Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Παζάρια για στενότερη συνεργασία με την Κίνα

Ενώ στο Λονδίνο τα τελευταία στοιχεία καταγράφουν μείωση της ανεργίας σε επίπεδα ρεκόρ, λόγω κυρίως της ελαστικής απασχόλησης

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την πρόβλεψη πως η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) δεν θα επηρεάσει τις σινο-βρετανικές σχέσεις έκανε ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ασία και τον Ειρηνικό, Αλοκ Σάρμα, ως επικεφαλής κλιμακίου επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των επιστημών και υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας και οι οποίοι ολοκληρώνουν σήμερα τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.

Από το Φουτζόου της επαρχίας Φουτζιάν, ο Βρετανός υφυπουργός υποστήριξε ότι η αποχώρηση από την ΕΕ «παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο ειδικά σε περιπτώσεις φίλων όπως η Κίνα» και ότι «δίνεται η ευκαιρία για την έναρξη διαλόγου με την Κίνα σχετικά με το πώς θέλουμε να γίνουν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις μόλις εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Περισσότεροι εργαζόμενοι με χαμηλούς μισθούς...

Κι ενώ οι Βρετανοί αξιωματούχοι εντείνουν τα διερευνητικά παζάρια για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις της χώρας, προς όφελος των μονοπωλίων, δημοσιοποιήθηκαν νέα στοιχεία που καταγράφουν αναιμικές αυξήσεις (της τάξης του 2,6%) στους μισθούς πολλών εργαζομένων, ενώ παρατηρούνται, το ίδιο διάστημα, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας από το 2005!

Δεν πρόκειται για μυστήριο, αλλά για αποτέλεσμα των αντεργατικών εργασιακών σχέσεων και νομοθεσιών που προωθούνται τα τελευταία χρόνια, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης.

Ετσι, η επίσημη ανεργία περιορίστηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2016 στο 4,8%, με το συνολικό αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε 1.600.000 άτομα. Οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 31.800.000, περίπου το 74,6% του εργατικού δυναμικού. Ωστόσο, ανάμεσά τους είναι είτε αυτοαπασχολούμενοι (από ανάγκη...), είτε πολλοί που αναγκάζονται να δουλεύουν τετράωρα ή ακόμη και με συμβάσεις «μηδενικού χρόνου», οι οποίες δεν εξασφαλίζουν ούτε μία ώρα δουλειάς το μήνα (και ας υποχρεώνονται να είναι, ανά πάσα στιγμή, στη διάθεση του εργοδότη!) και να μη θεωρούνται άνεργοι. Αλλο ένα στοιχείο που δημοσιοποιήθηκε σε σχέση με την απασχόληση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πως οι γυναίκες εργαζόμενες έφτασαν το 2016 στο 70% του γυναικείου εργατικού δυναμικού, ρεκόρ από το 1971.

Νέα απεργία στα τρένα στις 22/2

Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Southern Rail» ανακοίνωσαν πως θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη βδομάδα, στις 22 Φλεβάρη, 24ωρη απεργία, μετά και από το τελευταίο «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις εργοδοσίας - συνδικαλιστών από το συνδικάτο «Σιδηροδρόμων, Ναυτιλίας και Μεταφορών» (RMT). Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την ικανοποίηση εργασιακών αιτημάτων και ζητημάτων που αφορούν την ασφάλεια των επιβατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ