Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ G-20
Υποκρισία για τις επεμβάσεις και φαγωμάρα στη μοιρασιά

Από τη συνάντηση στη Βόννη
Από τη συνάντηση στη Βόννη
Στο πλαίσιο της ετήσιας γερμανικής προεδρίας του G-20 (οι 20 πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες) ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών αυτών, με κεντρικό μότο «Μοιραζόμαστε έναν όλο και περισσότερο διασυνδεδεμένο κόσμο». Σε αυτή τη μορφή συναντήσεων και φόρουμ συζητήσεων συμμετέχουν οι εξής χώρες: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μεξικό, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και η ΕΕ ως σύνολο. Στη Σύνοδο συμμετέχει και η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο οικοδεσπότης Γερμανός ΥΠΕΞ, σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απαντώντας και στο σύνθημα που έχει η νέα αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ «Η Αμερική πρώτα» και τα μέτρα εθνοκρατικού προστατευτισμού που θέλει να προωθήσει, σημείωσε πριν την έναρξη της Συνόδου: «Η εξωτερική πολιτική είναι, και πρέπει να είναι, πολύ περισσότερο από διαχείριση κρίσεων. Είναι προτιμότερο να μην τρέχουμε συνεχώς από τη μια φωτιά στην άλλη. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό το γεγονός ότι οι 20 μεγαλύτερες χώρες του κόσμου συναντώνται για την αντιμετώπιση των αιτιών των συγκρούσεων και τις επιλογές για την ειρηνική πρόληψη των κρίσεων και την επίλυση συγκρούσεων». Βεβαίως, η αιτία των συγκρούσεων είναι ο οξυμένος ανταγωνισμός των καπιταλιστών για το μοίρασμα αγορών και κερδών, του φυσικού πλούτου, των σφαιρών επιρροής, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που υπάρχουν δυσκολίες στην ανάκαμψη από την προηγούμενη κρίση και φόβοι για νέα. Σε αυτόν τον ανταγωνισμό συμμετέχει και η Γερμανία και όλες οι δυνάμεις του G-20, ενώ οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι, που υποτίθεται νοιάζονται να τελειώσουν, είναι απόρροια των αδιεξόδων του εκμεταλλευτικού συστήματος που όλοι τους υπερασπίζονται, χτυπώντας εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Οι αντιπαραθέσεις για το μείγμα διαχείρισης ή τις προτεραιότητες με μέτρα προστατευτισμού ή διεθνείς συνεργασίες και συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου δεν αλλάζουν την ουσία αυτή. Οπως δηλώνεται, στόχος της άτυπης Συνόδου είναι να γίνουν βήματα «για μια πιο δίκαιη και ειρηνική παγκόσμια τάξη», για την «ατζέντα για την αειφόρο ανάπτυξη και το περιβάλλον του 2030», η συνεργασία με την Αφρική.

Πάντως, ο Γκάμπριελ ισχυρίστηκε ότι τόσο η συνάντηση της Βόννης όσο και η τριήμερη (17-19/2) συνάντηση στη Διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια, μπορούν να συμβάλουν για την αντιμετώπιση μεγάλων θεμάτων. Στην πραγματικότητα, αποτελούν βήματα όπου όλες οι δυνάμεις προβάλλουν τις θέσεις τους και κοντράρονται για τα συμφέροντα των μονοπωλίων που εκπροσωπούν.

Συνάντηση ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Ρωσίας

Στη συνάντηση στη Βόννη έκανε και την «παρθενική» του εμφάνιση ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον (πρώην στέλεχος του ενεργειακού κολοσσού «Exxon Mobil», στη Μόσχα), που είχε σειρά επαφών με ομολόγους του. Ξεχώρισε αυτή με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, όπου οι δύο αξιωματούχοι αντάλλαξαν απόψεις για μια σειρά ζητήματα, με πρώτα τη Συρία και την Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ φρόντισε αμέσως να δηλώσει: «Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών», δήλωσε με σαφή αναφορά στην πρόσφατη παραίτηση του συμβούλου Ασφαλείας Μ. Φλιν για τις επαφές με τον Ρώσο πρέσβη που αποκάλυψαν οι μυστικές υπηρεσίες. Σημείωσε ακόμα ότι οι δύο χώρες έχουν «άφθονα θέματα για να συζητήσουν» και είπε πως ελπίζει ότι θα θέσει τις «παραμέτρους για τη μελλοντική δουλειά μας».

Ο Τίλερσον, από την πλευρά του, μίλησε για «παραγωγική συνάντηση και συζήτηση για θέματα που ενδιαφέρουν και τις δύο πλευρές». Σημείωσε ότι, όπως είχε πει και στην ακρόασή του στο Κογκρέσο, «οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να εργάζονται με τη Ρωσία σε ζητήματα όπου οι δύο πλευρές μπορούν να βρουν κοινό έδαφος και συνεργασία που μπορεί να ωφελήσει τον αμερικανικό λαό, αλλά θα υπερασπιστούν τις αξίες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Στην αναζήτηση κοινού εδάφους περιμένουμε από τη Ρωσία να τιμήσει τις δεσμεύσεις της για τη συμφωνία του Μινσκ στην Ουκρανία και να βοηθήσει για την αποκλιμάκωση της βίας στην Ανατολική Ουκρανία».

Πάντως, χτες έγινε και διαδήλωση έξω από τη ζώνη ασφαλείας του ξενοδοχείου που γινόταν η Σύνοδος, από διάφορες οργανώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ