Κυριακή 29 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Μερικές σκέψεις για την αντιστοίχιση της δράσης Κόμματος - ΚΝΕ στη νεολαία

Κατ' αρχάς να εκφράσω την ολόπλευρη συμφωνία μου με τις Θέσεις της ΚΕ, αλλά και με το σύνθημα του 20ού Συνεδρίου έτσι όπως αυτό αποτυπώνεται. Είναι κρίσιμο για όλα τα μέλη και στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ, οι Θέσεις να αποτελέσουν έναυσμα ώστε πιο άμεσα και πιο δημιουργικά να διαπεράσουν τη λειτουργία, την καθοδηγητική δουλειά, φυσικά τη δράση μας.

Θα ήθελα να σταθώ σε ένα βασικό ζήτημα που βάζουν οι Θέσεις, αυτό της εξειδίκευσης. Ο όρος αυτός στη δική μας δουλειά και προσπάθεια χωράει πολύ ανάλυση και εξήγηση. Ενα ξεχωριστό σημείο της εξειδίκευσής μας ως Κόμμα αλλά και ως ΚΝΕ είναι αυτό της παρέμβασής μας στη νεολαία με το Πρόγραμμα του Κόμματος. Θεωρώ πως είναι ανάγκη, ξεχωριστά και ειδικά, να εξετάζει τη δουλειά μας αυτή κάθε Οργανο του Κόμματος, κάθε ΚΟΒ σε πλήρη σύνδεση με τα αντίστοιχα Οργανα της ΚΝΕ αλλά και τις ΟΒ. Νομίζω πως χρειάζεται ακόμα να κάνουμε βήματα, παρά τα θετικά που έχουμε να αποτιμήσουμε από το προηγούμενο Συνέδριο, αλλά και από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος για τη νεολαία. Φυσικά η εξειδίκευση έχει άρρηκτα να κάνει με την ίδια τη λειτουργία των Οργάνων, με το επίπεδο και την πείρα του κάθε στελέχους ξεχωριστά. Εχει όμως να κάνει και με τα εργαλεία, τα επιτελεία που στήνουμε και λειτουργούν ενισχυτικά πλάι στα Οργανα ώστε να εξειδικεύουν, τα στελέχη που ξεχωρίζουμε για τους χώρους που είναι άμεσα ανάγκη να οικοδομήσουμε γερές Οργανώσεις.

Εχουμε μετρήσει βήματα στη σύνδεση ΚΟΒ - ΟΒ, στην αντιστοίχιση των δυνάμεών μας. Ομως, στους χώρους που δρα αυτοτελώς η ΚΝΕ και δεν υπάρχει αντικειμενικά αντιστοίχηση, όπως για παράδειγμα η κατάρτιση/μαθητεία, τα σχολειά, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Είναι βασικό ζήτημα που χρειάζεται να λύνεται από τα Οργανα του Κόμματος και εδώ έχουν ιδιαίτερη ευθύνη και τα Οργανα της ΚΝΕ, με βάση πού ιεραρχούμε να οικοδομήσουμε, με τι σχέδιο και ποια προοπτική, με ποιες ομάδες - επιτελεία θα μπορεί να καθοδηγείται ολόπλευρα η προσπάθεια αυτή, από κοινού από το Κόμμα και την ΚΝΕ. Μάλιστα, με δεδομένο τα χαρακτηριστικά που έχουμε προσδώσει στη συνείδηση και την ψυχολογία της νεολαίας τα χρόνια της κρίσης, με βάση δηλαδή τις συνθήκες, το συσχετισμό και τους υλικούς όρους ζωής, η παρέμβαση του Κόμματος και της ΚΝΕ στη νεολαία είναι απαιτητική, γίνεται ιδιαίτερα κοπιαστική και χρειάζεται επιμονή.

Ενώ πιο ώριμα οργανώνεται το σχέδιο οικοδόμησης, συνεχίζουμε να βρίσκουμε κενά μπροστά μας στην καθημερινή προσπάθεια, που έχουν να κάνουν με το ίδιο το σχέδιο αλλά και τον έλεγχο. Πολλές φορές το σχέδιο δεν είναι αρκετό, οι ίδιες οι εξελίξεις το προσπερνούν, κάτω από το βάρος της καθημερινότητας παραμερίζεται, δεν εναρμονίζεται με τις δοσμένες συνθήκες και ανάγκες, πιθανά δεν κρίνεται τακτικά η ίδια η αποτελεσματικότητα ή όχι του πρότερου σχεδίου που είχαμε. Το σχέδιο οικοδόμησης και ανάπτυξης δεν φτάνει να ξεκαθαρίζει μόνο στις πιο μεγάλες εσωοργανωτικές διαδικασίες αποτίμησης και εκτίμησης, όμως από εκεί ακριβώς χρειάζεται να ξεκινάει η καθοδηγητική δουλειά των οργάνων και των στελεχών ξεχωριστά.

Για παράδειγμα, η προσπάθεια οικοδόμησης στην κατάρτιση/μαθητεία, το σχέδιο ανασύνταξης του εργατικού κινήματος που περνάει και μέσα από αυτούς τους χώρους σήμερα. Η ιδεολογικοπολιτική διαπάλη στους χώρους αυτούς είναι σκληρή, είναι πεδίο που ποντάρει το σύστημα για την περαιτέρω κερδοφορία του κεφαλαίου, για την αφομοίωση των νέων εργατών και εργατριών που αποφοιτώντας από αυτές τις σχολές μπαίνουν απευθείας είτε στη βιομηχανική παραγωγή, είτε σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, είτε σε τομείς των κατασκευών, του εμπορίου και των υπηρεσιών. Τέτοια εμπειρία υπάρχει σε σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Κρήτη. Χαρακτηριστικό είναι οι περίοδοι προετοιμασίας απεργιών που η διαπάλη ανεβαίνει, το ξενοδοχειακό κεφάλαιο δουλεύει εντατικά με στόχο την τρομοκρατία των σπουδαστών με το προσωπικό του μέσα στις σχολές, που είναι συνήθως οι διευθυντές των σπουδαστών στη σαιζόν της πρακτικής, επομένως γεννιούνται νέα εμπόδια επιπρόσθετα στις γενικές συνθήκες που δρούμε. Εξασφαλίζοντας την από κοινού επεξεργασία της ΚΟΒ με την ΟΒ, με σχέδιο παρέμβασης στη ΓΣ των σπουδαστών από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο, φτιάχνοντας ειδικό πλαίσιο αιτημάτων, ενισχύοντας την ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση στο χώρο με τον «Ριζοσπάστη» και τον «Οδηγητή», με ανακοίνωση της ΚΝΕ, σε ένα σημαντικό βαθμό μάς άνοιξε δρόμους όχι μόνο ενόψει της απεργίας, αλλά βασικά για τη συνέχεια, άφησε μία νέα μαγιά νέων πρωτοπόρων. Με αυτά τα θετικά δείγματα δεν μπορούμε να καθησυχαζόμαστε, χρειάζεται αποφασιστικά να δίνεται συνέχεια. Ακόμα παραπάνω, αναδεικνύεται η ανάγκη να λύσουμε, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχουν τέτοιες ομάδες κοινές Κόμματος - ΚΝΕ, να δημιουργούνται, με προσήλωση στη σταθερή λειτουργία και το επεξεργασμένο σχέδιο, να υπάρχει μέριμνα στη διάταξη στελεχών, δεδομένου και των δυνατοτήτων φυσικά. Να αντιστοιχείται καλύτερα το περιεχόμενο των κομματικών ομάδων των κλάδων, των σωματείων που αντικειμενικά έχουν ευθύνη βάση ειδικότητας και αντικειμένου των αντίστοιχων σχολών, σταθερή ενασχόληση. Τα βήματα στο βασικό καθήκον που έχουμε σήμερα στην ανασύνταξη του κινήματος, στην ίδια τη σχέση του Κόμματος με το κίνημα, των κομμουνιστών ατομικά με αυτό, θα είναι βήματα που θα έρχονται σίγουρα από τη λειτουργία της Οργάνωσης σε όλα τα επίπεδα, μαζί με την ικανότητα εξειδίκευσης.

Φυσικά η ανάγκη αντιστοίχησης των σκοπών και της δράσης είναι υπαρκτή και αναγκαία για όλους τους χώρους που ζει, σπουδάζει και εργάζεται η νεολαία. Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σήμερα σε στρατηγικούς χώρους και κλάδους για το σκοπό μας, αύριο μπορούν να αποτελούν τις Κομματικές Οργανώσεις εκεί.

Η ανανέωση και η ανάπτυξη του Κόμματος από την ΚΝΕ ήδη μετράει θετικό πρόσημο, όμως όσο πιο γρήγορα πολλαπλασιάσουμε τα βήματα στην από κοινού δράση όλων μας των δυνάμεων, τόσο θα ενισχύεται η προετοιμασία περισσότερων στελεχών και μελών της ΚΝΕ ώστε να αποκτήσουν τον τιμημένο τίτλο του Κόμματος. Η κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση των νέων συντρόφων μας περνάει και μέσα από αυτή την προσπάθεια και στο βαθμό που ανεβαίνει αυτή, θα εξασφαλίζουμε να κερδίζονται τα μέλη μας ιδιαίτερα σε παραγωγικές ηλικίες, σε φάσεις μεταβατικές στη ζωή, με την κομμουνιστική στάση ζωής, να αποκτούν τα χαρακτηριστικά της αντοχής και της αγωνιστικής πρωτοπορίας. Επομένως έχουμε ιδιαίτερο καθήκον τα στελέχη της ΚΝΕ, και όλα τα εφόδια από το Κόμμα μας, για να ανταπεξέλθουμε.


Χριστοδουλοπούλου Νικολέττα
Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ