερο. Επίσης, ανέφερε πως τα αποτελέσματα της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας ήταν μεγαλύτερες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια και πλουτισμός μιας χούφτας μονοπωλίων. «Δείτε τι έγινε στο χιονιά που μας πέρασε, πόσα σπίτια μείνανε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Αντί, λοιπόν, με αυτήν την τεχνολογική ανάπτυξη, αντί με αυτές τις ενεργειακές πηγές παγκόσμια, τις πολλές μορφές Ενέργειας, να έχουμε φθηνή Ενέργεια για όλους πραγματικά, αντί για αυτό έχουμε την ενεργειακή φτώχεια», είπε, υπογραμμίζοντας πως η Ενέργεια αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες για την ανάπτυξη άγριων ανταγωνισμών που καταλήγουν σε πολέμους και προσφυγιά. Πρόσθεσε πως η προσπάθεια «επίλυσης» του Κυπριακού δεν είναι άσχετη από το γεγονός ότι μονοπωλιακοί όμιλοι θέλουν να «καθαρίσουν» εκεί το πεδίο για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών.

«Η Ενέργεια από αγαθό, το οποίο μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες, γίνεται εμπόρευμα. Οπως εμπόρευμα, τεράστια φάμπρικα είναι η πράσινη ενέργεια», σημείωσε ακόμα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας ως διέξοδο το σοσιαλισμό, όπου η Ενέργεια δεν αποτελεί εμπόρευμα και ο ενεργειακός πλούτος της χώρας θα αξιοποιείται για την ικανοποίηση των μεγάλων κοινωνικών αναγκών.

Μεγάλη «μπίζνα» για το κεφάλαιο οι ΑΠΕ

Ο Επίτροπος Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, κατά την ομιλία του παρουσίασε τις «επενδυτικές» ευκαιρίες που προσφέρει στους μονοπωλιακούς ομίλους το πακέτο της «καθαρής Ενέργειας» που έχει επεξεργαστεί η Κομισιόν. «Δεν είναι τυχαίο που η πρώτη μου επίσκεψη φέτος στο εξωτερικό, λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα, δεδομένου του δυναμικού που διαθέτει η χώρα σας, προκειμένου να αδράξει τις ευκαιρίες που της προσφέρονται», σημείωσε, εστιάζοντας στα περιθώρια που έχει η Ελλάδα να ωφεληθεί από αυτήν τη μετάβαση προς ένα σύστημα «καθαρής Ενέργειας», προκειμένου «να επανεκκινήσει την οικονομία της, να προάγει τις επενδύσεις».

Ο Επίτροπος ανέφερε πως «η Ελλάδα κατέχει δυνατότητες και το δυναμικό να καταστεί στο φυσικό αέριο περιφερειακός κόμβος», προσθέτοντας πως «μπορεί να καταστεί και κόμβος ηλεκτρικής ενέργειας για την περιοχή», περιγράφοντας επί της ουσίας το πώς διαπλέκονται οι στόχοι των ευρωπαϊκών και των εγχώριων μονοπωλίων και σε αυτό το ζήτημα.

Επίσης, εξέφρασε ικανοποίηση για τα βήματα που έχουν γίνει στην ελληνική νομοθεσία και για το «σταθερό κανονιστικό πλαίσιο» που ισχύει για τις ΑΠΕ, οι οποίες αποτελούν ένα νέο πεδίο κερδοφορίας παγκοσμίως, ενώ παράλληλα ζήτησε να αναπτυχθεί η «καθαρή Ενέργεια» στα ελληνικά νησιά. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε, η Κομισιόν προωθεί την πρωτοβουλία «Ενεργειακά Νησιά» και το πρώτο σχετικό φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη. Επιπλέον, καλωσόρισε τα βήματα που έγιναν για την «εξομάλυνση των αγορών φυσικού αερίου» και για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκφράζοντας την πρόθεση της Κομισιόν «να συνεργαστεί για τη διευθέτηση αυτών των θεμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ