Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προεκλογική περίοδος με κλίμα πόλωσης

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε συνθήκες έντονης πόλωσης φαίνεται ότι θα γίνει το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία στις 16 Απρίλη, συνθήκες που συνδέονται και με τις ενδοαστικές διεργασίες και αντιθέσεις που είναι έντονες, ειδικά την τελευταία τριετία.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του στελέχους του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην περιοχή Μανίσα Οζάν Ερντέμ, που είπε ότι «αν δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε το 50% και αποτύχουμε σε αυτό το δημοψήφισμα, ετοιμαστείτε για εμφύλιο πόλεμο. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η τράπουλα θα ανακατευτεί και μέσα στη χώρα και στο εξωτερικό και νέα σχέδια θα καθοριστούν ξανά». Αν και η ηγεσία του κόμματος ζήτησε την παραίτηση Ερντέμ και υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του δεν απηχούν τη θέση του κόμματος, εδώ και καιρό το ΑΚΡ συνδέει όσους διαφωνούν με τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις με τους «τρομοκράτες».

Πάντως, χτες, αναλυτής της «Χουριέτ» υποστήριζε ότι το ρεύμα του «όχι» τις τελευταίες μέρες εμφανίζει μια κάμψη, μικρή αλλά υπαρκτή, σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη, εκτιμώντας ότι αυτή συνδέεται και με τις συνεχιζόμενες διώξεις στο πλαίσιο των ερευνών για την εξάρθρωση της οργάνωσης FETO (του ισλαμιστή ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν που θεωρείται πρωτεργάτης της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιούλη). Ο ίδιος συντάκτης εκτιμά ωστόσο ότι η πλευρά Ερντογάν μπορεί έγκαιρα να παρέμβει και να αντιστρέψει μια τάση μείωσης των εγκριτικών ψήφων.

Γενικότερα, υπάρχουν αρκετοί αστάθμητοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα τι θα κάνει η εκλογική βάση του εθνικιστικού ΜΗΡ, του οποίου η επίσημη ηγεσία έχει ταχθεί υπέρ της μεταρρύθμισης, αλλά σημαντικό μέρος (πρώην και νυν) στελεχών καλεί σε απόρριψή τους. Πριν από μερικές μέρες, η πρώην υπουργός Εσωτερικών και πρώην βουλευτής του ΜΗΡ Μεράλ Αξενέρ εμποδίστηκε να μιλήσει σε συγκέντρωση υπέρ του «όχι». Αλλά και ο πρώην κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας και πρώην βουλευτής του ΜΗΡ, Ντουρμούς Γιλμάζ, εκτίμησε ότι το 80% των οπαδών του ΜΗΡ θα ψηφίσουν «όχι» επειδή θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την Τρίτη ξεκίνησαν στην ανατολική επαρχία Καρς οι στρατιωτικές ασκήσεις που η Τουρκία κάνει κάθε δύο χρόνια στα σύνορα με την Αρμενία. Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν. Συμμετέχει δύναμη 1.378 ατόμων, με 330 διαφορετικούς τύπους οχημάτων και 1.281 όπλα διαφόρων ειδών. Η άσκηση αποσκοπεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην ενίσχυση της μάχιμης ικανότητας σε ιδιαίτερα ψυχρό καιρό, στην ενίσχυση δεξιοτήτων επιβίωσης κ.τ.λ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ