Σάββατο 21 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Φονικά τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση στο Πέραμα

Με τις καταθέσεις αστυνομικών συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσή Αυγής, για τη δολοφονική επίθεση σε κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα το 2013.

Χαρακτηριστικά των καταθέσεών τους - με παραλλαγές μεταξύ τους - ήταν από τη μία η προσπάθεια συγκάλυψης του χαρακτήρα και της δράσης της Χρυσής Αυγής, με τα γνωστά πια «δεν ξέρω», «δεν είδα», «δεν γνωρίζω», και οι σοβαρές αντιφάσεις στις οποίες έπεσαν από την άλλη. Αποκορύφωμα όλων, η κατάθεση του αστυνομικού της Ασφάλειας Περάματος Παράσχου Σταύρου, που αρχικά αναίρεσε την προανακριτική του κατάθεση λέγοντας χτες στο δικαστήριο ότι: «Εκείνο το βράδυ (σ.σ. το επόμενο από τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) που είχα βάρδια στο Τμήμα χτύπησε το τηλέφωνο, το σήκωσα (...) μια αντρική φωνή είπε ότι "μένω κοντά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής του Περάματος και βλέπω τώρα να τοποθετούν ένα στειλιάρι στο κλιματιστικό"». Προανακριτικά είχε καταθέσει ότι «σε τηλεφωνική σύνδεση που αντιστοιχούσε στον αξιωματικό υπηρεσίας αυτός που κάλεσε είπε ότι περί τις 3 τα ξημερώματα, μετά το επεισόδιο στο Πέραμα, είδα άτομα με μαύρες μπλούζες που συμμετείχαν στο περιστατικό να εισέρχονται στα γραφεία και να τοποθετούν καδρόνια, ξύλα και άλλα αντικείμενα». Τα όσα είπε έκαναν την πρόεδρο του δικαστηρίου να πει ότι «η κατάθεσή του είναι άλλ' αντ' άλλων σε σχέση με την προανάκριση». Τελικά επιβεβαίωσε την αρχική του κατάθεση και αναίρεσε τα όσα αρχικά είπε χτες στο ακροατήριο!

Παρ' όλη αυτή την προσπάθεια συγκάλυψης και τις αντιφάσεις, αναδείχθηκε από την κατάθεση τόσο του μάρτυρα αστυνομικού Ελευθερίου Καρδάμη όσο και του αστυνομικού διευθυντή Πειραιά Πέτρου Παναγιωτίδη ότι το όπλο, δηλαδή το κοντάρι με μεταλλική απόληξη (μια από τις ιδιότυπες κατασκευές που είχε το τάγμα εφόδου) που βρέθηκε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα την επόμενη μέρα της δολοφονικής επίθεσης, ήταν φονικό.

Επιπρόσθετα αξίζει να σημειωθεί η προσπάθεια του μάρτυρα αστυνομικού διευθυντή Π. Παναγιωτίδη να συγκαλύψει στο δικαστήριο την ανοχή που επέδειξε η Αστυνομία προς τους χρυσαυγίτες που επιτέθηκαν πριν από λίγες μέρες, με επικεφαλής τον κατηγορούμενο στη δίκη, βουλευτή Ι. Λαγό, με τραμπουκισμούς και ξυλοδαρμούς σε εκπαιδευτικούς και γονείς σε δημοτικό σχολείο στο Πέραμα, όπου προορίζεται να φοιτήσουν προσφυγόπουλα από το κέντρο φιλοξενίας του Σχιστού. Συγκεκριμένα κατέθεσε - απαντώντας σε σχετική ερώτηση του αναπληρωτή εισαγγελέα - ότι ο ίδιος είναι «παθών» από την παραπάνω επίθεση, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «πιάστηκε στα χέρια με τους χρυσαυγίτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ