Σάββατο 4 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Ζυμώσεις στην Αγκυρα με στόχο τις νέες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Διαβουλεύσεις με αντιπροσωπείες πολιτικών και ενόπλων οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν χτες στην Αγκυρα Τούρκοι αξιωματούχοι, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Ουμίτ Γιαλσίν, με στόχο την προετοιμασία των ενδοσυριακών συνομιλιών που αναβλήθηκαν για τις 20 του μήνα στη Γενεύη της Ελβετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας ΧΟΥΡΙΕΤ, μεταξύ των ατόμων που συμμετείχαν στη συνάντηση με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών ήταν ο Ριάντ Χιτζάμπ, που είναι γενικός συντονιστής της «Υπατης Διαπραγματευτικής Επιτροπής» της συριακής αντιπολίτευσης, ο Ινές ελ Αμπντε, που είναι πρόεδρος του «Συριακού Εθνικού Συμβουλίου», εκπρόσωποι του «Συριακού Κουρδικού Εθνικού Συμβουλίου» και Τουρκμένων της Συρίας. Συμμετείχαν επίσης και ορισμένοι Δρούζοι και Αλαουίτες θρησκευτικοί ακαδημαϊκοί. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως σε αυτήν τη συνάντηση δεν συμμετείχε ο Μοχάμεντ Αλούς, που είναι αρχηγός της ένοπλης οργάνωσης ισλαμιστών «Στρατός του Ισλάμ» και στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, ενώ διατελούσε στις προηγούμενες συνομιλίες της Γενεύης και της Αστάνα επικεφαλής διαπραγματευτών των ενόπλων και πολιτικών οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης. Ο Μ. Αλούς φέρεται πως δεν συμμετείχε κατόπιν πιέσεων της Ρωσίας, με αφορμή την αρνητική στάση που υιοθέτησε στις διήμερες έμμεσες ενδοσυριακές συνομιλίες που έγιναν στα τέλη Γενάρη στην Αστάνα του Καζακστάν.

Το ίδιο 24ωρο επαναλήφθηκαν οι βομβαρδισμοί τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε περιοχές της βόρειας Συρίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Στις αεροπορικές επιχειρήσεις έλαβαν μέρος και μαχητικά αεροσκάφη της συμμαχίας των ΗΠΑ (όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων).

Τέλος, συριακά κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες πως από βομβαρδισμούς αεροσκαφών της συμμαχίας των ΗΠΑ καταστράφηκε ο κεντρικός αγωγός υδροδότησης της βόρειας συριακής πόλης Ράκα, που θεωρείται «προπύργιο» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ