Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΞΙΚΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Διαμαρτυρία στο ΝΑΤ και προετοιμασίες για το συλλαλητήριο

Ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - εφοπλιστών στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο ΔΣ του ΝΑΤ
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο ΔΣ του ΝΑΤ
Παράσταση διαμαρτυρίας εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών στο ΝΑΤ οργανώθηκε χτες το πρωί από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, με αίτημα να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που εξαϋλώνουν κυριολεκτικά τους μισθούς και τις συντάξεις.

Η διαμαρτυρία έγινε στο πλαίσιο της δράσης που αναπτύσσουν συνολικά τα ταξικά συνδικάτα του Πειραιά, για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου στις 21 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ αφορμή αποτέλεσε η απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά, που έκανε αποδεκτή την προσφυγή τριών ναυτεργατών ενάντια στο νόμο 4093/2012, με τον οποίο περικόπηκαν η κύρια και η επικουρική τους σύνταξη, όπως και τα δώρα Χριστουγέννων Πάσχα και το επίδομα άδειας.

Παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΑΤ που ήταν σε εξέλιξη, οι ναυτεργάτες απαίτησαν ανάμεσα στα άλλα να εφαρμοστεί η απόφαση του Πρωτοδικείου για όλους τους συνταξιούχους. Κατήγγειλαν επίσης ότι χιλιάδες συνταξιούχοι βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης, καθώς από τον περασμένο Μάη που ψηφίστηκε ο νόμος - λαιμητόμος 4387 για το Ασφαλιστικό, δεν έχει καταβληθεί ούτε σύνταξη σε δικαιούχο, ούτε εφάπαξ, επειδή δεν έχουν εκδοθεί ακόμα ερμηνευτικοί εγκύκλιοι.

Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Ταμείου, ο οποίος, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν τα τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία, «ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο ότι από τις 12/5/2016 που εφαρμόζεται ο νόμος - λαιμητόμος 4387/2016, δεν έχει εκδοθεί καμία οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, δεν έχει καταβληθεί εφάπαξ, παρά μόνο προσωρινές συντάξεις που κυμαίνονται από 384 έως 768 ευρώ». Κι αυτό παρά τις δεσμεύσεις του υφυπουργού Εργασίας Α. Πετρόπουλου από τις αρχές Γενάρη, ότι σε 15 μέρες όλα θα είχαν τακτοποιηθεί!

Καταγγέλλουν τις δηλώσεις Βενιάμη

Σε κάθε περίπτωση, εφοπλιστές και εκπρόσωποι της κυβέρνησης που πλειοψηφούν στο ΔΣ του ΝΑΤ, απέρριψαν τα αιτήματα των ναυτεργατών, την ίδια ώρα που το εφοπλιστικό κεφάλαιο κλιμακώνει την επιθετικότητά του σε όλα τα μέτωπα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θ. Βενιάμης, ο οποίος, στην εισήγησή του την περασμένη Τετάρτη στη γενική συνέλευση της Ενωσης, είπε ανάμεσα σε άλλα (βλέπε και στη στήλη «Αποκαλυπτικά»):

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για να παραμείνει η ελληνόκτητη ναυτιλία στρατηγικός πυλώνας και μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει να είναι ανταγωνιστική. Επομένως, και η ναυτολόγηση ελληνικών κατώτερων πληρωμάτων είναι εφικτή μόνο με όρους σύμφωνους με τα νομίμως κρατούντα στην παγκόσμια αγορά ναυτιλιακής εργασίας».

Δήλωσε, μάλιστα, ότι νιώθει «δικαιωμένος ως θεσμικός εκπρόσωπος της ναυτιλίας μας», επειδή άκουσε «από το στόμα του πρωθυπουργού να προτρέπει "το μοντέλο με το οποίο αναπτύσσεται η ελληνική ναυτιλία να αποτελέσει θετικό παράδειγμα στην εκπόνηση ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος"»... Ο ίδιος εξήρε και την παρουσία του προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, στη συγκεκριμένη ομιλία του πρωθυπουργού, «απτή απόδειξη - όπως ανέφερε - ότι η ελληνική ναυτιλία ως εθνικό κεφάλαιο είναι υπερκομματική»...

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ καταγγέλλουν τις δηλώσεις Βενιάμη και καλούν τους ναυτεργάτες, με παρακαταθήκη την τελευταία πολυήμερη απεργία, να συνεχίσουν στο δρόμο της οργάνωσης της πάλης τους ενάντια σε κυβέρνηση, εφοπλιστές και την πολιτική τους. Επόμενος σταθμός είναι το συλλαλητήριο στις 21 Φλεβάρη στον Πειραιά και η συμμετοχή στη συγκέντρωση των συνδικάτων την ερχόμενη Τρίτη στην πλατεία Βάθης, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που θα διαδηλώσει εκείνη τη μέρα στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ