Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΟΠΥΥ
Ετοιμάζουν νέο κανονισμό με πετσοκομμένες παροχές

Ενημέρωση για τα πεπραγμένα του Οργανισμού έκανε χτες στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός και η διοίκηση

Από χρόνο σε χρόνο, ο ΕΟΠΥΥ πετσοκόβει παροχές και υποχρεώνει τα λαϊκά νοικοκυριά να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη

Eurokinissi

Από χρόνο σε χρόνο, ο ΕΟΠΥΥ πετσοκόβει παροχές και υποχρεώνει τα λαϊκά νοικοκυριά να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη
Τις στοχεύσεις της κυβέρνησης για παραπέρα περικοπές στην Υγεία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων περιέγραψε με τον πιο κυνικό τρόπο ο υπουργός Υγείας, Αν. Ξανθός, μιλώντας χτες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με τα «πεπραγμένα» του ΕΟΠΥΥ από το 2015 και έπειτα.

Ο υπουργός, αφού σημείωσε ότι «έχουμε ένα ταβάνι, μια οροφή στις δαπάνες», γεγονός «που απορρέει από τη μνημονιακή σύμβαση» (δηλαδή το μνημόνιο, «που ψηφίσατε και εσείς», όπως υπενθύμισε σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι), στη συνέχεια έκανε καθαρό ότι «δεν γίνεται κάποιοι να θέλουν καλά νοσοκομεία, στελεχωμένα χωρίς ελλείψεις, με σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές, να θέλουν εξαιρετικές παροχές από τον ΕΟΠΥΥ και ταυτόχρονα να ζητάνε χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές. Απλώς κοροϊδεύουν τον κόσμο»!

Και πρόσθεσε μπαίνοντας στο διά ταύτα: «Χωρίς ένα καλό επίπεδο φορολογικών εσόδων του κράτους και χωρίς ένα καλό επίπεδο ασφαλιστικών εισφορών Υγείας από τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, από τον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ, δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή δημόσια περίθαλψη στη χώρα και όποιος λέει το αντίθετο να μας το αποδείξει με στοιχεία»!

Με αυτόν τον τρόπο, ο υπουργός επιχείρησε να απαντήσει σε επισημάνσεις που έκανε νωρίτερα ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, θέτοντας ερωτήματα όπως: «Τι θα γίνει με όλες αυτές τις τεράστιες περικοπές που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια τα λαϊκά στρώματα στις παροχές από τις υπηρεσίες Υγείας; Πόσα πληρώνει ο κόσμος σήμερα είτε με συμμετοχή είτε απευθείας από την τσέπη; Η κρατική χρηματοδότηση στον ΕΟΠΥΥ σε τι ύψος είναι; Για τις ασφαλιστικές εισφορές αναφέρατε ένα ποσό περίπου 4 δισ. το 2016. Σε τι σύνολο προϋπολογισμού; Βέβαια, μέσα από τον προϋπολογισμό του 2017, αν δεν κάνω λάθος, έχουμε αύξηση των εσόδων του ΕΟΠΥΥ από τις ασφαλιστικές εισφορές και μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Ναι ή όχι;».

Επισήμανε επίσης ότι η συμμετοχή των αρρώστων στα φάρμακα έφτασε σήμερα στο 30% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, από 9% που ήταν το 2009.

Στην ίδια κατεύθυνση με τον υπουργό, κινήθηκε στην Επιτροπή και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμης. Επισήμανε ότι «ο στόχος είναι να περιορίσουμε το περιττό και να εξασφαλίσουμε το αναγκαίο», προσθέτοντας ότι «ο νέος ενιαίος κανονισμός παροχών Υγείας που βρίσκεται στο τελικό στάδιο, έχει βασικό μέλημα την παροχή επαρκών και αποτελεσματικών υπηρεσιών Υγείας, εύκολα προσβάσιμων μέσα σε ένα πλαίσιο εξορθολογισμού».

Μάλιστα, υπολόγισε ότι «θεωρούμε ότι ένας εξορθολογισμός της τάξεως του 10% είναι εφικτός, με άμεσο όφελος για την εξοικονόμηση των πόρων και την ανακατανομή τους στους πολίτες και σε όλο το πλαίσιο»... Αυτό που περιγράφει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ είναι ένα επίπεδο παροχής ελάχιστων υπηρεσιών Υγείας που θα παρέχονται με την κάλυψη του Οργανισμού και από εκεί και πέρα θα υπάρχει διαβάθμιση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανάλογα με την τσέπη του καθενός.

Για το θέμα του «εξορθολογισμού» και του «νοικοκυρέματος», ο Γ. Λαμπρούλης σχολίασε ότι οδηγεί σε επιδείνωση των υπηρεσιών Υγείας προς το λαό και πως αυτό αποδείχτηκε και από την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΥΥ, προγραμματίζουν σήμερα Τετάρτη 22/2, στις 9 το πρωί, η Ομοσπονδία Γονέων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, η Ενωση Γονέων Δήμου Αλεξανδρούπολης, ο Σύλλογος Γυναικών και θεραπευτές της ειδικής αγωγής, αντιδρώντας στη μείωση του προϋπολογισμού για δαπάνες ειδικής αγωγής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ